Gastrita acuta este o
inflamatie a mucoasei
stomacului. Ea este mai cu
seama de cauza
toxi-alimentara. Gastrita
cronica are drept cauza o
hiperaciditate gastrica.
Gastrita acuta poate fi
cauzata de intoxicatii
alimentare (inclusiv
ciuperci), infectii acute
virale, alcool consumat in
cantitate mare, exces de
nicotina si cafea si de
anumite medicamente.
Bolnavul cu gastrita acuta
prezinta dureri vii de stomac,
care apar brusc, cu greturi si
varsaturi, cu dureri de cap,
stare febrila si cu o limba
incarcata, cleioasa.
Masuri profilactice si de
tratament
Nu trebuie consumate alimente
alterate.
Se vor evita medicamentele cu
actiune iritanta asupra
mucoasei gastrice. Se va
consuma alcool in cantitate
moderata, iar ciupercile vor
fi consumate numai dupa ce
ne-am asigurat ca sunt
comestibile.
In gastrita acuta provocata de
ciuperci, nu se va bea lapte,
caci acesta favorizeaza
absorbtia toxinelor. Se va
incerca provocarea unei
varsaturi.
Se urmareste dezintoxicarea
organismului prin clisme si
diuretice, precum ceaiul de
scoarta de mesteacan, fiori de
tei, urzica si leustean.
Se tine stomacul in repaus
prin post 2-3 zile. In timpul
acesta, se vor bea infuzii de
cimbru, salvie, cimbrisor si
maghiran. In urmatoarele 2-3
zile, se va recurge la o
monodieta cu supe de
zarzavaturi sau cu suc de
varza. Se stie ca varza are o
actiune antiinflamatoare
asupra mucoasei stomacului.
Argila are, de asemenea, rolul
de a proteja mucoasa gastrica:
se va lua 1 lingurita de
argila la 100 ml apa. In
continuare se recomanda un
regim alcalin, adica bogat in
legume. Se vor evita bauturile
reci, ca si fainoasele si
zaharul rafinat.
Durerile gastrice se pot calma
cu ceaiuri de plante: menta,
chimen, musetel, rostopasca,
roinita, decoct din seminte de
in si extract de lemn dulce.
Un efect calmant il au
cataplasmele umede si caldute
aplicate pe regiunea
stomacului.
Rezultat bun au si uleiurile
esentiale de scortisoara si
dafin, amestecate cu miere de
albine, cate 3 picaturi.
http://www.freemail.atlastelecom.ro/~sam
uboy/gastrita.htm