ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Dictionar de medicamente online

Cauta medicamente alfabetic:

CALCIUM SANDOZ FIOLE < Medicamente care incep cu litera C < Dictionar Medicamente

Indicatii:
Hipocalcemie, provocand tetanie si tulburari neuro-musculare inrudite. Deficienta cronica de calciu, rahitism, osteomalacie si osteoporoza la pacientii care nu pot mentine echilibrul normal al calciului pe cale orala. Ca adjuvant in tratamentul proceselor exsudative ale pielii, de exemplu: urticarie acuta, eczema acuta. Ca adjuvant in tratamentul hiperkaliemiei grave. Intoxicatie cu plumb (tratamentul crampelor acute), intoxicatie cu fluor.

Contraindicatii:
Hipersensibilitate la produs; hipercalcemie (de ex. hiperparatiroidism, supradoze de vitamina D, tumori decalcifiante, cum ar fi plasmocitom sau metastaza osoasa, osteoporoza datorata imobilizarii prelungite); hipercalciurie grava; insuficienta renala grava; galactosemie. Tratamentul parenteral este complet contraindicat pacientilor care iau digitala sau adrenalina.

Precautii:
Tratamentul parenteral prelungit cu calciu trebuie sa fie insotit de supravegherea nivelului in sange si a eliminarii in urina, in special la copii. Tratamentul trebuie intrerupt imediat daca nivelul calciului in sange depaseste 105 mg/l (2,625 mmol/l) sau daca se elimina peste 5 mg/kg (0,125 mmol/kg) in urina in 24 de ore.
Este necesara supravegherea ECG daca calciul se administreaza prin injectii intravenoase in cazuri de hiperkaliemie grava.
S-a constatat ca solutiile de calciu injectabil (inclusiv Calcium Sandoz) contin mici cantitati de aluminiu (pana la 5 mg/l). Trebuie evitat tratamentul parenteral prelungit la nou-nascuti, sugari si pacienti cu insuficienta renala grava, caci poate duce la acumularea de aluminiu, asociata cu tulburari scheletice, neurologice si hematologice.
Interactiuni: calciul potenteaza efectele digitale asupra inimii (vezi Contraindicatii) si poate reduce reactia la verapamil si posibil si la alti blocanti ai canalelor de calciu.

Reactii adverse:
Greata, voma, transpiratie, congestionare cu senzatie de caldura, hipotensiune, aritmii cardiace sau colaps vasomotor in urma injectarii intravenoase prea rapide.
Supradozare. simptomele sunt cele intalnite la hipercalcemie: anorexie, greata, voma, constipatie, dureri abdominale, slabiciune musculara, poliurie, sete, somnolenta, confuzie; in cazuri grave: coma, aritmii cardiace, stop cardiac. Tratamentul consta in masuri de reducere a nivelului calciului in sange, de exemplu fosfat de sodiu p.o. sau, in cazuri grave, prin perfuzie intravenoasa.

Actiune:
Administrat parenteral, Calcium Sandoz corecteaza rapid hipocalcemia acuta si simptomele ei clinice, care pot include: parestezie, laringospasm, crampe musculare, excitabilitate neuro-musculara crescuta, ducand la tetanie si convulsii. La pacientii cu deficienta cronica de calciu datorita malabsorbtiei intestinale, tratamentul parenteral cu calciu reface si mentine echilibrul normal al calciului. Concentratiile crescute de calciu s-a constatat ca diminueaza permeabilitatea capilara, inhiband astfel procesele exsudative, inflamatorii si alergice. Datorita tolerantei bune in tesuturi, glubionatul de calciu se poate administra nu numai intravenos, dar si intramuscular in profunzime (exceptand copiii).

Mod de administrare:
Adulti: 10 ml i.v. sau i.m. de 1-3 ori pe zi. Copii: 5-10 ml i.v. pe zi. Pentru tratamentul hipocalcemiei grave, se recomanda administrarea prin perfuzie intravenoasa atat la adulti cat si la copii, doza fiind corelata cu nivelul in sange si cu cantitatea eliminata prin urina (vezi Precautii). Hipocalcemia grava (de ex., tetanie manifesta) la nou-nascuti si sugari poate necesita perfuzie intravenoasa. Doza recomandata este de 40-80 mg calciu ionizabil (4-9 ml din solutia fiolei) pe kg greutate corporala in 24 de ore, dar nu mai mult de trei zile (vezi Precautii). Tratamentul ulterior va fi pe cale orala.
Daca este indicat, tratamentul parenteral cu calciu poate fi combinat cu administrarea de vitamina D.
N.B. Injectiile intravenoase trebuie facute lent (3 minute pentru 10 ml); trebuie supravegheat ritmul cardiac. Nu se recomanda calea intramusculara la copii; la adulti injectiile intramusculare se vor face in profunzime in muschiul gluteal. Calciu Sandoz nu va fi injectat subcutanat.

CALCIUM SANDOZ, FIOLE - medicamente care incep cu litera C - dictionar medicamente - startsanatate