ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Dictionar de termeni medicali online

Cauta termeni medicali alfabetic:

BOALA HEMOLITICA A NOU NASCUTULUI < Termeni medicali care incep cu litera b < Dictionar medical
Afectiune ce apare datorita distrucitei (hemolizei)eritrocitelorr fatului de catre anticorpii din sangele matern care traverseaza placenta.

Aceasta se intampla cel mai frecvent cand eritrocitele fatului sunt Rh pozitive (adica factorul Rhesus prezent), dar eritrocitele materne sunt Rh negative. De aceea, eritrocitele fetale devin incomptatibile si determina producerea de anticorpi. Rezultatul este aparitia unei anemii severe la fat, ducand la insuficienata cardiaca cu edeme (hidrops fetal) sau la nasterea unui fat mort.


Daca anemia este mai putin severa, fatul se poate naste la termen in bune conditii, dar acumularea de bilirubina din eritrocitele distruse cauzeaza un icter sever dupa nastere, care va necesita exsangvinotransfuzie. Daca nu este tratat, pot aparea leziuni severe ale creierului.

Efectuarea unui test sangvin in perioada de inceput a sarcinii poate detecta anticorpii din sangele mamaei, putandu-se lua din timp masuri de preventie pentru siguranta copilului.


In unele cazuri de boala hemolitica severa se poate practica transfuzia intrauterina, cu mare succes.


Incidenta acestei boli a scazut mult prin prevenirea formarii de anticorpi la o mama cu Rh negativ. Daca dupa o prima nastere sau un avort se constata ca nou-nascutul este incompatibil cu mama sa (adica are Rh pozitiv), aceasta va primi injectabil anticorpi Rh care distrug rapid orice celula fetala Rh pozitiva, nemainstalandu-se producerea de anticorpi la o viitoare nastere.

Boala hemolitica a nou-nascutului - Termeni medicali care incep cu litera B - dictionar medical - startsanatate