ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Spune nu obezitatii copiilor - articole medicale

Spune nu obezitatii copiilorUn roman din patru este obez, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), iar tara noastra se afla pe locul trei in Europa la acest capitol. Sedentarismul si alimentatia de tip fast food sunt principalele cauze ale cresterii ingrijoratoare in greutate, in special la copii.

Un raport al specialistilor americani a aratat ca 33% dintre copiii de pana la 16 ani sunt obezi. Este afectiunea care poate fi diagnosticata cel mai usor, dar tratamentul este ingreunat de lipsa vointei si determinarii, informeaza aacap.org.

Obeziatea la copii este cu atat mai greu de tratat cu cat atat cei mici cat si parintii vor face un efort suplimentar pentru schimbarea obiceiurilor alimentare si a celor de miscare.

Daca cel mic are cateva kilograme in plus, nu inseamna ca este obez. Diagnosticul este confirmat daca are cu 10% mai multe kilograme decat masa corporala normala.

Parintii vor acorda o importanta mai mare greutatii celor mici inca de la varsta de cinci ani, atunci cand ei sunt predispusi aparitiei acestei afectiuni. Studiile specialistilor americani au aratat ca 80% dintre copii cu varste cuprinse intre zece si 13 ani prezinta mari riscuri de a deveni obezi.

Cauzele afectiunii sunt in principal alimentatia si lipsa miscarii. Exista insa si cauze genetice, biologice, comportamentale si chiar culturale. In general, daca un organism asimileaza mai multe calorii decat poate sa consume, apare un exces care poate fi tradus in kilograme in plus.

Stresul de zi cu zi are si el un aport considerabil in aparitia rapida a kilogramelor in plus. Depresiile adolescentilor si tensiunile de la scoala vor fi atent controlate de catre parinti pentru a nu provoca schimbari in alimentatie si implicit obezitate.

Complicatiile obezitatii sunt multiple. De la diabet, hipertensiune, probleme respiratorii si pana la boli cardiovasculare si insomnii repetate, toate acestea pot fi provocate de kilogramele in plus.

Cum eviti si cum tratezi

Daca cel mic este obez, o vizita medicala este absolut obligatorie. Specialistul ii va recomanda sedintele psihologice pentru ca, in general, adolescentii obezi sunt introvertiti, lipsiti de incredere si nu vor sa comunice cu parintii.

Dieta recomandata de medic va fi saraca in calorii si bogata in vitamine. Mai mult, el va recomanda copilului mai multe activitati care implica un consum fizic sustinut, pentru arderea tuturor grasimilor.

Reusita tratamentului in cazul acestei afectiuni la copii este determinata in cea mai mare parte de catre comportamentul parintilor. Puterea exemplului este foarte importanta pentru ei, dar si sprijinul afectiv joaca un rol esential.

Motivatia de care are nevoie cel mic va fi insuflata de catre parinti, care vor discuta in permanenta cu el si ii vor explica toate riscurile la care poate fi expus daca nu respecta recomandarile spcialistilor.

Mai mult, atentia sporita a acestora pentru activitatile zilnice ale copiilor inseamna, mai mult timp petrecut impreuna si implicit un fond afectiv mai solid, absolut necesar pentru depasirea acestei probleme.

Mai intai vei face un program al meselor. Copilul va manca la ore fixe, trei mese pe zi, iar ultima va fi consumata la orele 19. Obisnuieste-l sa manance incet, in bucatarie si nu in fata televizorului sau la calculator. Mai mult, asigura-te ca in timpul mesei se concentreaza numai asupra mancarii si nimic nu ii distrage atentia.

Fara grasimi, sare in exces sau mai mult de doua felii de paine zilnic, cel mic va fi obisnuit sa manance sanatos. Calculeaza continutul caloric al fiecarei mese si nu depasi valorile recomandate de medic.

Hidratarea este foarte importanta, deci impune-i copilului tau sa bea cel putin doi litri de apa pe zi, dar nu in timpul mesei ci la doua ore dupa ce a terminat de mancat. Mai mult, fructele vor fi consumate pe tot parcursul zilei, dar dupa mesele principale si nu inainte.

Recompenseaza-l pentru fiecare progres, dar nu in mancare sau dulciuri ci in activitati care presupun un efort fizic sustinut. Ciocolata, bomboanele si prajiturile, alteori nelipsite din casa, nu vor mai exista pentru a nu fi tentat sa le consume.

Asigura-te ca la scoala nu consuma sticksuri, snacksuri sau alimente de tip fast food, care vor face cu atat mai dificila misiunea ta. Dupa ce si-a facut temele din fiecare zi, merita o plimbare in parc cu bicicleta sau o sedinta la bazinul de inot.

Ia legatura cu colegii lui si organizeaza intalniri pe terenul de fotbal, baschet sau handball, pentru ca cel mic sa faca mai multa miscare. Nu te indeparta nici un moment de la programul atent stabilit. Orice derogare de la el inseamna o recuperare greoaie, deci rezista rugamintilor celui mic.

Pentru a evita complicatiile, atunci cand observi ca el consuma in fiecare zi cartofi prajiti sau ochiuri, iar kilogramele in plus au inceput sa il jeneze, ia masuri imediate. Miscarea este esentiala si il poate feri pe cel mic de neplaceri.

Petrece mai mult timp cu el, faceti impreuna miscare si va sti cum sa se fereasca de aceasta afectiune, din ce in ce mai frecventa in randul copiilor. Va fi mai tonic, sanatos, va avea rezultate mai bune la scoala, iar afectiunile asociate obezitatii il vor ocoli.
http://www.ziare.com/lifeshow/sanatate/11-28-2009/spune-nu-obezitatii-copiilor-962096




Spune nu obezitatii copiilor - articole medicale - startsanatate