ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Fumatul, factor de risc pentru durerile de spate - articole medicale

Daca lucrati la birou este posibil sa remarcati durerea de spate generata de un scaun mai putin confortabil. Daca depuneti munca fizica, este posibil sa invinuiti utilajul pe care il folositi sau orice alt obiect de munca atunci cand aveti spatele inflamat. Ceea ce poate fi adevarat. Dar daca intamplarea face sa fiti fumator, este posibil ca aceasta sa fie explicatia pentru durerile resimtite.

In ultimii ani, cercetatorii au descoperit o legatura surprizatoare intre fumat si durerile de spate. Conform studiilor realizate, s-a observat ca fumatorii sunt mai predispusi fata de nefumatori sa sufere de dureri de spate. Tendinta este valabila atat pentru barbati cat si pentru femei.

Cercetatorii britanici au chestionat 13.000 de oameni si au aflat care sunt obiceiurile lor de viata - inclusiv despre fumat, locurile de munca, nivelurile de activitate si istoricul durerilor.  Analizand complexitatea activitatilor de la locurile de munca, precum si alti factori care ar putea genera durerile lombare de spate, cercetatorii au ajuns la concluzia ca fumatul creste riscul aparitiei durerilor de spate cu 30%. S-a mai constatat faptul ca fumatul ii face pe oameni vulnerabili la durerile in gat, umeri, coate, maini, solduri si genunchi.

Tigarile afecteaza modul in care creierul transmite semnalele de durere. De asemenea, fumatul poate afecta tesuturile din zona lombara si din alte parti ale corpului incetinind circulatia si reducand cantitatea de nutrienti la nivelul articulatiilor si muschilor”.

Din fericire, uneori durerile de spate pot sa dispara la interval de cateva zile. Sunt si situatii in care aceste dureri persista mai mult sau conduc la situatii mult mai grave.  Exista doua tipuri de dureri:

    * Acuta sau pe termen scurt. Durerea dureaza in general de la cateva zile la cateva saptamani
    * Durerea cronica . Atunci cand durerea persista mai mult de 3 luni este considerata cronica

Care sunt factorii care mai pot cauza durerile de spate?

De exemplu durerea poate sa apara cand cineva incearca sa transporte ceva foarte greu, provocand o entorsa, luxatie sau spasme in muschi sau ligamente la nivelul spatelui. Majoritatea durerilor lombare se produc datorita unor rani sau traume provocate in timpul jocurilor sportive, muncind in gradina sau pe langa casa sau datorita unor accidente bruste in timpul unui accident de masina sau alte presiuni exercitate asupra oaselor coloanei vertebrale si tesuturilor. Simptomele pot varia de la durerile musculare la junghiuri de durere, flexibilitate limitata si/ sau limite de miscare sau incapacitatea de a sta drept.

Cu toate aceste, durerile mai mici de spate mai pot fi cauzate de conditiile degenerative cum ar fi artrita sau bolile discurilor vertebrale, osteoporoza sau alte boli osoase, infecţiile virale, iritatia articulatiilor si a discurilor vertebrale.

Obezitatea, cresterea in greutate in timpul sarcinii, stresul, starea fizica proasta, pozitia inacdevata din timpul somnului pot contribui in mare masura la aparitia durerilor de spate.

 

Sfaturi rapide pentru a avea un spate sanatos

Mersul pe jos, inotul sau mersul cu bicicleta 30 de minute in fiecare zi, pot creste rezistenta musculara si flexibilitatea. Yoga de asemenea poate intinde si intari muschii dumneavoastra.

1.       Executati exercitii de intindere inaintea unor activitati fizice

2.       Nu va “cocosati” atunci cand stati sezut pe scaun sau cand va ridicati. Cand stati in picioare, echilibrati greutatea corporala pe ambele picioare. Spatele dumneavoastra poate sustine greutatea mai usor cand curbura spatelui este redusa

3.       Acasa sau la serviciu, asigurati-va ca biroul este la o inaltime confortabila pentru dumneavoastra

4.       Asezati-va pe un scaun cu suport lombar foarte bun, avand inaltimea corespunzatoare fata de biroul de lucru. Spatele trebuie sa fie drept si umerii lasati in jos. Schimbati pozitiile des si plimbati-va din cand in cand prin birou sau intindeti muschii usor pentru a calma tensiunea. Daca trebuie sa stati pe scaun pentru o perioada mai mare de timp, odihniti-va picioarele pe un scaunel sau orice alt suport.

5.       Purtati incaltaminte confortabila cu tocul mic

6.       Nu ignorati pozitia din timpul somnului: dormiti pe spate pentru a reduce curbura spatelui.

7.       Nu incercati sa ridicati obiectele prea grele pentru dumneavoastra.

8.       Mentineti o alimentatie (dieta) adecvata pentru a reduce sau preveni excesul in greutate. O dieta cu un aport zilnic suficient de calciu, fosfor si vitamina D ajuta in  refacerea masei osoase.

9.       Renunta-ti la fumat. Fumatul reduce circulatia sanguina la nivelul coloanei cerebrale si provoaca degenerarea discurilor intervertebrale

Renuntarea la tigari probabil ca nu va avea ca efect imediat ameliorarea durerilor de spate, dar poate contribui in aceasta directie. Mai mult decat atat, renuntand la fumat scade considerabil riscul bolilor de inima, cancer, etc


Articol propus de Kosmodisk - www.kosmodisk.ro




Fumatul, factor de risc pentru durerile de spate - articole medicale - startsanatate