Pana acum, teoria general acceptata era aceea ca oamenii sunt speciali, de aceea sunt singurii care vorbesc. Insa o cercetare recenta a dezvaluit ca, surprinzator, creierul nu face diferenta intre vorbe si gesturi.
Mai mult, in creier se activeaza aceeasi zona atunci cand creierul proceseaza vorbe sau gesturi. Iar dupa cum au aratat oamenii de stiinta de la Scoala de Medicina Universitara Hofstra, aceeasi regiune din creier se activeaza si in cazul cimpanzeilor atunci cand comunica intre ei, ceea ce nu ne face cu mult mai speciali, conform HealthDay.
In sprijinul acestei idei s-a realizat un studiu, in care a fost scanat creierul mai multor persoane care urmareau, pe rand, imagini cu anumite gesturi - comunicare nonverbala, si traducerea acestora in cuvinte.
Au fost amestecate si imagini fara sens sau franturi ineinteligibile de cuvinte. Atat in cazul gesturilor, cat si in cel al cuvintelor, s-a inregistrat activitate in aceeasi regiune din creier.
Cat despre cimpanzei, in urma cu 10 ani s-a demonstrat ca ei au creierul organizat indentic cu al omului, fiind practic pregatit pentru comunicare verbala, fapt care nu s-a intamplat insa niciodata.
Pana acum se credea ca limbajul a evoluat independent de gesturi. Insa actuala cercetare arata ca, in realitate, gesturile au fost bazele limbajului.
O alta cercetare, de aceasta data realizata pe chimpanzei, a aratat ca, la fel ca si oamenii, acestia au o preferinta pentru folosirea mainii drepte. In cazul cimpanzeilor, preferinta iese la iveala mai ales atunci cand primatele comunica. Din nou, aceeasi regiune din creier este activata.
Recentele descoperiri sunt importante pentru ca ar putea duce la o mai buna intelegere a anumitor afectiuni precum autismul sau afazia - impsibilitatea partiala sau totala de a intelege si a se exprima verbal a unei persoane - si la gasirea eventualelor tratamente.
http://www.ziare.com/lifeshow/sanatate/02-23-2010/creierul-nu-face-diferenta-intre-comunicarea-verbala-si-cea-prin-gesturi-997605