ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Dictionar de medicamente online

Cauta medicamente alfabetic:

CONCADEN COMPRIMATE < Medicamente care incep cu litera C < Dictionar Medicamente

Indicatii:
Prevenirea cariilor dentare la copii sub forma de adjuvant alimentar si de preparate igienice bucale. Efecte nesigure la adulti si la femei insarcinate, neavand influenta favo-rabila asupra fetusului. Osteoporoza primara si postmenopauza. In prima categorie efectele pot fi favorabile, in a doua nu s-a demonstrat convingator reducerea incidentei fracturilor vertebrale.

Reactii adverse:
Rare, daca se respecta concentratiile corecte in apa potabila sau dozele orale in administrarea profilactica. In intoxicatii acute apar reactii adverse locale, ca iritatii gastrice prin acidul fluorhidric format in stomac sau tulburari metabolice si electrolitice, mai ales hipocalcemie. Reactii adverse generale: tremuraturi, hiperreflexivitate, parestezii, tetanie, convulsii, aritmii cardiace, soc, tul-burari respiratorii. Doza toxica pentru adulti este de 1 g, cea letala de 5 - 10 g, decesul aparand in 2 - 4 ore de la ingestie. In intoxicatia cronica apar cresterea densitatii oaselor, dureri articulare, calcificarea ligamentelor, tendoanelor, insertiilor musculare. Fluoroza dentara la copii, in perioada dezvoltarii dintilor, cu marmorarea smaltului dentar.

Compozitie:
Un comprimat contine 0,553 mg fluorura de sodiu in cantitate echivalenta cu 0,25 mg ion fluor.

Actiune:
Absorbtie buna din tubul digestiv, diminuata in prezenta calciului, magneziului, aluminiului. Fixare predominanta in oase si dinti, circa jumatate din aport. Difuzeaza in saliva, unghii, par, lapte, traverseaza placenta. Excretie prin urina, mai putin prin fecale si secretie sudorala. Creste rezistenta la mediul acid a smaltului dentar, favorizeaza remineralizarea, scade producerea placii dentare. Creste densitatea osului in osteoporoza prin stimularea osteoblastilor si cresterea masei trabeculare.

Mod de administrare:
Oral: comprimatele se sug sau se mesteca, pentru a favoriza actiunea locala directa asupra smaltului dentar. Dozele trebuie stabilite in functie de continutul in fluorura al apei potabile, de fluorurile provenind din dieta si de varsta copiilor.
La un continut in fluorura al apei potabile sub 0,3 ppm, doza zilnica este:
- pentru copii de 6 luni - 2 ani: 0,55 mg fluorura de sodiu (= 0,25 mg fluorura);
- pentru copii de 2 - 4 ani: 1,1 mg (= 0,5 mg fluorura);
- peste 4 ani: 2,2 mg fluorura de sodiu pe zi (= 1 mg fluorura).
La un continut in fluorura al apei potabile de 0,3 - 0,7 ppm nu se administreaza fluorura de sodiu oral la copii sub 2 ani, iar la copiii de peste 2 ani se administreaza jumatate din dozele de mai sus.
Daca apa potabila contine peste 0,7 ppm fluorura nu se administreaza fluorura de sodiu oral.
Aplicatii locale, dupa aparitia dintilor, la copii peste 6 ani, sub forma de clatire a dintilor, zilnic, cu solutie de fluorura de sodiu 0,05%, sau saptamanal sau lunar, cu solutie 0,2%. Aplicarea locala, de catre personal specializat, in cazul pastelor de dinti cu fluorura de sodiu, formelor de lac sau solutie 2%. Dupa aplicatiile locale nu se clatesc dintii, nu se bea si nu se mananca cel putin 1/2 ora. In osteoporoza postmenopauza, oral, 50 - 75 mg/zi, asociata cu calciu si vitamina D.

CONCADEN, COMPRIMATE - medicamente care incep cu litera C - dictionar medicamente - startsanatate