ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Dictionar de medicamente online

Cauta medicamente alfabetic:

DOXICICLINA 100 MG CAPSULE < Medicamente care incep cu litera D < Dictionar Medicamente

Indicatii:
Infectii cauzate de microorganisme sensibile la Doxiciclina. Infectii ale aparatului respirator: este antibioticul de electie in episoadele acute ale bronsitelor cronice provocate de pneumococi, streptococi, Haemophilus influenzae si in pneumonii atipice, cand agentul patogen este Chlamydia sau Micoplasma. Infectii ale aparatului urogenital: antibiotic de prima alegere in infectiile provocate de Chlamydia, Calymmatobacterium granulomatis (granulom inghinal), Ureaplasma urealyticum. Infectii gastrointestinale: gastroenterite cu Shigella, enterite cauzate de Campylobacter - ca alternativa pentru eritromicina; holera, maladia Whipple. Infectii ale pielii si tesuturilor moi. Alte infectii: rickettsioze, febra tifoida, maladia Brill-Zinsser, Borrelioze, leptospiroze, artrita Lyme, bruceloze, actinomicoze, endocardite cu Listeria, tularemie.

Contraindicatii:
Hipersensibilitate la doxiciclina. Copii sub 8 ani.
Precautii privind administrarea produsului: Administrarea tetraciclinelor in timpul procesului de formare a dintilor la copii poate determina o colorare persistenta a dintilor in galben-maroniu. In unele cazuri s-a observat o fotosensibilitate marita, care poate duce la insolatii in cazul pacientilor care se expun la razele solare sau la ultraviolete, acestia trebuind avertizati. Efectul antianabolizant al tetraciclinelor poate produce o marire a ureei din sange. S-a remarcat ca acest fenomen nu se produce la pacientii cu insuficienta renala. Utilizarea antibioticelor poate uneori sa antreneze o incrucisare exagerata a germenilor rezistenti, deci monitorizarea pacientilor este indispensabila. Daca se observa aparitia unui germene rezistent, se va intrerupe administrarea medicamentului si se vor lua masurile care se impun. Daca in cursul tratamentului unei maladii venerice se observa existenta simultana a sifilisului, se impune o diagnosticare de specialitate. Examenul serologic trebuie repetat in fiecare luna, timp de cel putin patru luni. Trebuie evitat consumul de bauturi alcoolice in timpul tratamentului, deoarece absorbtia doxiciclinei este intarziata.

Precautii:
Interactiuni medicamentoase. Doxiciclina nu trebuie administrata in acelasi timp cu produse continand aluminiu, calciu, magneziu, fier, colestiramina, carbune activ, deoarece poate surveni absorbtia doxiciclinei. Trebuie respectat un interval de doua pana la trei ore intre administrarea medicatiilor. Trebuie sa se evite, pe cat posibil, administrarea simultana de barbiturice, difenilhidantoina, sau carbamazepina, deoarece aceste substante pot diminua efectul doxiciclinei. Doxiciclina potenteaza efectul agentilor anticoagulanti, efectul hipoglicemiant al sulfonilureelor si actiunea nefrotoxica a metoxilfuranului. Trebuie evitata administrarea simultana de peniciline, cefalosporine sau alte antibiotice bactericide, deoarece apare riscul diminuarii efectului doxiciclinei. Pacientele care utilizeaza contraceptive orale trebuie atentionate ca efectul acestora se diminueaza la administrarea de doxiciclina.
Sarcina si alaptare. Nu se recomanda administrarea doxiciclinei in timpul sarcinii sau alaptarii (tetraciclinele se regasesc in laptele matern - aproximativ 0,8 g/g), cu exceptia cazurilor de necesitate vitala. Tetraciclinele traverseaza bariera placentara, inducand efecte toxice asupra fatului si determinand o incetinire a procesului de formare a sistemului osos.
Supradozare. O supradoza masiva poate provoca voma, puseuri febrile si icter. In cazul unor astfel de manifestari, se recomanda intreruperea imediata a tratamentului si consultarea medicului. Tratamentul imediat consta in spalaturi gastrice si provocare de vomismente.

Reactii adverse:
Inapetenta, tulburari de deglutitie, greturi, stare de voma. Diaree, enterocolita. Inflamatii in regiunea ano-genitala. Eruptii cutanate maculopapuloase si eritematoase, urticarie, lupus eritematos, rareori cazuri de dermatita exfoliativa. Pericardita. Anemie hemolitica, leucopenie, trombocitopenie, neutropenie. Dupa un tratament prelungit, s-a observat aparitia unei pigmentari microscopice bruna si bruna spre negru, dar fara a constata modificari anormale ale functiei tiroidiene.

Compozitie:
Produsul se prezinta sub forma de pulbere cristalina conditionata in capsule operculate continand clorhidrat de doxiciclina echivalent cu 100 mg doxiciclina baza.

Actiune:
Doxiciclina este un antibiotic care apartine generatiei a doua de tetracicline si este activa si fata de unele tulpini bacteriene rezistente la tetracicline clasice. Spectrul antimicrobian este asemanator cu al tetraciclinei si cuprinde germeni grampozitivi, rickettsii, spirochete, chlamidii, micoplasme. Este mai activa decat tetraciclina fata de bacilii gramnegativi aerobi, de gonococi, de Bacteroides fragilis. Pneumococii, streptococii si stafilococii sunt sensibili la concentratii mici de antibiotic, numarul tulpinilor rezistente fiind mai redus.

Administrare:
Uretrita gonococica acuta la barbat - o doza unica de 200 mg sau 100 mg de 2 ori/zi, timp de 2 pana la 4 zile.
Infectii gonocice acute la femei - 100 mg de 2 ori/zi, pana la vindecare.
Sancrul primar, sifilisul secundar - 300 mg/zi, in mai multe prize, timp de cel putin 10 zile.
Uretrita cu Chlamydia - 100 mg de 2 ori/zi, timp de 7 zile.
Trahom - 200 mg/zi, timp de 40 de zile. 
Adulti - oral, prima zi 200 mg intr-o singura priza, apoi 100 mg pe zi. In infectii grave, se va continua cu 200 mg/zi ca doza de intretinere. Tratamentul va continua cel putin doua zile de la disparitia simptomelor bolii. In infectiile streptococice, tratamentul va continua cel putin 10 zile, pentru a preveni reumatismul articular acut sau glomerulonefrita.
Copii peste 8 ani - oral, prima zi - 4 mg/kg corp/zi fractionat in doua prize, apoi se continua cu 2 mg/kg corp/zi, intr-o singura priza la fiecare 24 ore. In cazuri grave, doza initiala se mentine mai multe zile.
La copii cu greutate mai mare de 50 kg, se va utiliza doza pentru adult.
Se recomanda administrarea doxiciclinei dupa mese, pentru a evita iritarea tractului gastrointestinal.

DOXICICLINA 100 MG, CAPSULE - medicamente care incep cu litera D - dictionar medicamente - startsanatate