ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Un vaccin pentru un virus nou poate fi obtinut in cinci-sase luni - articole medicale

Un vaccin pentru un virus nou poate fi obtinut in cinci-sase luniTraseul fabricarii unui vaccin care sa combata un virus merge de la identificarea, in laboratoarele de cercetare, a tulpinei, care este urmarita cateva luni, pana la punerea pe piata a vaccinului obtinut din aceasta.

In cazul virusului A (H1N1), dupa izolarea si cartografierea genetica in laboratoarele de referinta, Organizatia Mondiala a Sanatatii a furnizat, pe 27 mai, diverselor grupuri farmaceutice fie suse virale atenuate, fie un virus hibrid compus din elementele externe ale unei suse pandemice. Organizatia Mondiala a Sanatatii a furnizat, ulterior, reactivii necesari pentru masurarea eficacitatii vaccinului, scrie AFP.

Cum se obtine vaccinul?

La institutul Sanofi-Pasteur se prepara mai intai niste "seminte de lucru", pentru adaptarea susei primite in vederea unei productii la scara industriala optima, ceea ce inseamna cel putin trei saptamani. Aceasta faza presupune multiplicarea virusului pornind de la susele virale de baza, al caror randament este destul de mic, conform OMS.

Laboratoarele folosesc doua metode diferite : fie folosesc oua de pui embrionate, cea mai des folosita metoda, fie apeleaza la culturile celulare in cuve. Ultimul procedeu, de data recenta si mai costisitor, este utilizat de laboratoarele Baxter si, partial, de Novartis.

Pentru tehnica din oua, "virusul este plasat in lichidul alantoic al oului, chiar deasupra buzunarului cu aer, unde se inmulteste foarte rapid", explica dr. Albert Garcia, de la Sanofi-Pasteur. Apoi "se recolteaza, se purifica si se distribuie, pastrand aceleasi spicule la suprafata". Aceste spicule sunt antigene virale H (de la hemaglutinina, o proteina) si N (de la neuraminidaza, o enzima).

Spiculele "contribuie la virulenta virusului", explica dr. Garcia. Hemaglutinina ii permite "sa adere la o celula", iar neuramidiaza taie legaturile de mucus care captusesc celulele si care au tocmai rolul de a
"impiedica virusul sa se fixeze". Aceste antigene "H" si "N" sunt ingredientele active ale vaccinului. Odata administrate oamenilor, ele permit dezvoltarea de anticorpi protectori, pregatind terenul pentru o aparare eficienta in caz de infectare cu virusul.

Ramane de stabilit care este masura optima de ingredient activ pe care urmeaza sa o contina vaccinul: cu cat va fi nevoie de o cantitate mai mica pentru fiecare doza de vaccin, cu atat mai multe vaccinuri se pot produce.

Urmatoarea faza se refera la productia, la scara mica, a vaccinurilor, ca si la testele clinice. La Institutele Sanofi-Pasteur, testele se fac pe loturi de 3.000 persoane (in laboratoarele din SUA, Finlanda si Franta) in special pentru a stabili ce formula de vaccin se va alege: cea cu 15, cu 7,5 sau cu 3,8 micrograme de H. In ultimele doua cazuri, se folosesc si adjuvanti (ulei si apa) care vor stimula imunitatea.

"Daca obtinem rezultate bune din punctul de vedere al protectiei, folosim formula cu 3,8 micrograme, care ne permite sa producem de patru ori mai multe doze decat cea cu 15 micrograme", explica Dr Garcia.

Luni de incercari si teste

Dupa testele care necesita pana la doua luni (luand in calcul si rezultatele intermediare), vaccinurile trec prin procesul de aprobare, in vederea punerii pe piata, de catre autoritatile sanitare. Din acest moment, productia poate incepe pe scara larga. La Sanofi-Pasteur vorbim de mai multe zeci de milioane de doze pe saptamana.

Conform OMS, "in cel mai bun caz", tot procesul, incepand cu identificarea unei noi suse de virus, poate fi finalizat in "cinci pana la sase luni".

Pana in prezent, in decurs de cinci luni, 1.799 de persoane din intreaga lume au cazut victime pandemiei, potrivit ultimelor date ale OMS, care a inregistrat peste 182.000 de cazuri de imbolnavire intr-un total de 170 de tari.

Noul virus a fost semnalat, pentru prima data, la sfarsitul lunii martie, in Mexic, iar OMS a decretat pandemie pe 11 iunie. Boala s-a extins "cu o viteza fara precedent", potrivit organizatiei, care a subliniat ca "in cursul pandemiilor precedente a fost nevoie de peste sase luni ca virusurile gripale sa se propage asa cum a facut virusul A/H1N1 in mai putin de sase saptamani.
http://www.ziare.com/lifeshow/sanatate/08-23-2009/un-vaccin-pentru-un-virus-nou-poate-fi-obtinut-in-cinci-sase-luni-863104




Un vaccin pentru un virus nou poate fi obtinut in cinci-sase luni - articole medicale - startsanatate