ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Dublu transplant de uter de la mama la fiica, in premiera, fara complicatii - articole medicale

Dublu transplant de uter de la mama la fiica, in premiera, fara complicatiiDoua tinere femei din Suedia au primit uterul mamelor lor, in cadrul unor operatii desfasurate in premiera, fara complicatii.

Interventiile au avut loc la spitalul Sahlgrenska din Goteborg, in 15 si 16 septembrie, relateaza cancer uterul. Pacienta a fost cea care l-a intrebat daca o astfel de procedura este sau nu posibila. Anul urmator a inceput investigatiile in acest sens.

Dupa ce a reusit transplantul pe cobai, medicul a realizat ca ideea era fezabila. Timp de 13 ani, procedura a fost repetata pe animale mai mari, in cele din urma chiar pe babuini.

Procedura presupune ca uterul sa fie prelevat de la donatoare in urma unei incizii in abdomen. Organul este plasat pe un pat de gheata si apoi transplantat, timp in care prin vasele de sange atasate a curs o solutie care sa le pastreze functionale.

Potrivit specialistului, riscul respingerii uterului este mai mic, cel putin in teorie, atunci cand organul provine de la un membru al familiei. Mai important pare sa fie factorul numit "conexiune emotionala". Pentru o astfel de interventie nu este important daca donatoarea a intrat sau nu la menopauza.

Numele pacientelor care au suportat procedura pilot nu au fost facute publice. Femeile care au primit un uter nou nu vor urma niciun tratament de fertilitate timp de un an, perioada in care vor fi monitorizate si vor lua medicamente pentru ca organul sa nu fie respins de corp.

Daca se va considera dupa acest interval de timp ca sunt stabile, medicii vor continua fertilizarea in vitro inceputa inainte de operatie. Dupa maximum doua sarcini, uterul va fi indepartat, astfel incat sa nu mai fie nevoie de aceste medicamente.

Pastilele in cauza pot avea efecte secundare precum presiune arteriala mare, diabet sau pot mari riscul instalarii mai multor tipuri de cancer. In testele facute pe animale, medicamentele nu au afectat dezvoltarea fetusilor.

Acest tip de operatie a mai fost facut si in Turcia, anul trecut, cand o femeie a primit un uter de la o pacienta tanara decedata. Nu se stie inca daca pacienta a inceput si un tratament de fertilitate.

In 2000, medicii din Arabia Saudita au transplantat un uter de la o donatoatre aflata in viata, insa organul a trebuit indepartat trei luni mai tarziu, deoarece se formase un cheag de sange.


http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/medicina/dublu-transplant-de-uter-de-la-mama-la-fiica-in-premiera-fara-complicatii-1191025




Dublu transplant de uter de la mama la fiica, in premiera, fara complicatii - articole medicale - startsanatate