ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Dictionar de medicamente online

Cauta medicamente alfabetic:

DALTRIZEN LIOFILIZAT PENTRU SOLUTIE INJECTABILA DE 200 MG < Medicamente care incep cu litera D < Dictionar Medicamente

Indicatii:
Melanom malign, maladia Hodgkin, sarcoame ale tesuturilor moi (leiomiosarcom, fibrosarcom, rabdomiosarcom), neuroblastom.

Contraindicatii:
Pacientii cu hipersensibilitate la dacarbazina, cei cu numar de leucocite mai mic de 3 000/mm3 si trombocite de 100 000/mm3, sarcina, femei care alapteaza.

Precautii:
Produsul trebuie administrat strict i.v.; este necesara supravegherea medicala pe perioada aplicarii tratamentului, in special controlul numarului de leucocite, trombocite si eritrocite; metabolizarea substantei este influentata de administrarea concomitenta de fenobarbital si fenitoin.

Reactii adverse:
Poate provoca simptome gastro-intestinale, greata, varsaturi, anorexie, diaree, stomatita (care pot fi atenuate prin limitarea ingerarii de alimente cu 4-6 ore inainte de administrarea produsului, asigurandu-se totodata o buna hidratare parenterala), dermatologice (rash si eritem), hematologice (leuco- si trombo-citopenie), efect hepatotoxic (in special in asocierea cu alti agenti antineoplazici), parestezii faciale tranzitorii, alopecie, cresteri ale valorilor TGO si TGP, precum si simptome asemanatoare gripei - febra (39), mialgii si indispozitie (fenomene care apar la aproximativ 7 zile dupa administrare si se pot repeta la fiecare cura).

Compozitie:
Un flacon cu liofilizat pentru solutie injectabila continand 200 mg Dacarbazinum, acid citric si manitol q.s.

Actiune:
Blocant al sintezei ADN, actionand ca agent alchilant. Produsul are o slaba actiune imunosupresoare. Dupa administrare i.v., substanta circula legata de proteinele plasmatice, se distribuie rapid pe calea umorilor in tesuturi si organe - s-ar parea, preferential in ficat. Dacarbazina traverseaza bariera hemato-encefalica, dar nu se stie sigur daca trece prin placenta sau in laptele matern. Concentratia plasmatica scade in doua faze, timpul de injumatatire pentru prima faza fiind de aproximativ 19 minute si pentru a doua faza de 5 ore. La pacientii cu disfunctii renale si hepatice, timpul de injumatatire este prelungit. Dacarbazina este metabolizata de ficat, o parte din metaboliti exercitand inca o activitate antineoplazica. Substanta se elimina pe cale urinara, prin secretie tubulara, fie ca atare, fie sub forma de metaboliti (AIC).

Mod de administrare:
Pentru administrare se reconstituie cu 20 ml apa pentru preparate injectabile si solutia astfel obtinuta (continand 10 mg dacarbazina/ml) se administreaza intravenos ca atare in aproximativ 1 min, sau prin perfuzie (diluata in 250 ml glucoza 5% sau solutie de clorura de sodiu 0,9%) in aproximativ 30 min. Doza va fi strict individualizata de medicul specialist in functie de reactivi-tatea pacientului, evaluandu-se riscul si beneficiul terapeutic. In melanomul malign, doza uzuala este de 2 - 4,5 mg dacarbazina/kg corp/zi timp de 10 zile, cu repetarea curei dupa 4 saptamani sau 250 mg/m2/zi timp de 5 zile, repetandu-se dupa 3 saptamani (mono- sau poli-chimioterapie). In maladia Hodgkin, doza uzuala la adulti este de 150 mg/m2/zi timp de 5 zile asociat cu alte antineoplazice, cura repetandu-se la 4 saptamani.

DALTRIZEN, LIOFILIZAT PENTRU SOLUTIE INJECTABILA DE 200 MG - medicamente care incep cu litera D - dictionar medicamente - startsanatate