ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Dictionar de medicamente online

Cauta medicamente alfabetic:

ENALAPRIL 10 COMPRIMATE < Medicamente care incep cu litera E < Dictionar Medicamente
Indicatii: Hipertensiune arteriala , singur sau în asociere cu alte antihipertensive, în special diuretice tiazidice. Insuficienta cardiaca congestiva simptomatica, de obicei în asociatie cu diuretice si digitalice.

Contraindicatii:
Hipersensibilitate la enalapril sau orice alt inhibitor al enzimei de conversie a angiotensinei I. Antecedente de angioedem relatate anterior începerii tratamentului cu inhibitori ai enzimei de conversie .

Precautii:
Administrarea maleatului de enalapril trebuie sa se faca cu prudenta în caz de insuficienta renala , hemodializa, hiperpotasemie, interventii chirurgicale majore, anestezie, angioedem, hipotensiune, neutropenie, sarcina. Utilizarea maleatului de enalapril nu este recomandata în trimestrele II si III de sarcina si în perioada de alaptare

Reactii adverse:
Cardiovasculare : stop cardiac , infarct miocardic sau accident vascular cerebral secundare hipotensiunii excesive la pacientii cu risc crescut, embolie pulmonara, tulburari de ritm cardiac inclusiv tahicardie si bradicardie, fibrilatie atriala, palpitatii , hipotensiune, sincopa. Digestive: ileus, pancreatita, insuficienta hepatica, hepatite , melena, anorexie, constipatie , stomatita, gura uscata. Hematologice: neutropenie, trombocitopenie si deprimarea maduvei hematopoietice, scadere usoara a hemoglobinei si hematocritului; hemoliza la pacientii cu deficit de glucozo - 6 - fosfatdehidrogenaza. Musculoscheletice: crampe musculare . Nervoase/Psihiatrice: depresie , confuzie, ataxie, somnolenta, nervozitate, neuropatie periferica (parestezie, disestezie ). Respiratorii: bronhospasm , rinoree , 1 luna sau durere persistand sau
reaparand dupa 3 luni, sau durere
asociata cu leziune tisulara
progresiva. Durerea somatogena
(organica) este durerea explicata
prin-tr-o cauza organica. Durerea
psihogena apare fara o patologie
organica asociata. Durerea somatica
poate fi nociceptiva (declansata
prin activarea fibrelor nervoase
senzitive. Cand sunt afectati
nervii somatici, durerea este
resimtita tipic, ca durere continua
sau ca presiune) sau neuropatica
(se produce prin disfunctionalitati
în sistemul nervos;
se crede
ca este declansata de procese
somatosenzitive aberante în
sistemul nervos periferic, în
sistemul nervos central sau în
ambele)")'>durere în gât, astm , infectii respiratorii superioare, infiltrate pulmonare , tuse . Cutanate: dermatita exfoliativa, liza necrotica toxica a epidermului , sindrom Stevens-Johnson, herpes zoster , eritem multiform, urticarie , prurit , alopecie , diaforeza, fotosensibilitate . Urogenitale: insuficienta renala , oligurie , disfunctie renala , 1 luna sau durere persistand sau
reaparand dupa 3 luni, sau durere
asociata cu leziune tisulara
progresiva. Durerea somatogena
(organica) este durerea explicata
prin-tr-o cauza organica. Durerea
psihogena apare fara o patologie
organica asociata. Durerea somatica
poate fi nociceptiva (declansata
prin activarea fibrelor nervoase
senzitive. Cand sunt afectati
nervii somatici, durerea este
resimtita tipic, ca durere continua
sau ca presiune) sau neuropatica
(se produce prin disfunctionalitati
în sistemul nervos;
se crede
ca este declansata de procese
somatosenzitive aberante în
sistemul nervos periferic, în
sistemul nervos central sau în
ambele)")'>durere la nivelul flancului, ginecomastie, impotenta . Hepatice: cresterea enzimelor hepatice si/sau a bilirubinei serice. Electrolitice: hiperpotasemie. Creatinina si ureea sanguina : pot fi crescute usor si reversibil dupa întreruperea tratamentului. Diverse: reactii alergice cu angioedem, un sindrom complex care include prezenta anticorpilor antinucleari (ANA), o crestere a vitezei de sedimentare a hematiilor, artralgii, artrite , vasculite, mialgii, febra , leucocitoza, eozinofilie, fotosensibilitate si alte manifestari dermatologice.

Compozitie:
Un comprimat contine 10 mg, respectiv 20 mg maleat de enalapril si excipienti: celuloza microcristalina, lactoza, polividona, amidon de porumb , talc, stearat de magneziu .

Actiune:
Antihipertensiv din grupa inhibitorilor enzimei de conversie a angiotensinei I. Absorbtie rapida dupa administrare orala, cu pic plasmatic la aproximativ 3 ore. Biodisponibilitatea este de 40%, nemodificata de alimente . Timpul de înjumatatire este de 11 ore. Excretia enalaprilului se face în special renal . Traverseaza bariera hematoencefalica si bariera placentara. Efectele terapeutice benefice ale enalaprilului în hipertensiunea arteriala si insuficienta cardiaca rezulta în primul rând din supresia sistemului renina – angiotensina – aldosteron. Maleatul de enalapril se comporta ca un prodrog, fiind activat la enalaprilat în urma hidrolizei la nivel hepatic . Enalaprilatul este un inhibitor al enzimei de conversie a angiotensinei mai puternic decât enalaprilul.

Administrare:
Hipertensiune : La pacientii tratati cu diuretic acesta trebuie întrerupt cu 2-3 zile înaintea initierii tratamentului cu enalapril ; daca aceasta nu este posibila, doza initiala de enalapril este 2,5 mg sub supraveghere medicala. La pacientii netratati cu diuretic doza recomandata este de 5 mg o data pe zi. Doza uzuala stabilita este de 10-40 mg pe zi administrata într-o singura priza sau divizata în doua prize. Doza se ajusteaza în functie de raspunsul tensiunii arteriale. La pacientii cu functie renala scazuta se tine seama de clearence-ul creatininei. Daca acesta este mai mare de 30 ml /min doza este cea uzuala. Daca clearence-ul creatininei este mai mic de 30 ml /min prima doza este de 2,5 mg o data pe zi. Doza maxima este de 40 mg/zi. Dozele la nedializati trebuie ajustate în functie de raspunsul tensiunii arteriale. La pacientii dializati doza initiala este de 2,5 mg în zilele de dializa. Doza în zilele fara dializa trebuie ajustata în functie de raspunsul tensiunii arteriale. Insuficienta cardiaca: Tratamentul se începe cu 2,5 mg o data sau de 2 ori pe zi. Doza uzuala terapeutica stabilita este de la 5 la 20 mg zilnic administrata ca doza unica sau divizata în doua prize. La pacientii cu scaderea functiei renale si cu hiponatremie sau creatinina mai mare de 1,6 mg/dl, tratamentul trebuie initiat cu 2,5 mg zilnic sub supraveghere medicala. Doza poate fi marita de la 2,5 mg pe zi la 5 mg pe zi si marita atât cât este nevoie, de obicei la intervale de 4 zile sau mai mult. Doza maxima zilnica este de 40 mg.

Producator: Labormed Pharma








ENALAPRIL 10, comprimate - medicamente care incep cu litera E - dictionar medicamente - startsanatate