ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Dictionar de medicamente online

Cauta medicamente alfabetic:

CORDAMIL 40 80 COMPRIMATE FILMATE < Medicamente care incep cu litera C < Dictionar Medicamente

Verapamilum

Indicatii:
Insuficienta coronariana cronica, respectiv tratamentul: anginei pectorale cronice stabile (angina clasica asociata efortului); anginei pectorale instabile (crescendo, de preinfarct); anginei vasospastice (varianta Prinzmetal); anginei pectorale dupa infarct miocardic.
Aritmii ca: tahiaritmia paroxistica supraventriculara; fibrilatie/flutter atrial cu ritm ventricular rapid (cu exceptia sindro-mului WPW); extrasistole supraventriculare. Hipertensiune arteriala; cardiomiopatie hipertrofica ce nu reactioneaza la tratament cu beta-blocante (cu exceptia formei obstructive); inlaturarea efectelor adverse ale beta-simpatomimeticelor folosite in tocoliza; tratamentul starilor maniacale rezistente la litiu (bazat pe metabolismul calciului la nivelul neuronilor).
Agent de blocare a canalelor lente de calciu cu efecte deosebite la nivelul nodului sinusal si atrio-ventricular. Are actiune antianginoasa prin vasodilatatie coronariana cu cresterea debitului sanguin coronarian si scaderea consumului de oxigen miocardic, antiaritmica prin incetinirea conducerii atrioventriculare fara a influenta semnificativ frecventa cardiaca, restabilind ritmul sinusal si normalizand frecventa ventriculara, cardioprotectoare si antiagreganta plachetara. De asemenea, prin scaderea rezistentei periferice realizeaza reducerea tensiunii arteriale.

Contraindicatii:
Hipersensibilitate la medicament; soc cardiogen; infarct miocardic recent cu complicatii (bradicardie, hipotensiune, insuficienta ventriculara stanga); tulburari severe de conducere; bloc AV de gradul II-III, bloc SA, sindrom de sinus bolnav, bradicardii (<50 batai/minut), hipotensiune (presiune sistolica < 90 mm Hg), insuficienta cardiaca decompensata.

Precautii:
Se administreaza cu prudenta si monitorizare stricta a pacientilor: varstnici, celor cu insuficienta renala si/sau hepatica; in insuficienta hepatica severa se recomanda reducerea dozelor pana la 50% din dozele uzuale; cu fibrilatie atriala asociata cu sindrom WPW; risc crescut de fibrilatie ventriculara; cu insuficienta circulatorie, hipotensiune, in special in asociere cu betablocante; cu bloc AV gr. I si celor tratati pentru cardiomiopatie hipertrofica; risc de agravare si interactiuni; in timpul sarcinii (in special in primul trimestru) si alaptarii; in tratamentele de lunga durata se recomanda control oftalmologic si control general.
Interactiuni medicamentoase: Administrarea concomitenta cu: medicamente cardiodepresive, antiaritmice, betablocante, anestezice inhalate poate duce la RA aditive ca: bloc AV, bradicardie, insuficienta cardiaca; administrarea i.v. a betablocantelor se evita; medicamente antihipertensive, diuretice, vasodilatatoare, alcool - risc de intensificarea efectului antihipertensiv; digoxina, preparate digitalice - cresc nivelele plasmatice ale acestora; se impune monitorizarea concentratiilor plasmatice si reducerea dozelor acestora; carbamazepina, litiu - risc crescut de RA neurotoxice; rifampicina, fenobarbital, fenitoina - descresc nivelele plasmatice si actiunea verapamilului; ciclosporina, prazosin, teofilina - cresc nivelele plasmatice ale acestora; se impune monitorizarea si ajustarea dozelor. Nu se recomanda asocierea cu: disopiramida, cu 48 ore inainte si dupa 24 ore dupa administrarea verapamilului; chinidina la pacientii cu cardiomiopatie hipertrofica.
Supradozare:
- Se manifesta prin: bradicardie, hipotensiune, bloc AV gr. II-III, soc cardiogen cu edem pulmonar, acidoza metabolica, hipoxie, pierderea cunostintei, coma.
- Tratament: lavaj gastric, administrarea de carbune activat; se va avea in vedere ca administrarea combinata de laxative si antagonisti de calciu inhiba musculatura intestinala, conducand la atonie. Se instituie tratament pentru bradicardie si bloc AV: atropina i.v. si/sau isoprenalina, terapie temporara cu pacemaker; pentru hipotensiune: administrarea i.v. de dopamina, dobutamina, adrenalina sau noradrenalina; se mentine nivelul seric al calciului la limita normala superioara. In formele moderate se folosesc ca antidot specific gluconatul de calciu i.v. (10-20 ml solutie 10%). In caz de asistolie: resuscitare cardiopulmonara.


Reactii adverse:
In general este bine tolerat daca se respecta posologia si se au in vedere: Contraindicatii, Precautii, Interactiuni medicamentoase, reactii adverse pot sa apara la doze mari sau la pacientii cu afectiuni cardiace preexistente. Mai frecvent s-au raportat: constipatie (relativ des), greata, dureri de cap, ameteli, oboseala, reactii alergice (prurit, eritem al fetei), edeme ale gleznelor.
Rar pot aparea: reactii cardiovasculare: bradicardie, palpitatii, hipotensiune, bloc AV gr. I-II, bloc SA, fibrilatie ventriculara si tulburari de conductie, in special la pacientii cu functie cardiaca afectata sau la cei care urmeaza tratament cu betablocante; dezvoltarea sau accentuarea unei insuficiente cardiace; reactii gastrointestinale: diaree, uscarea gurii, hiperplazie gingivala (f. rar, in tratamentele de durata; dispare la intreruperea tratamentului);
Reactii SNC: confuzie, pierderea echilibrului, parestezii, spasme musculare, tremor, tulburari vizuale.
Foarte rar pot sa apara: artralgii si dureri musculare, cresterea reversibila a transaminazeor serice si/sau fosfatazei alcaline, ginecomastie/hiperprolactinemie (in special la pacientii varstnici, in tratamentele de durata). Acestea dispar la intreruperea tratamentului.

Compozitie:
Comprimate ce contin 40 mg, respectiv 80 mg clorhidrat de verapamil, excipienti q.s.

Actiune:
Clorhidratul de verapamil este rapid si aproape complet absorbit din tractul gastrointestinal, concentratiile plasmatice maxime (Cmax) atingandu-se la 1-2 ore dupa administrare. Este extensiv metabolizat la nivelul primului pasaj, biodisponibilitatea fiind scazuta (10-20%) dar in tratamentele de durata creste (pana la 50-70%). Circula legat de proteinele plasmatice, traverseaza bariera placentara si bariera hemato-encefalica si trece in laptele matern. T1/2 dupa administrarea dozelor unice este de 3-7 ore dupa doze repetate, in tratamentele de durata creste la 4,5-12 ore; la pacientii varstnici este prelungit la 7-8 ore iar la cei cu insuficienta hepatica la 14-16 ore, ceea ce impune reducerea dozelor la aceste categorii de pacienti si/sau marirea intervalelor de administrare. Se elimina in principal prin urina, sub forma de metaboliti si in fecale; numai 3-4% ca atare in urina.
Tratamentul se individualizeaza dependent de severitatea afectiunii, toleranta si raspunsul individual.
In general se recomanda:
- Adulti doza uzuala initiala: 40 mg x 3/zi; doza medie uzuala: 80-120 mg x 3/zi; doza maxima: 480 mg/zi, in doze divizate; poate fi depasita numai in cazuri exceptionale, pe perioade scurte.
-Copii sub 6 ani: 40-120 mg/zi, in 2-3 doze divizate;
-Copii peste 6 ani: 80-360 mg/zi, in doze divizate.
La pacientii cu functie hepatica deficitara actiunea clorhidratului de verapamil este mai puternica si de mai lunga durata in functie de gradul de afectare; se impune reducerea dozelor si/sau marirea intervalelor de administrare si inceperea tratamentului cu doze mici.









CORDAMIL 40, 80, COMPRIMATE FILMATE - medicamente care incep cu litera C - dictionar medicamente - startsanatate