ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Dictionar de medicamente online

Cauta medicamente alfabetic:

COMBIVENT AEROSOL PRESURIZAT DOZAT MDI < Medicamente care incep cu litera C < Dictionar Medicamente

combinatii

Indicatii:
Combivent este recomandat pentru prevenirea si trata-mentul simptomelor respiratorii datorate bronhospasmului, la pacientii cu boli obstructive pulmonare cronice: BPOC, bronsita obstructiva cronica, astm bronsic. Fiind o combinatie fixa de doua bronhodilatatoare cu mecanisme diferite de actiune, se recomanda in cazurile cu raspuns slab sau fara raspuns la b2-agonisti sau anticolinergice administrate singure.

Contraindicatii:
Combivent este contraindicat pacientilor cu hiper-sensibilitate la oricare dintre substantele componente, la atropina sau la derivati de atropina.

Precautii:
Se recomanda instruirea pacientilor in vederea utilizarii corecte a produsului. Nu se recomanda pulverizarea produsului in ochi. Rar, pot aparea complicatii oculare (midriaza, dureri oculare) datorita pulverizarii, din neatentie, a produsului in ochi. In aceste cazuri, se recomanda administrarea unui colir miotic. Combivent se va administra dupa o atenta evaluare a raportului risc/beneficiu, mai ales atunci cand se utilizeaza in doze mai mari decat cele recomandate, in urmatoarele situatii: cardiomiopatie obstructiva hipertrofica, tahiaritmii, diabet zaharat insuficient controlat, infarct miocardic recent si/sau maladii severe cardiace sau vasculare, hipertiroidism. Agravarea dispneei sub tratamentul cu Combivent necesita prezentarea la medic. Nu se recomanda cresterea dozei de Combivent pe o perioada indelungata pentru controlul simpto-matologiei. Aceasta presupune un control inadecvat al bolii si se recomanda reevaluarea schemei de tratament. Ca urmare a terapiei cu b2-agonisti, este posibila aparitia unei hipokaliemii severe. Tratamentul concomitent cu metilxantine, corticosteroizi si diuretice la pacientii cu obstructie severa a cailor aerifere poate duce la agravarea hipokaliemiei. In plus, hipoxia poate agrava efectele hipo-kaliemiei asupra ritmului caridac. In aceste situatii se recomanda monitorizarea hipokaliemiei.
Sarcina si alaptare: Se recomanda administrarea produsului in timpul sarcinii si perioadei de alaptare numai daca beneficiul terapiei justifica posibilele riscuri.
B-adrenergicele, derivatii xantinici si corticosteroizii pot accentua efectul Combivent. Admi-nistrarea concomitenta a altor b-adrenergice, anticolinergice sau derivati xantinici absorbiti sistemic pot mari sansele de manifestare a reactiilor adverse. Se poate constata o reducere marcata a afectului produsului daca se administreaza concomitent b-blocante.
Supradozare: Efectele supradozarii sunt atribuite in primul rand salbutamolului, deoarece bromura de ipratropium nu se absoarbe sistemic la administrarea pe cale inhalatorie. Supradozarea salbutamolului se poate manifesta prin dureri anginoase, hipertensiune, hipokaliemie si tahicardie. In aceste situatii, se recomanda administrarea de b-blocanti cardioselectivi, cu prudenta la pacientii cu bronhospasm in antecedente.

Reactii adverse:
Combivent, la fel ca alte bronhodilatatoare sim-patomimetice, poate produce tremor fin al musculaturii scheletice si nervozitate; rar, pot aparea tahicardie, ameteli, palpitatii sau cefalee. Ca urmare a terapiei cu b-agonisti, este posibila aparitia unei hipokaliemii severe. In cazuri izolate pot aparea reactii locale, ca de exemplu: senzatie de uscaciune a gurii, iritatia gatului sau reactii alergice. Ca si in cazul administrarii altor bronhodilatatoare, uneori poate aparea tuse si, foarte rar, bronhoconstrictie paradoxala.

Compozitie:
Flacon de 10 ml cu 200 pufuri a 0,021 mg bromura de ipratropium monohidrat + 0,120 mg salbutamol sulfat/puf, echivalent a 0,02 mg ipratropium + 0,10 mg salbutamol/puf.

Actiune:
Combivent este un bronhodilatator inhalator; contine doua substante care produc bronhodilatatie prin mecanisme diferite. Bromura de ipratropium este un bronhodilatator anticolinergic care blocheaza receptorii colinergici astfel incat acetilcolina nu isi mai poate exercita efectul bronhoconstrictor. Bromura de ipratropium are o inalta selectivitate bronsica si este practic lipsita de efecte sistemice. Salbutamolul este un bronhodilatator b2-adrenergic care se cupleaza la receptorii adrenergici, relaxand musculatura neteda bronsica. Prin mecanismele de actiune bronhodilatatoare diferite, dar sinergice, Combivent asigura un raspuns rapid post-inhalatie (prin salbutamol) si o durata mai lunga de actiune (prin bromura de ipratropium).

Mod de administrare:
Folosirea corecta a flaconului inhalator dozator este foarte importanta pentru reusita tratamentului. Inaintea primei utilizari se scoate capacul de protectie, se agita bine flaconul si se testeaza functionalitatea prin eliberarea unei doze in aer. La fiecare utilizare se vor respecta urmatoarele indicatii:
1 - se scoate capacul de protectie si se agita bine flaconul;
2 - se prinde flaconul intre doua degete: indexul la baza si policele in dreptul piesei bucale; flaconul se tine vertical cu baza in sus;
3 - se expira profund;
4 - buzele se strang ferm in jurul piesei bucale;
5 - se inspira lent si profund pe gura; la inceputul inspirului se apasa baza flaconului pentru eliberarea unei doze de aerosol; dupa inhalarea dozei de aerosol, se scoate din gura piesa bucala si se mentine apnee voluntara postinspir aproximativ 10 secunde, dupa care se expira lent pe nas;
6 - pentru administrarea unui al doilea puf, dupa un interval de 1-2 minute, se repeta indicatiile de la punctele 2, 3, 4, 5. Dupa intrebuintare se pune la loc capacul de protectie al piesei bucale. Piesa bucala va fi spalata cu apa calda. Daca se foloseste sapun sau detergent, se va clati bine cu apa curata. Flaconul aflat sub presiune nu trebuie expus la temperaturi mai mari de 50C si nu trebuie deschis fortat. 
Adulti (inclusiv virstnici): 2 pufuri de 4 ori pe zi; doza maxima recomandata: 12 pufuri in 24 de ore. Copii: nu exista date referitoare la administrarea de Combivent copiilor sub 12 ani.









COMBIVENT, AEROSOL PRESURIZAT DOZAT (MDI) - medicamente care incep cu litera C - dictionar medicamente - startsanatate