ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Cum sa ai un zambet sanatos si frumos - articole medicale

Cum sa ai un zambet sanatos si frumosUn zambet frumos, datorat unei danturi bine intretinute, nu numai ca da bine si te face sa arati mai tanar, dar este si un bun indicator al starii generale de sanatate.

In mod inconstient asociem un zambet sanatos, stralucitor, cu tineretea. Probabil ai remarcat infatisarea schimbata a cuiva care si-a albit dintii intr-un cabinet specializat. Efectul e total, parca ridurile nici nu se mai vad. Intregul chip pare intinerit cu cativa ani.

Din pacate, cu timpul, smaltul dintilor se intuneca. Din fericire, insa, este la indemana noastra sa controlam aceasta schimbare. Simpla renuntare la cafea, vin rosu si tigari are urmari vizibile cu ochiul liber, explica Lauren Solomon, specialist in imagine, citat de Prevention.com.

Numai ca sanatatea orala nu se reflecta doar intr-o infatisare placuta. In fiecare zi, noi si noi studii stabilesc legaturi intre dantura si bolile inimii, nasterea prematura si chiar disfunctiile erectile.

Si totul incepe de la o buna ingrijire a dintilor: spalat, folosirea atei dentare, alimentatia corespunzatoare si vizita periodica la dentist.

Un sondaj realizat in SUA, unde cultul pentru dintii sanatosi este mai puternic decat la noi, a aratat ca 17% dintre adulti admit ca nu folosesc niciodata ata dentara, iar 25% dintre adultii cu varsta cuprinse intre 35 si 59 de ani au carii pe care nu si le trateaza.

Insa chiar daca esti clientul model al medicilor dentisti, tot ar trebui sa tii cont de niste reguli, multe dintre ele de-a dreptul surprinzatoare.

1. Carbohidratii, doar la mesele principale

Chiar si gustarile care nu sunt dulci, cum ar fi chipsurile din cartofi, pot avea aceleasi urmari nefericite asupra danturii tale ca si dulciurile. Si asta pentru ca acesti carbohidrati se transforma in zaharuri, ce devin, in final, bacterii in cavitatea bucala.

Potrivit specialistilor, multe alimente care au la baza carbohidratii, cum ar fi chiar painea, au o textura asemanatoare gumei de mestecat, usor adeziva, care face ca ramasite din aliment sa se acumuleze sub linia gingiei, dand nastere infectiilor.

Tocmai de aceea, se recomanda consumul carbohidratilor la mesele principale. Atunci cand se consuma o cantitate mai mare de mancare, se produce mai multa saliva, care "spala" mai bine gingiile, evitandu-se stocarea bacteriilor.

2. Nu te spala pe dinti dupa ce ai baut

In mod paradoxal, desi e bine sa te speli pe dinti de mai multe ori pe zi, exista si momente in care este total contraindicat. Unul dintre ele este imediat dupa ce ai consumat bauturi acidulate, explica specialistul Mary Hayes, mentionand ca acidul din bautura, combinat cu actiunea abraziva a periajului, poate eroda smaltul dintilor.

Pentru a-ti proteja totusi dintii de actiunea nociva a sucurilor acidulate, este indicat sa-ti clatesti gura cu apa sau sa mesteci guma pentru a activa saliva ce neutralizeaza acizii. Abia apoi te poti spala pe dinti.

Este indicat sa procedezi in acelasi fel si in cazul in care ai arsuri la stomac, caz in care mediul din cavitatea ta bucala este acid.

3. Mareste doza de Vitamina C

Vitamina C este cimentul ce tine laolalta celulele tale, fiind vital pentru piele si important pentru sanatatea gingiilor.

Persoanele care consuma mai putin de 60 de miligrame de Vitamina C (un pahar mare de 200 de mililitri de suc de portocale contine mai bine de 80 de miligrame de Vitamina C) zilnic sunt cu 25% mai predispuse sa aiba probleme cu gingiile, conform unui studiu realizat pe un esantion de 12.000 de adulti din SUA.

Cea mai simpla modalitate de a te asigura ca iti iei din alimentatie necesarul zilnic de Vitamina C este sa adaugi un pahar de suc de portocale la micul dejun.

4. Bea ceai

Ceaiurile din plante abunda in antioxidanti, care sunt exact ceea ce gingiile tale au nevoie. Ceaiul negru si cel verde contin polifenoli, antioxidanti care previn depozitarea formarii placii dentare si reduc riscul aparitiei cariilor si a bolilor gingiilor.

Ceaiul are si capacitatea de a inhiba respiratia nu prea placuta la miros, pentru ca opreste dezvoltarea bacteriilor care emana acest miros, explica Christine D. Wu, profesor la Universitatea din Illinois, care a realizat mai multe studii pe tema legaturii dintre ceai si sanatatea bucala.

Multe ceaiuri contin si fluoruri, care protejeaza smaltul dintilor, ajutandu-i sa ramana sanatosi. Asa ca fa-ti un obicei din a servi o ceasca de ceai dupa-amiaza. Bonus: cafeina care te va ajuta sa functionezi pana seara tarziu.

5. Bea sucurile acidulate cu paiul

Daca tot nu te poti lasa de sucuri acidulate sau energizante, desi stii bine ca acestea iti erodeaza smaltul dintilor (chiar daca sunt varianta "light" sau versiuni fara zahar), macar foloseste un pai, pentru ca raul facut sa fie mai mic.

Secretul consta in pozitionarea capatului superior al paiului spre gat, in asa fel incat contactul sucului cu dintii sa fie minim, dupa cum recomanda British Dental Journal.

Ai grija ca atat acasa, in bucatarie, cat si la serviciu, in birou, sa ai mereu paie, pentru a nu fi prins niciodata cu garda jos.

6. Suplimente de calciu

Persoanele care isi iau zilnic din alimentatie sau suplimente cel putin 800 de miligrame de calciu risca mai putin ca gingiile lor sa se imbolnaveasca. Motivul: 99% din calciul aflat in organism este localizat la nivelul oaselor si dintilor, conform unei cercetari realizate de specialistii din Buffalo.

Este vital consumul de lactate, precum branza, lapte si iaurt, acesta intarind alveolele, cavitatile din maxilare unde sunt infipti dintii.

7. Ai grija de zambetul tau atunci cand inoti

Desi pare surprinzator, mai multe studii au aratat ca apa care contine clor in exces ataca smaltul dintilor. Asa ca, daca mergi adesea sa inoti la piscina, pune, alaturi de prosop, si periuta de dinti.

Chiar daca clorul din apa protejeaza de bacterii, acesta schimba nivelul PH-ului apei, facand-o periculos de acida, mai ales pentru dantura, explica Matt Messina, din partea Ascotiatiei Medicilor Dentisti Americani.

Cea mai buna abordarea este aceea de a te spala pe dinti imediat ce ai petrecut in piscina mai mult de o ora. Daca, si asa, simti un disconfort la nivelul dintilor, mergi la dentist.

8. Mananca un mar pe zi

Da, proverbul pe care l-ai invatat in copilarie e adevarat 100% si in ceea ce priveste sanatatea dintilor. Si asta pentru ca merele, alaturi de morcovi si telina, au efectul unui periaj al dintilor, ajutand la indepartarea particulelor din alimente care s-au incapatanat sa ramana intre dinti.

Efectul de curatire al danturii este vizibil mai ales daca esti consumator de cafea. Dupa ce ti-ai golit cana cu licoarea ce te tine apt de munca, rontaie un mar si priveste-ti dintii in oglinda. Merele, cu natura lor usor acida si astringenta, combinata cu fibrele dure continute, fac ca acestea sa fie ideale pentru curatarea danturii, explica specialistii.

Daca obisnuiesti sa mananci un mar intre mese in timpul zilei, ca si gustare, si nu ai ocazia sa te speli pe dinti apoi, ai grija sa clatesti ulterior cavitatea bucala cu apa, pentru a scapa de zaharuri si acizii ce ar putea ramane pe dinti.

9. Practica sarutul mai des

Desi sarutul porneste din cu totul alta motivatie, n-ar fi rau sa-l practici mai des, pentru ca iti mareste productia de saliva, care nu face decat sa "spele" dantura de bacteriile cauzatoare de carii.

Daca n-ai pe cine sa saruti atat de des pe cat ti-ai dori, poti avea aceleasi rezultate mestecand guma fara zahar. E mai putin placut, dar la fel de eficient.
http://www.ziare.com/lifeshow/sanatate/08-21-2009/cum-sa-ai-un-zambet-sanatos-si-frumos-859865






Cum sa ai un zambet sanatos si frumos - articole medicale - startsanatate