ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Dictionar de termeni medicali online

Cauta termeni medicali alfabetic:

FENOMENUL ZORILOR DAWN PHENOM ENON < Termeni medicali care incep cu litera f < Dictionar medical
tendinta naturala de crestere a glucozei plasmatice dimineata devreme, cu cateva ore înainte de micul dejun, care este frecvent exagerata la pacientii cu diabet zaharat tip I si la unii pacienti cu diabet zaharat tip II. Nivelurile de glucoza a jeun cresc datorita cresterii productiei de glucoza la nivel hepatic care poate fi secundara secretiei nocturne a hormonului de crestere. La unii pacienti cu diabet zaharat tip I, hipoglicemia nocturna poate fi urmata de o crestere marcata a glucozei plasmatice a jeun, cu o crestere a cetonelor plasmatice (fenomenul Somogyi).
Astfel, atat fenomenul zorilor, cat si fenomenul Somogyi, sunt caracterizate prin hiperglicemie matinala, dar ultimul se datoreaza hiperglicemiei de rebound (reglare prin antagonism).
Frecventa cu care apare ultimul fenomen este în prezent controversata. Cand se suspecteaza prezenta sa, pacientul trebuie sa se trateze între orele 2 si 4 noaptea pentru a controla nivelurile de glucoza sangvina. Daca se administreaza insulina intermediara la culcare, fenomenul zorilor, ca si fenomenul Somogyi, pot fi deseori prevenite

fenomenul zorilor (dawn phenom-enon) - Termeni medicali care incep cu litera f - dictionar medical - startsanatate