ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Dictionar de medicamente online

Cauta medicamente alfabetic:

FOCALIN COMPR < Medicamente care incep cu litera F < Dictionar Medicamente


Dexmetilfenidat

Indicatii

Se administreaza ca si componeta a terapiei ADHD.

Contraindicatii

Pacienti cu anxietate severa, tensiune, agitatie. Nu se administreaza la pacienti cu glaucom, ticuri motorii, istoric familial de sindrom Tourette, In tratamentul cu inhibitori MAO sau la mai putin de 14 zile dupa oprirea tratamentului cu inhibitori MAO (pot apare crize hipertensive). Nu se foloseste In tratamentul depresiei severe sau pentru prevenirea/ tratamentul fatigabilitatii.

Precautii

Se foloseste cu prudenta la pacientii cu antecedente de dependenta de droguri sau alcoolism. Utilizarea cronica abuziva poate determina toleranta si dependenta psihica cu modificari de comportament. Abuzul parenteral poate duce la episoade psihotice. In timpul sevrajului este necesara monitorizarea atenta deoarece poate apare depresie severa. La copiii cu psihoze pot apare agravarea tulburarilor de comportament si de gandire. Se foloseste cu precautie In timpul lactatiei, si In cazul afectiunilor ce pot fi agravate de cresterea TA sau AV.
Daca este necesar tratamentul pe o perioada lunga de timp, se intercaleaza perioade de pauza In administrare pentru a evalua rectia pacientului la Incetarea medicatiei. Daca apare agravarea paradoxala a bolii sau a efectelor adverse, reduceti doza sau Incetati administrarea. Intrerupeti tratamentul daca nu se observa ameliorarea In prima luna de la ajustarea adecvata a dozei. La Intreruperea tratamentului cronic pot apare simptomele bolii de baza. Feriti medicamentul de lumina si umezeala.
Observatii pentru pacient – familie: Medicamentul se administreaza la micul dejun sau pranz pentru a evita tulburarile somnului. Medicamentul poate determina toleranta sau dependenta psihica. Nu Intrerupeti brusc tratamentul de lunga durata; consultati medicul si reduceti dozele numai la indicatiile acestuia. Atentie la efectuarea activitatilor ce necesita atentie sporita, deoarece medicamentul produce oboseala, lipsa coordonarii, ameteli.
Inregistrati greutatea de 2 ori/saptamana. Anuntati modificarile semnificative; pot apare scaderi In greutate. Anuntati aparitia modificarilor de comportament sau atentie;
Anuntati aparitia oricaror S&S ale efectelor secundare.
Evaluarea si controlul terapiei: Investigati antecedentele familiale ale sindromului Tourette, glaucomului, ticurilor, depresiei deoarece pot interfera cu terapia. Evaluati psihologic pacientul, pentru a va asigura ca nu sunt semne de afactiuni psihotice sau reactii severe de stres/anxietate. Monitorizati semnele vitale, testele functionale hepatice si renale, hemoleucograma, functiile SNC, EKG. Evaluati posibila supresie a cresterii. Monitorizati geutatea si Inaltimea, In special In tratamentul de lunga durata si Intrerupeti temporar medicamentul pentru a determina necesitatea continuarii terapiei. Testele de laborator: creste excretia urinara a epinefrinei. Modificarea testelor functiei hepatice.
Supradozarea: Simptome: voma, agitatie, tremor, hiperreflexie, convulsii (pot fi urmate de coma), euforie, confuzie, halucinatii, transpiratii, flush, cefalee, febra, tahicardie, palpitatii, aritmii cardiace, hipertensiune, midriaza. Tratament: masuri suportive. Feritii pacientul de traume fizice sau stimuli externi. Lavaj gastric (control al agitatiei si convulsiilor Iniante de lavaj). Se administreaza carbune activat si un catartic. Mentinerea functiilor vitale. Tratamentul hiperpirexiei prin Impachetari reci.
Interactiuni medicamentoase:
Antidepresive triciclice. Creste efectul antidepresiv datorita scaderii metabolizarii.
Antihipertensive. Scade efectul antihipertensivelor.
Clonidina. Posibile efecte adverse severe.
Inhibitori MAO. Crize hipertensive, hipertermie, convulsii, coma.
Fenobarbital. Creste efectul fenobarbitalului, datorita scaderii metabolizarii.
Fenitoina. Creste efectul fenitoinei datorita scaderii metabolizarii.
Inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei. Creste efectul ISRS datorita scaderii metabolizarii.
Primidona. Creste efectul primidonei datorita scaderii metabolizarii.
Warfarina. Scaderea metabolizarii warfarinei.

Reactii adverse

SNC: iritabilitate, insomnie, ameteli, cefalee, sindrom Tourette (rar), psihoze toxice (rar), stari depresive tranzitorii, crize convulsive la cei cu antecedente de epilepsie sau modificari EEG. Gastro-Intestinale:dureri abdominale, anorexie, greturi si varsaturi. Cardio-vasculare: tahicardie, aritmii, palpitatii, modificari ale TA. Dermatologc: rash, dermatita exfoliativa, eritem multiform cu vasculita necrozanta, purpura trombocitopenica. Hematologic: leucopenie, anemie, Oftalmic: dificultati de acomodare, tulburari de vedere. Altele: febra, artralgii, caderea parului, sindrom neuroleptic malign (rar).

Actiune:

Stimulent SNC. Nu se cunoaste mecanismul de corectare al deficitelor de atentie. Se presupune ca blocheaza recaptarea de catre neuronul presinaptic a noradrenalinei si dopaminei si creste eliberarea mediatorilor In spatiul extraneuronal. Se absoarbe rapid. Nivele maxime: 1-1,5 h. Alimentele prelungesc timpul pana la atingerea nivelelor maxime. Se metabolizeaza In ficat; 90% excretat prin urina; T ½, eliminare: aprox. 2,2 h.

Mod de administrare

Comprimate: ADHD: Copii peste 6 ani, ce nu au mai primit metilfenidat, initial: 2,5 mg de 2 ori/zi. Doza se poate creste cu cate 2,5-5 mg pana la maxim 20 mg/zi (10 mg de 2 ori/zi). Modificarile dozei se fac la intervale de 1 saptamana. Copii peste 6 ani, In tratament cronic cu metilfenidat: doza initiala de dexmetifenidat va fi ½ din doza de metilfenidat administrata. Doza maxima recomandata: 20 mg/zi (10mg de 2 ori/zi).

FOCALIN COMPR - medicamente care incep cu litera F - dictionar medicamente - startsanatate