Daca ti se pare ca ai inceput sa consumi cam mult alcool, de vina ar putea fi paharul din care bei. Astfel, conform unui studiu recent, forma acestuia poate determina viteza si frecventa cu care sorbi bautura.
Un studiu realizat in Marea Britanie, tara in care multi dintre locuitori au o problema cu bautura, a aratat ca adesea apreciem gresit cantitatea de alcool consumata din pricina paharului, relateaza Nature.
Pentru a testa ipoteza, Angela Attwood, de la Universitatea Bristol, a invitat 160 de voluntari sanatosi sa priveasca un documentar despre natura, neutru din punct de vedere emotional, in timp ce aveau in fata bere sau racoritoare, la pahar. Recipientele din care consumau bautura erau insa diferite ca forma. Scopul testului a fost deghizat, subiectii fiind supusi unei probe la finele experimentului.
S-a observat ca primii care si-au terminat berea au fost cei care primisera pahare usor curbate spre interior, acestia band 354 mililitri de bere in mai putin de 8 minute, fata de 13 minute, cat le-a luat celor care consumasera aceeasi cantitate de bere dar din pahare drepte.
Subiectii care bausera bere din pahare curbate isi consumasera bautura aproape la fel de repede precum cei care primisera racoritoare.
In cazul in care in pahar, indiferent de tip, erau insa doar 177 de mililitri de bere, nu au existat diferente in ceea ce priveste viteza cu care a fost aceasta consumata.
Conform OMS, bautura ucide circa 2,5 milioane de oameni anual, fiind a treia mare cauza de boala in lume.
http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/alcool/bei-cam-mult-paharul-ar-putea-fi-de-vina-1187392