Guta este o boala determinata
de tulburarea metabolismului
nucleoproteinelor,
caracterizata prin cresterea
nivelului acidului uric din
sange si depozitarea de
cristale de urat de sodiu in
articulatii, periarticular sau
subcutanat.
Hiperuricemia primara este
intalnita mai ales la barbati
si este determinata de unele
anomalii genetice, in timp ce
formele secundare se intalnesc
in diferite situatii
patologice sau ca urmare a
terapiei citostatice sau
diuretice.
Fitoterapia reuseste rareori
in perioade de reactivitate,
dar este salutara pentru
corectarile metabolice de
fond, care reprezinta, de
altfel, esenta oricarui
tratament antigutos. Plantele
cu efect uricolitic si
diuretic-depurativ sunt cele
mai utilizate.
Uz intern
Mesteacanul- se prepara o
infuzie din doua-trei
lingurite de frunze uscate la
200 de ml de apa clocotita.
Dupa racire se adauga un varf
de bicarbonat de sodiu. Se
lasa la macerat sase ore, apoi
se bea in doua reprize, la
interval de patru ore.
Salcia-Acidul salicilic din
coaja de salcie sau din alte
specii care contin aceasta
valoroasa substanta biologic
activa stimuleaza eliminarea
pe cale urinara a acidului
uric din sangele bolnavilor de
guta. Se face un decoct din
doua linguri de pulbere de
scoarta la o cana de apa si se
iau trei linguri pe zi.
Ienuparul- se folosesc
fructele uscate la prepararea
unui decoct slab sau a unei
infuzii concentrate. Din
primul preparat se pot bea
doua-trei cani pe zi, iar din
al doilea, doar trei-patru
linguri in aceasta perioada de
timp.
Catina - se toarna 500 de ml
de apa clocotita peste doua
linguri de fructe proaspete
zdrobite, se lasa vasul
acoperit timp de 30 de minute,
se strecoara si se bea
fractionat pe parcursul unei
zile. Planta este un puternic
vitaminizant, intareste
organismul si-i creste
capacitatea naturala de lupta
impotriva agresiunilor de
orice natura.
Afinul- se face o cura, timp
de 40 de zile, cu doua-trei
cani pe zi de infuzie
preparata dintr-o lingurita de
frunze la o cana de apa
clocotita, durata infuzarii
fiind de 2030 de minute.
Zmeurul-se beau zilnic 35-80
de ml de suc
Hreanul-Consumat ca atare,
drept condiment.
http://alimentatienaturista.gradinamea.r
o/1_544_Tratamentul_naturist_al_gutei_22
82.html