ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Dictionar de medicamente online

Cauta medicamente alfabetic:

BLASTOLEM FLACOANE INJECTABILE < Medicamente care incep cu litera B < Dictionar Medicamente

Indicatii:
Cisplatin este indicat in tratamentul metastazelor din cancerul testicular si ovarian si este unul dintre cele mai bune tratamente in tumorile testiculare. Este util de asemenea in cancerul vezical avansat si s-a demonstrat activ impotriva tumorilor solide inclusiv cancerul de col, plaman, cap si gat.

Precautii:
Este necesara hidratarea prealabila cu 1-2 l solutie salina 0,5% cu dextroza 5% timp de 8-12 ore. Hidratarea si eliminarea adecvata a lichidelor trebuie mentinute timp de 24 de ore. Se administreaza frecvent manitol cu sau fara furosemid pentru a pastra diureza adecvata. in timpul tratamentului, trebuie atent supravegheate functiile renala, nervoasa si auditiva, dozele trebuind ajustate corespunzator.

Reactii adverse:
Efectele toxice cele mai serioase si mai frecvente implica functia renala datorita efectului toxic direct asupra tubilor renali. Aceasta se manifesta prin cresterea urobilinogenului, creatininei, uricemiei si/sau scaderea clearance-ului la creatinina. Nefrotoxicitatea incepe sa apara in timpul celei de a 2-a saptamani de la inceperea tratamentului si este dependenta de doza si de doza cumulativa. Functia renala trebuie sa revina la normal inaintea administrarii urmatoarei doze de cisplatin. Pentru scaderea nefrotoxicitatii s-a incercat administrarea intravenoasa, hidratarea si administrarea de diuretice. Trebuie evitata administrarea simultana a altor medicamente nefrotoxice cum ar fi de exemplu aminoglicozidele. Alte manifestari toxice majore legate de doze sunt mielosupresia, greata, voma, ototoxicitatea si neurotoxicitatea. Mielo-supresia este mai pronuntata la doze mari (mai mult de 50 mg/m). Scaderea trombocitelor si a leucocitelor apare intre zilele 18 si 22, dar cei mai multi pacienti recupereaza in jurul zilei 39. Scaderea nivelului hemoglobinei mai mult de 2 gHb/dl este paralela cu aparitia leucopeniei si a trombocitopeniei. Greata si voma apar in mod frecvent la pacientii tratati cu cisplatin si uneori sunt atat de severe incat necesita oprirea administrarii. Aceste reactii incep de obicei la 1-4 ore dupa tratament si nu mai mult de 24 de ore. Greata si anorexia pot persista pana la o saptamana dupa tratament. Ototoxicitatea se manifesta prin tinitus si/sau scaderea acuitatii auditive, in special pentru frecventele inalte si apare la circa 31% din cazuri. Ototoxicitatea poate sa fie severa la copii. Pierderea auzului poate fi unilaterala sau bilaterala si se agraveaza la fiecare noua doza. Audiometria trebuie facuta la inceputul si in timpul tratamentului cu cisplatin. Neurotoxicitatea se exprima in general prin aparitia neuropatiei periferice care poate fi ireversibila. A fost intalnita si pierderea gustului. S-a observat de asemenea scaderea nivelului seric al calciului, magneziului, potasiu si sodiu. La pacientii tratati in prealabil cu cisplatin s-a observat aparitia, in primele minute dupa administrare, a unor reactii anafilactoide (edem facial, wheezing, tahicardie, hipotensiune).

Actiune:
Cisplatin este un complex anorganic de platina care poate actiona similar cu agentii alchilanti. Actiunea sa antineoplazica este nespecifica si afecteaza ciclul celular. Poate produce imunosupresie care s-a constatat ca este urmata de o amplificare a raspunsului imun al gazdei, ceea ce contribuie la efectul antineoplazic al medicamentului.

Administrare:
Cisplatin se administreaza intravenos. Se administreaza intr-o singura doza de 50-120 mg/m suprafata corporala o data la fiecare 3-4 saptamani. in asocierile chimioterapice, doza poate fi scazuta pana la 20 mg/m suprafata corporala, la fiecare 3-4 saptamani. Cand se combina cu vinblastina sau cu bleomicina, in tratamentul cancerului testicular, doza este de 20 mg/m zilnic, timp de 5 zile, la fiecare 3 saptamani. A nu se tine la indemana copiilor. Nu se administreaza la gravide. A se pastra la racoare, ferit de lumina.









BLASTOLEM, FLACOANE INJECTABILE - medicamente care incep cu litera B - dictionar medicamente - startsanatate