ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Cauze ascunse si nebanuite ale oboselii - articole medicale

Cauze ascunse si nebanuite ale oboseliiDaca dormi indeajuns (sau macar asa crezi) si te trezesti cascand in mijlocul zilei pentru simplul fapt ca esti obosit, ia in calcul o varianta foarte probabila: somnul tau nu este de calitate.

Iar cauzele pot fi multiple, organismul tau nefacand decat sa incerce sa iti comunice ca exista unele probleme. Poate fi vorba despre faptul ca mananci insuficient, poti fi anemica, deprimata, poate ai probleme cu tiroida sau chiar o infectie urinara.

Oricat ar parea de ciudat, toate acestea se propaga asupra calitatii somnului tau si, implicit, a felului in care te simti pe parcursul intregii zile.

Somn indeajuns

Cea mai comuna cauza a oboselii este, bineinteles, somnul insuficient. Asigura-te ca te odihnesti macar 7 ore pe noapte (nu se pune si ora in care citesti sau te uiti pe pereti asteptandu-l pe Mos Ene!).

Nu cumva suferi de apnee?

Mergi la un medic si afla daca nu cumva suferi de asa ceva. Pentru ca aceasta afectiune presupune sa te trezesti chiar si de zeci de ori pe noapte, fara ca macar sa realizezi asta. Practic, nu mai poti respira, fapt ce te trezeste, fie si partial. Un somn cu atatea intreruperi nu poate fi unul odihnitor.

Preventiv, n-ar fi rau sa pierzi cateva kilograme, mai ales daca esti supraponderal, si sa te lasi de fumat. Toate acestea te vor ajuta sa respiri mai usor si pe timpul noptii.

Combustibil insuficient

Alimentatia insuficienta poate avea ca rezultat oboseala. La fel si alimentele nepotrivite, conform WebMD. Daca iti vei incepe ziua cu gogosi, nivelul zaharului din sange va urca brusc, pentru ca apoi sa scada la fel de repede, lasandu-te molesit si lipsit de energie.

Ai grija ce consumi la micul dejun, incercand sa incluzi proteine si carbohidrati complecsi. Consuma oua si paine cu seminte, o combinatie care iti garanteaza o energie sustinuta pe parcursul zilei.

Esti anemica?

Anemia este resimtita, la nivelul organismului, si printr-o lipsa de energie, chiar o stare de moleseala sau oboseala. Apare atunci cand in sange nu sunt indeajuns de multe globule rosii care sa poarte oxigenul catre tesuturi si organe. Poti afla daca suferi de asa ceva cu un simplu test de sange.

Tratamentul pentru anemie difera in functie de cauza. Cea mai comuna este carenta de fier, care poate fi reparata cu suplimente si alimente bogate in aceasta substanta, cum ar fi carnea, scoicile, cerealele imbogatite si fasolea.

Depresia

Te gandesti la depresie ca si la o dereglare emotionala, dar ea poate avea ca si efect simptome fizice. Printre acestea se numara si oboseala, alaturi de migrene si pierderea poftei de mancare.

Daca te simti obosit si "prabusit" de-a binelea pentru mai mult de doua saptamani, mergi la medic; din fericire, depresia se trateaza.

Probleme cu tiroida

Tiroida este o glanda mica, aflata la baza gatului, care iti controleaza metabolismul, viteza cu care organismul tau converteste alimentele in energie. Cand glanda lucreaza cu jumatate de norma si metabolimul este prea incet te vei simti secatuit de energie si vei pune lua proportii.

Daca un test de sange confirma faptul ca nivelul hormonilor tiroidieni este la pamant, hormonii sintetici te pot pune pe picioare.

Supradoza de cafeina

Chiar daca multi consideram cafeaua un dusman al oboselii, in realitate, in multe dintre cazuri excesul de cafea poate cauza oboseala. In restul, cafeina este, intr-adevar un stimulent si mareaste starea de alerta si concentrare, e drept, in doze moderate.

Totusi, daca nu ai neaparat nevoie de cafeina, evit-o. Si asta presupune nu doar cafeaua, ci si ceaiul, ciocolata si chiar unele medicamente.

Infectie urinara nedetectata

Daca ai avut vreodata o infectie urinara, probabil esti familiarizat cu usturimea si senzatia omniprezenta de a merge la toaleta. Insa o astfel de infectie nu se anunta intotdeauna prin aceste simptome; in unele cazuri, oboseala poate fi singurul semn. In acest caz se impune un test de urina.

De obicei, infectiile urinare se trateaza cu antibiotice. In decurs de o saptamana ar trebui sa dispara si oboseala.

Diabetul

In cazul diabeticilor, zaharul ramane in sange in loc sa ajunga la celulele organismului, unde ar trebui transformate in energie. Rezultatul: un organism care ramane vlaguit, desi a fost alimentat suficient.

Daca oboseala persista si nu poate fi explicata in vreun fel, roaga-ti doctorul sa-ti faca analize pentru diabet.

Boli de inima

Cand oboseala isi face loc atunci cand incerci sa duci la indeplinire sarcini casnice de zi cu zi, care pana acum nu te oboseau in mod special, acesta ar putea fi un semn ca inima ta nu prea-si mai poate face treaba asa cum ar trebui. Daca observi ca nu mai poti face curat in casa ca pana acum, ca obosesti usor, vorbeste cu medicul.

Un stil de viata diferit, un tratament, te pot ajuta sa tii sub control bolile inimii si sa-ti recapeti energia.

Alergii alimentare

Unii medici sunt de parere ca oboseala inexplicabila, chiar starea de somnolenta, ar putea avea drept posibil cauza alergiile alimentare. Daca starea de oboseala se intensifica dupa masa, ar putea fi vorba despre o intoleranta la un aliment.

Pentru ca alergia nu e atat de severa incat sa se vada pe piele, poate trece neobservata, dandu-ti doar senzatia de somnolenta.

Incearca sa elimini din dieta gradual anumite alimente si vezi cum te simti. Poti vorbi cu medicul pentru a-ti face cateva teste.

Sindromul oboselii cronice

Daca starea ta de oboseala dureaza mai mult de sase luni si este atat de severa incat nu-ti poti duce la bun sfarsit sarcinile zilnice, poate fi vorba despre sindromul oboselii cronice. Acesta se poate manifesta variat, dar simptomul omniprezent este oboseala inexplicabila.

Chiar daca nu poate fi tratata rapid, necesitand un efort de durata, aceasta afectiune poate fi invinsa cu schimbarea programului zilnic si un program de exercitii fizice care nu necesita prea mare efort.

Cum scapi de oboseala?

Daca nu e o problema majora si nu se afla in legatura cu vreo problema medicala, solutia este exercitiul fizic. Cercetarile au aratat ca adultii sanatosi, dar obositi, au de castigat chiar de pe urma unui program de exercitii fizice deloc complicat.

Uneori este suficient sa mergi la sala de 3 ori pe saptamana si sa pedalezi la bicicleta medicinala timp de 20 de minute.
http://www.ziare.com/lifeshow/sanatate/09-19-2009/cauze-ascunse-si-nebanuite-ale-oboselii-888888






Cauze ascunse si nebanuite ale oboselii - articole medicale - startsanatate