ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Dictionar de medicamente online

Cauta medicamente alfabetic:

CLORHIDRAT DE DOPAMINA 0 5 < Medicamente care incep cu litera C < Dictionar Medicamente
INDICATII TERAPEUTICE: Soc cardiogen, traumatic, hipovolemic, toxic, septic , în special la pacientii care prezinta oligurie si rezistenta periferica normala sau scazuta; hipotensiune arteriala marcata dupa anestezie peridurala sau rahianestezie; sindrom de debit cardiac scazut, în special dupa interventii chirurgicale pe cord.

FORMA FARMACEUTICA
Concentrat pentru solutie perfuzabila


COMPOZITIE

O fiola contine:
• clorhidrat de dopamina 50 mg
• apa pentru preparate injectabile pâna la 10 ml .
• excipienti: disulfit de sodiu
acid maleic
clorura de sodiu
alcool etilic
propilenglicol


GRUPA FARMACOTERAPEUTICA

Dopamina este un agent simpatomimetic din grupa aparatului cardiovascular.

CONTRAINDICATII
Hipersensibilitate la dopamina ; feocromocitom, aritmii ventriculare, cardiomiopatie obstructiva, vasoconstrictie periferica cu post -sarcina crescuta, tireotoxicoza .

PRECAUTII SPECIALE
Administrarea dopaminei se face sub stricta supraveghere clinica si hemodinamica, corectând în prealabil hipovolemia, hipoxemia, acidoza si eventualele dezechilibre electrolitice; prudenta la bolnavii cu ateroscleroza , la cei cu boli vasculare si la diabetici (risc crescut de tulburari ischemice).

INTERACTIUNI CU ALTE PRODUSE MEDICAMENTOASE
Inhibitorii de monoaminooxidaza potenteaza efectele dopaminei (se folosesc doze de 10 ori mai mici); asocierea cu ciclopropan, halotan si alte anestezice halogenate favorizeaza aritmiile; guanetidina mareste efectul vasoconstrictor alfa-adrenergic al dopaminei, iar acesta antagonizeaza efectul antihipertensiv al guanetidinei; solutia de dopamina este incompatibila cu solutiile alcaline. Simpatomimeticele figureaza pe lista substantelor dopante (sunt interzise la sportivi ). De evitat asocierea cu gentamicina sulfat, cefalotina sodica, oxacilina sodica.

ATENTIONARI SPECIALE
Sarcina si alaptarea:
Nu exista date care sa ateste teratogeneza la animalele de laborator. În clinica nu exista date suficiente care sa ateste aparitia eventualelor malformatii sau efecte fetotoxice în timpul graviditatii. În situatii de urgenta, care impun utilizarea lui, acest medicament poate fi prescris.
Efecte asupra capacitatii de a conduce autovehicule sau de a folosi utilaje:
Nu este cazul.
Datorita continutului în sulfiti, exista riscul aparitiei unei reactii anafilactice si a bronhospasmului.


DOZE SI MOD DE ADMINISTRARE
Se introduce strict intravenos, deoarece produce necroza locala, în perfuzie cu debit constant, dupa diluare cu 250 ml solutie clorura de sodiu 0,9 % sau solutie perfuzabila cu glucoza . Doza se stabileste în functie de starea hemodinamica si greutatea corporala: se începe cu 2-5 µg/kg corp si minut, tinând cont de presiunea arteriala a pacientului, debitul cardiac si urinar . Se pot administra pâna la 20-50 µg/kg corp si minut, crescând progresiv doza , dar numai pentru cazuri foarte grave. Scaderea debitului urinar , fara aparitia hipotensiunii, indica reducerea dozei. La sfârsitul tratamentului doza se reduce progresiv (se înjumatateste la fiecare ora).

REACTII ADVERSE
Dureri anginoase, palpitatii , greata, voma, dureri de cap, dispnee . Foarte rar: bradicardie, tulburari de conducere cardiaca, hipertensiune . Aceste reactii apar de obicei la doze foarte mari . Extravazarea poate provoca necroza locala.

SUPRADOZAJ
Tahicardie, greata, voma, hipertensiune prin vasoconstrictie periferica . Conduita de urgenta: datorita inactivarii rapide (1-2 minute), este suficienta reducerea sau întreruperea perfuziei pentru eliminarea efectelor nedorite.

PRECAUTII SPECIALE DE PASTRARE
A nu se utiliza produsul dupa data de expirare înscrisa pe ambalaj.
A se pastra la 15-25°C, în ambalajul secundar.
A nu se lasa la îndemâna copiilor .

AMBALAJ
Cutie plianta cu 10 fiole brune cu inel de rupere, de 10 ml .
Cutie plianta cu 5 fiole brune cu inel de rupere, de 10 ml .
Cutie cu 100 fiole brune cu inel de rupere, de 10 ml .

PRODUCATOR
S.C. ZENTIVA S.A. România
CLORHIDRAT DE DOPAMINA 0,5% - medicamente care incep cu litera C - dictionar medicamente - startsanatate