ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Dictionar de medicamente online

Cauta medicamente alfabetic:

CAPTOPRIL 25 MG SI 50 MG COMPRIMATE < Medicamente care incep cu litera C < Dictionar Medicamente

Indicatii:
Hipertensiune arteriala: terapie initiala in forme usoare si moderate de hipertensiune arteriala, la pacientii cu functie renala normala; preferat la hipertensivii cu astm, bronhopatii obstructive, diabet insulino-dependent, boli vasculare periferice la care beta-adrenoliticele sunt contraindicate; recomandat in hipertensiunea maligna, renovasculara, stadiul final al insuficientei renale. Insuficienta cardiaca: tratamentul insuficientei cardiace congestive la cazurile care nu raspund corespunzator tratamentului cu diuretice si digitalice, asociindu-se acestora.

Contraindicatii:
Hipersensibilitate la captopril sau orice alt inhibitor al enzimei de conversie a angiotensinei I. Stenoza arterei renale bilaterale sau a unei artere renale pe rinichi unic (mai ales in asociere cu diuretice).

Precautii:
Insuficienta renala. Insuficienta cardiaca, stenoza valvulara. Interventii chirurgicale majore, anestezie. Sarcina, alaptare: Hiperkaliemie.
Atentionari speciale: Pacientii tratati cu captopril vor fi avertizati sa raporteze orice simptome de infectie (ex. febra, inflamatia gatului) datorita faptului ca produsul poate induce neutropenie; in aceste cazuri se determina leucograma. Tratamentul cu captopril in cazul pacientilor cu insuficienta renala impune determinarea leucogramei inainte si timp de trei luni dupa inceperea tratamentului, la intervale de aproximativ doua saptamani. In cazul pacientilor cu boli de colagen sau a celor tratati cu alte medicamente recunoscute pentru efectul lor asupra leucocitelor sau raspunsului imunitar, si atunci cand este incriminata si o insuficienta renala, captoprilul se va utiliza numai dupa aprecierea raportului risc/beneficii.
Morbiditate si mortalitate fetala/neonatala: Administrarea captoprilului pe durata sarcinii nu este recomandata. De asemenea, in cazul femeilor care au ramas insarcinate in timp ce urmau un tratament cu captopril se recomanda intreruperea acestuia. in cazurile foarte rare in care tratamentul cu captopril pe durata sarcinii nu poate fi intrerupt sau inlocuit, pacientele vor fi avertizate in legatura cu riscurile administrarii lui.

Reactii adverse:
Renale: Proteinurie. Foarte rar, insuficienta renala, sindrom nefrotic, poliurie, oligurie. Hematologice: Neutropenie, agranulocitoza. Pot aparea si cazuri de anemie, trombocitopenie, pancitopenie. Dermatologice: Rash, adesea cu prurit si uneori cu febra, artralgii, eozinofilie. Angioedem al fetei, eritem sau paloare. Cardiovasculare: Hipotensiune (in asociere cu diuretice), tahicardie, palpitatii, precordialgii, angina pectorala.

Compozitie:
Un comprimat contine 25 mg si respectiv 50 mg captopril si excipienti: lactoza monohidrat, celuloza microcristalina, amidon de porumb, stearat de magneziu.

Actiune:
Inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei I. Captoprilul determina scaderea tensiunii arteriale iar in insuficienta cardiaca scade rezistenta periferica, pre- si post- sarcina, creste debitul cardiac si capacitatea de efort. Are o absorbtie rapida si buna dupa administrarea orala, timpul de injumatatire de 2-3 ore, biodisponibilitate 70% pe nemancate si 30-40% dupa masa, eliminare urinara. Nu traverseaza bariera hematoencefalica, iar in lapte realizeaza 1% din concentratia sanguina.

Administrare:
Se administreaza cu o ora inainte de mese. Dozele si modul de administrare trebuie individualizate. Hipertensiune: Initializarea tratamentului necesita evaluarea tratamentului antihipertensiv recent si a starii clinice a pacientului. Doza initiala este de 25 mg de 2-3 ori/zi. Daca dupa 1-2 saptamani de tratament nu se obtine controlul satisfacator al tensiunii arteriale, doza poate fi crescuta la 50 mg de 2-3 ori/zi, concomitent cu restrictia sodiului din alimentatie. De regula, doza uzuala nu depaseste 50 mg de 3 ori/zi. Daca nici in acest caz tensiunea arteriala nu este satisfacator controlata dupa 1-2 saptamani de tratament, se recomanda asocierea unui diuretic tiazidic (ex. hidroclorotiazida, 25 mg/zi, in priza unica). Doza de diuretic poate fi crescuta la intervale de 1-2 saptamani pana la nivelul sau curent. in cazul in care se doreste o scadere mai accentuata a tensiunii, doza de captopril poate fi crescuta la 100 mg de 2-3 ori/zi si chiar la 150 mg de 2-3 ori/zi, fara a depasi insa 450 mg/zi.
Insuficienta cardiaca: Administrarea captoprilului necesita evaluarea tratamentului recent cu diuretice si posibilitatea unei depletii severe de sodiu si volum. La pacientii cu tensiune normala sau scazuta, care au primit un tratament sever cu diuretice si care pot prezenta hiponatremie si/sau hipovolemie, se recomanda initializarea tratamentului cu doze de 6,25-12,5 mg de 3 ori/zi, ajungandu-se la doza uzuala in cateva zile. De regula, doza initiala uzuala este de 25 mg de 3 ori/zi, crescandu-se la nevoie la 50 mg de 3 ori/zi.

CAPTOPRIL 25 MG SI 50 MG, COMPRIMATE - medicamente care incep cu litera C - dictionar medicamente - startsanatate