ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Cum iti antrenezi memoria? - articole medicale

Cum iti antrenezi memoria?In jurul varstei de 30 de ani, creierul nu mai functioneaza la fel de rapid, adoptand, mai dregraba, o traiectorie descendenta. Din fericire, nu e totul pierdut, iar procesul este reversibil.

Poti sa recuperezi cativa ani, intinerindu-ti creierul, cu cateva exercitii extrem de simple si urmand cateva reguli de viata deloc dificile.

Intra des pe Google

Atunci cand incerci sa gasesti ceva cu ajutorul unui motor de cautare, in creier se activeaza niste centri nervosi care controleaza luarea deciziilor si argumentarea complexa, relateaza Prevention.com.

Simplele click-uri din mouse sunt mai stimulante pentru creier decat cititul, de exemplu, spun cercetatorii de la UCLA. In cazul internautilor cu experienta, anumiti centri nervosi se activeaza de trei ori mai intens decat in cazul internautilor incepatori.

Truc: Stai pe Google circa 20 de minute, de mai multe ori pe saptamana. Cauta ceva ce intotdeauna ti-ai dorit sa afli, dar niciodata nu ai gasit momentul. Indiferent ca este vorba despre vedeta ta preferata sau despre armoniile folosite in muzica, efectul va fi acelasi asupra creierului tau.

Fa exercitiu fizic

Daca erai convins ca macar cand e vorba de creier ai scapat de miscare, afla ca lucrurile nu stau deloc asa. Exercitiul fizic te fereste de dementa si poate sterge chiar cativa ani din varsta creierului.

O echipa de la Institutul Beckman, din cadrul Universitatii Illinois, a revazut recent cateva zeci de studii realizate anterior si a concluzionat ca exercitiile de aerobic maresc nu doar viteza si acuitatea creierului, dar chiar si volumul sau.

Doar 50 de minute de plimbare, de 3 ori pe saptamana, au acest efect miraculos.

Truc: Pentru rezultate si mai bune, plimba-te prin parc. Cercetatorii de la Universitatea Michigan au descoperit ca voluntarii care alegeau o plimbare de-a lungul careia intalneau copaci se descurcau cu 20% mai bine la testele de memorie si atentie, fata de cei care preferau plimbarile prin oras.

Ai grija de igiena orala

Sanatatea orala se afla in stransa legatura cu cea a creierului, conform unei echipe britanice de psihiatri si dentisti.

Dupa ce au studiat mii de subiecti cu varste cuprinse intre 20 si 59 de ani, cercetatorii au descoperit ca gingivita si bolile cavitatii orale sunt asociate cu o functionare cognitiva defectuoasa pe parcursul intregii vieti de adult si nu doar a varstei inaintate.

Truc: Urmeaza sfatul medicului tau si foloseste periuta de dinti macar o data pe zi, timp de cel putin doua minute. Nu uita nici de ata dentara; te pazeste de multe boli ale gingiei.

Bea cu cap!

Limitarea numarului de cocteiluri alcoolice este o decizie inteleapta, indiferent despre sanatatea carui organ este vorba. Cu atat mai mult a creierului.

Potrivit cercetatorilor de la Colegiul Wellesley, cel mai bine este sa te limitezi la un singur pahar de bautura pe zi. Cu cat mai mult alcool consumi, cu atat mai mult ti se micsoreaza creierul, arata un studiu realizat de acestia. Acest efect este si mai pronuntat in cazul femeilor.

Truc: Daca iti place sa servesti un pahar de vin alb la cina, n-ar fi rau sa iei in considerare spritul, renuntand asfel la o parte din vin.

Mananca afine

Studiile realizate in SUA arata ca aceste fructe iti "ascut" procesul gandirii. Chiar realizate pe cobai, testele, in cadrul carora soarecii au consumat extract de afine, au aratat ca acesta le imbunatateste vizibil performantele, ei reusind sa se descurce mai bine la testul labirintului.

Alte teste au aratat ca soarecii care consuma afine inregistreaza o crestere a masei celulelor din regiuni importante pentru procesele cognitive, dezvoltand mai ales procesul de invatare si memoria.

Truc: Fa-ti provizii de afine atunci cand sunt pe piata si arunca-le peste laptele cu cereale sau in iaurt, la orice ora din zi. Cand nu mai e sezonul lor, cumpara-le inghetate; sunt la fel de pline de nutrienti ca si cele proaspete.

Fa puzzle!

Aceasta simpla activitate, care mai e si distractiva pe deasupra, e in stare sa stearga 10 ani din varsta creierului tau.

Un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Alabama pe 3.000 de subiecti, barbati si femei in etate, a aratat ca doar 10 sesiuni de puzzle, de 60 pana la 75 de minute, intineresc creierul cu 10 ani.

Truc: Nu te sfii sa faci puzzle acasa singur, cu partenerul de viata sau chiar cu copiii. Nu se pune problema ca vei da in mintea celor din urma.

Mediteaza!

Pe langa faptul ca este cea mai eficienta metoda de a scapa de stres, meditatia poate contribui la marirea masei de materie cenusie.

In cazul subiectilor care au luat parte la un studiu realizat la Spitalul General din Boston, Massachusetts, s-a observat o crestere a masei cortexului, o regiune din creier care controleaza memoria si limbajul, printre altele.

Ei s-au descurcat mai bine decat persoanele care nu mediteaza si in cazul unor teste de acuitate a memoriei.

Truc: Fa din aceasta practica un obicei. Cei implicati in studiul din Massachusetts au meditat circa 40 de minute zilnic. Dar pot fi la fel de bune si 15 pentru inceput, in timpul pauzei de masa de la munca sau inainte de a pleca la serviciu.

Te poti concentra pe orice: ciripitul pasarelelor, daca ai norocul sa il auzi, sau chiar zgomotul propriei respiratii.
http://www.ziare.com/lifeshow/sanatate/09-06-2009/cum-iti-antrenezi-memoria-875511






Cum iti antrenezi memoria? - articole medicale - startsanatate