ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Lucruri despre care nu aveai idee ca prostesc - articole medicale

Lucruri despre care nu aveai idee ca prostescSpune-i cuiva ca alimentatia sa si obiceiurile il ingrasa si va ridica din umeri, pentru ca aude asta zilnic. Spune-i insa ca obiceiurile sale ii afecteaza inteligenta, si nu intr-un mod bun, si vei isca o cearta.

Chiar daca stim ca creierul e parte din corpul nostru, nimanui nu-i pica bine sa se gandeasca la inteligenta sa ca la ceva care poate slabi in timp din cauza unor lucruri pe care nu le poate controla.

Si totusi inteligenta noastra are de suferit de pe urma unor factori neasteptati, fapt confirmat de stiinta, conform sarcina primita. In plus, si statutul in cadrul grupului ii afecteaza performanta.

Cu cat un grup este mai competitiv, cu atat mai rau vor decadea unii membri ai acestuia. In cadrul unui alt experiment, au fost alcatuite grupe de 5 persoane cu IQ asemenator, iar indivizilor le-au fost testate performantele mentale. Cand rezultatele au fost aratate intregului grup, cei care se descurcasera cel mai prost au avut rezultate cu adevarat dezastruoase la urmatoarele teste.

Si asta pentru ca s-au simtit inferiori comparativ cu restul membrilor grupului. Situatia aceasta se intalneste, e drept, in moduri mult mai subtile, in viata de zi cu zi. Unii oameni pur si simplu functioneaza mai bine pe cont propriu.

Situatia devine si mai complicata cand grupurile sunt formate din reprezentanti ai ambelor sexe. Desi este cert fptul ca performantele femeilor scad in aceste situatii, se pare ca si barbatii au de suferit. Un alt studiu a aratat ca barbatii se descurca cu 14% mai prost la rezolvarea unor teste mentale atunci cand cred ca o femeile ii priveste.

Schimbarea fusului orar, desi ar putea parea o falsa problema, un moft chiar, poate da severe probleme, ce privesc mai ales abilitatea de a invata si memoria. Vestea rea e ca aceste schimbari sunt permanente.

Daca ai ocazia sa calatoresti de pe un continent pe altul, probabil stii cum e sa fii treaz la 3 dimineata si sa atipesti in miezul zilei, pentru ca ceasul tau intern a fost dat peste cap. Dar te gandesti ca atata vreme cat ai parte de cele 8 ore de somn, ar trebui sa iti revii intr-o zi sau doua. Macar ai avut sansa sa vezi lumea, asa ca ar trebui sa fii multumit, recunoscator chiar!

Stiinta a aratat insa ca pe masura ce aceste schimbari de fus orar se repeta, creierul sufera si mai mult, iar pierderile sunt permanente. In cadrul unui studiu realizat la Universitatea California, un grup de hamsteri a fost expus unor conditii ce mimau schimbarile de fus orar, observandu-se ca, dupa cateva saptamani, rozatoarele au intampinat greutati in a invata lucruri noi si nu au putut trece teste la care confratii lor nu au avut niciun fel de probleme.

La o luna de cand programul hamsterilor fusese reajustat, ei inca se descurcau mai prost la teste. S-a descoperit ca resetarea ceasului intern le schimbase chiar anatomia creierului - in hipocampus nu mai erau decat 50% dintre neuroni, fapt ce le afectase memoria si abilitatea de a invata. Iar toate acestea nu erau cauzate de lipsa somnului: toate animalele dormisera la fel, doar ca la ore diferite.

Aceleasi simptome au fost observate la oamenii care calatoresc mult si pe distante mari. Insotitoarele de zbor, de exemplu, se confrunta cu pierderi de memorie severe. Insa aceasta problema este minora in cazul lor, fiind intrecuta de riscul mare de boli de inima, diabet, hipertensiune si cancer, dupa cum au aratat alte cercetari.

Sa-ti bati copiii, nu alta! Din motive pe care doar stramosii nostri le-au stiut, la un moment dat s-a decis ca este acceptabil, chiar recomandat, sa-ti bati copilul cand acesta nu te asculta sau greseste. In timp ce unii insista ca asa au ajuns adultii responsabili de acum, stiinta arata ca ceva s-a mai intamplat pe parcurs: s-a pierdut in inteligenta.

Conform unui studiu realizat la Universitatea New Hampshire, IQ-ul copiilor care nu fusesera loviti niciodata de parinti era, in medie, cu cinci puncte mai mare decat al micutilor mai putini norocosi, educati cu nuiaua. Chiar si la patru ani de cand cei din urma nu mai primisera vreo palma, diferente inca existau, ei avand un IQ mai mic decat cei disciplinati prin alte metode.

S-a descoperit si ca natiunile unde aceasta metoda de disciplinare, bataia, este inca practicata si acceptata de societate au un IQ mediu mai mic decat cel din tari unde metoda este criticata si chiar pedepsita.

Cercetatorii au observat ca micutii care au avut parte de astfel de tratament aveau simptome de stres post-traumatic, la fel ca veteranii de razboi, care isi lasasera camarazii pe campul de lupta, intr-o balta de sange. Iar aceasta afectiune este asociata cu scaderea IQ-ului.

In cazul bebelusilor, efectul este si mai usor de observat. Parintii care obisnuiesc sa-i lase sa planga, fara a se deranja sa vada de ce acestia vocifereaza, ar trebui sa se impace cu gandul ca nu vor avea niciodata un viitor Bill Gates. Dupa cum a aratat un studiu realizat la Universitatea Pittsburgh, a lasa copilul sa planga ii afecteaza acestuia iremedibil creierul.

Acesti copii nu se mai exteriorizeaza, nu se maturizeaza emotional, isi pierd increderea in oameni si, in cele din urma, inceteaza sa mai aiba sentimente. Acestia sunt oamenii care intr-o zi vor trece impasibili pe langa tine cand ai un accident de masina sau nu te vor "ingriji" la spital, cand vei fi rapus de ani si boala.

Oricat de simplist ar suna, si junk food-ul iti distruge creierul, fapt confirmat de asemenea de stiinta. Studiile au aratat cu micutii de 3 ani care consuma alimente de fast-food risca sa aiba un IQ cu mult mai mic pana la varsta de 8 ani decat cei care nu au un astfel de obicei. Acestora le lipsesc grasimile, vitaminele si mineralele atat de necesare unui creier tanar, in plina dezvoltare.

Ai putea spune ca ai trecut demult de aceasta varsta, ca creierul tau e pe deplin dezvoltat si ca in cazul tau nu mai conteaza si ai gresi. Pentru ca exista alte studii care au aratat ca zaharul, de exemplu, prosteste, la propriu. Un experiment pe soareci a demonstrat ca subiectii care primisera, in loc de apa, apa cu zahar, timp de sase saptamani, nu s-au descurcat la testul labirintului.

Nu doar ca s-au miscat mai greu pentru ca erau mai grasi, insa memoria lor fusese afectata, iar abilitatile lor cognitive avusesera de suferit de pe urma supradozei prelungite de zahar. Rezistenta la insulina pe care o capatasera nu le afectase doar corpul, ci si creierul si felul acestuia de a functiona.

Vestea buna, in tot acest peisaj sumbru, este aceea ca s-a descoperit ca acizii grasi omega 3 au puterea de a anula efectele zaharului. Asa ca, daca nu poti renunta la sucul tau dulce, macar mananca apoi o salata cu supradoza de ulei de masline!

A locui la oras isi pune amprenta asupra creierului tau mai mult decat ai putea crede. Un experiment in cadrul caruia subiectii au fost impartiti in doua grupuri, unul care sa mearga prin oras, iar al doilea prin parc, a aratat clar diferentele. Dupa o perioada de timp de mers prin oras, subiectii din primul grup s-au descurcat mult mai prost la testele la care au fost supusi, comparativ cu cei din a doua grupa. S-a testat memoria, atentia si capacitatea de a invata. Mai rau e ca simpla vizionare a unor imagini cu un oras agitat poate da aceste efecte.

Motivul este foarte simplu: a merge prin oras este destul de obositor pentru creier pentru ca atentia este impartita in multe directii. Creierul se confrunta cu lumini, sunete, mirosuri, in timp ce comanda picioarelor sa se miste si e atent sa nu fii calcat de vreo masina. Dupa o vreme, e atat de obosit, coplesit, incat problemele de memorie isi fac aparitia si pierzi din autocontrol.

S-a demonstrat ca acesta este unul dintre motivele pentru care cumparam sub impulsul momentului sau consumam "de pofta" junk food in plina strada.

A merge, insa, printr-un parc, a privi vegetatia, relaxeaza si ajuta creierul sa functioneze mai eficient. Si aceasta iti poate atrage privirea, capta atentia, insa intr-un mod cu totul diferit, pozitiv. De altfel, s-a aratat ca cu cat vegetatia e mai diversificata, cu atat mai mult este marita concentrarea si imbunatatita memoria.


http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/creier/lucruri-despre-care-nu-aveai-idee-ca-prostesc-1176042






Lucruri despre care nu aveai idee ca prostesc - articole medicale - startsanatate