ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Colecistita - articole medicale

Colecistita acuta este o afectiune a veziculei biliare, care se manifesta printr-un sindrom dureros abdominal acut, insotit de febra si modificari locale. Aceasta afectiune este intalnita la toate varstele, dar cu preponderenta la varsta mijlocie.


Cel mai frecvent, cauza principala a colecistitei acute este obstructia canalului cistic ce aduce bila din vezica biliara. Dar au fost semnalate si alte cauze ale acestei boli:

  • Infectie cauzata de o enterobacterie;
  • Anomalie a cailor biliare;
  • Cancer a veziculei biliare sau a cailor biliare;
  • Poliarterita noduroasa;
  • Virusul HIV;
  • Traumatism;
  •  Septicemie.

Vezicula biliara este un sac de mici dimensiuni, pozitionat imediat sub ficat. Are rolul de a depozita bila secretata de ficat. Bila ajuta la digestia grasimilor si este eliminata din vezica biliara in intestinul subtire, prin intermediul unor canale, cai biliare.  



Forme clinice

Colecistita acuta debuteaza, de obicei, ca o afectiune de colica biliara. Durerea se intensifica treptat si poate dura intre 6 si 12 ore. Pe masura ce vezicula se inflameaza, durerea se accentueaza, si orice miscare fizica o agraveaza. Febra este, de regula, de intensitate medie, in jur de 38 grade C. In prezenta frisoanelor, trebuie sa suspectam o infectie bacteriana.

 

In formele simple ale colecistitei acute, criza variaza intre 2 si 5 zile, iar treptat dispare. In formele grave, daca episodul de criza persista peste o saptamana, infectia poate prezenta complicatii.



Metode de diagnosticare

Studiile arata ca la 20% din pacienti, diagnosticul este pus in urma unei radiografii a peretelui vezicular. Dar este posibil ca doctorul sa provoace o durere, apasand vezicula cu o sonda, aceasta fiind o metoda a radiografiei Murphy. De asemenea, o radiografie Hida (a sistemului bilar) este foarte utila medicilor, intrucat un diagnostic gresit al colecistitei acute poate duce la un debut de colecistita cronica.

 

Studiile arata ca la o persoana din trei, primele semne de colecistita acuta releva si un inceput de litiaza biliara, adica o afectiune provocata de prezenta unor calculi biliari in vezicula.



Posibile complicatii

Netratata, colecistita acuta poate duce la diferite complicatii:

 

o    Angiocolita biliara este o infectie bacteriana a caii biliare situate in interiorul ficatului;

 

o    Ileusul biliar este determinat de patrunderea unui calcul vezicular in tractul digestiv. Ileusul bilar poate, la randul sau, sa provoace o ocluzie intestinala, adica blocarea partiala sau completa a intestinului.

 

o    In cazuri foarte rare, se poate depista prezenta unei fistule (canal anormal) intre vezicula si alte organe abdominale ca stomacul sau rinichii.



Tratament

Tratamentul colecistitei acute poate capata mai multe forme. In primul rand, repausul este obligatoriu, asociat cu nevoia de a aseza gheata pe abdomen. Analgezicele utilizate sunt, in principal, cele antispastice. Este bine de retinut ca morfina are tendinta de a mari tensiunea veziculei biliare. De asemenea, antibioticele trebuie prescrise timp de 15 zile, medicul fiind cel care va indica antibioticul potrivit. Tratamentul chirurgical este necesar in caz de complicatii, cand tratamentul medicamentos nu a dat rezultate. Interventia chirurgicala este contraindicata cand vorbim de colecistita acuta asociata cu pancreatita acuta.



Tratamente naturiste pentru colecistita acuta

Un mijloc naturist de a combate colecistita acuta este golirea regulata si completa a veziculei biliare. Acest lucru este posibil daca bolnavul va lua o jumatate de pahar cu zeama de ridiche neagra si va sta apoi jumatate de ora culcat pe partea dreapta. Zeama se prepara din ridichi rase pe razatoare si stoarse printr-un tifon. Intre mese este bine sa se bea 1-2 pahare de ceai cald, astfel ca, in total, pe zi, sa se consume 1 litru de ceai, in afara lichidelor obisnuite, ca lapte, supe, compot, apa. Lichidele sunt necesare pentru spalarea cailor biliare inflamate prin marirea cantitatii de bila eliminata de ficat. Pentru asigurarea drenajului biliar se recomanda uleiul de masline, cate 30 ml (2 linguri) dimineata, pe stomacul gol, dupa care bolnavul se va aseza, timp de 15 minute, pe partea dreapta (aceste indicatii se vor urma 10-15 zile pe luna).


http://www.farmaciata.ro/SitFiles/articol_no_ph.php?id=367




Colecistita - articole medicale - startsanatate