Indicatii:
Cardiopatie ischemica cronica (nu influenteaza imediat crizele de angor pectoris si nu impiedica tulburarile electrocardiografice de efort, dar in administrare prelungita diminua intensitatea crizelor si le distanteaza in timp, uneori le suprima).
Profilaxia tromboembolismului dupa inlocuire de valve cardiace, in asociere cu un anticoagulant oral; asociat cu aspirina, in tratamentul diverselor afectiuni tromboembolice; in administrarea i.v. produce o vasodilatatie coronara importanta, motiv pentru care este utilizat in testul de stress pentru diagnosticul scintigrafic al bolii cardiace ischemice; echocardiografie.
Utilizari posibile, in asociere cu aspirina: limitarea evolutivitatii complicatiilor diabetului zaharat; stadii initiale ale bolii Kawasaki (se poate utiliza si singur); profilaxia migrenei; tulburari vasculare periferice.
Contraindicatii:
Criza de angina pectorala, infarctul miocardic acut recent, hipotensiunea arteriala, angina instabila, tulburari de coagulare. Aceste afectiuni constituie contraindicatii la administrarea i.v.
Reactii adverse:
Tulburari digestive (greata, voma, diaree), ameteli, slabiciune, inrosirea fetei, rash tegumentar, poate induce dureri precordiale sau agrava caracterul durerilor anginoase, poate produce aritimii. Unele din reactiile adverse sunt reversibile la aminofilina.
Interactiuni medicamentoase, incompatibilitati in solutie: Solutia de dipiridamol nu se amesteca cu alte solutii injectabile.
Compozitie:
Comprimate filmate continand 25 mg si respectiv 75 mg si fiole continand 10 mg dipiridamol/2 ml.
Actiune:
Dipiridamolul este un coronarodilatator. Creste fluxul sanguin in miocard, dilatand mai ales vasele mici. Efectul se datoreste, probabil, inhibarii recaptarii adenozinei. Dipiridamolul nu creste rezistenta la efort a bolnavilor cu cardiopatie ischemica. Se absoarbe incomplet din tractul digestiv si se leaga in mare masura de proteinele plasmatice. Timpul de injumatatire este de 10-12 ore. Metabolizarea substantei are loc in ficat, iar eliminarea prin bila, sub forma de glucuronid si prin urina, ca atare. Excretia digestiva poate fi redusa prin recirculare enterohepatica. Exista variatii individuale de absorbtie si excretie a dipiridamolului.
Mod de administrare:
Adulti 300-600 mg/zi per os;
Copii 5 mg/kg corp/zi
Comprimatele filmate se iau intre mese (cu aproximativ 1 ora inaintea mesei)
Fiolele administrare i.v. - in testul de stress pentru diagnostic scintigrafic al bolii cardiace ischemice cate 560 g/kg corp timp de 4 min. (sau 300-400 mg p.o.) Echocardiografie - cate 750-840 g/kg corp. Din cauza proprietatilor fizico-chimice ale solutiei injectabile, este preferabil ca alte preparate, asociate eventual, sa fie administrare separat.