calcii gluconas
Indicatii:
Este de ales in tratamentul tetaniei hipocalcemice grave; hipoparatiroidism postoperator, convulsii hipocalcemice la nou-nascuti cu hipoparatiroidism.
Contraindicatii:
Hipercalcemie, insuficienta renala severa, hiper-calciurie marcata, nefrocalcinoza, litiaza renala calcica, osteoporoza acuta prin imobilizare. Nu se va folosi in timpul tratamentului cu digitalice sau in conditii de hiperexcitabilitate cardiaca (poate provoca aritmii severe). Nu se va injecta i.m. la copii, deoarece poate determina abcese.
Precautii:
Injectarea i.v. impune multa prudenta, din cauza faptului ca, cresterea brusca a calcemiei poate produce deprimarea cordului. Se va administra cu prudenta in caz de hemoragie cerebrala recenta.
Reactii adverse:
Abcese la locul injectiei i.m. (mai ales la copii mici); injectarea i.v. rapida poate provoca greata, voma, senzatie de caldura, sudoratie, paloarea fetei, hipotensiune arteriala.
Compozitie:
Fiole de 5 ml continand 5 ml solutie apoasa de gluconat de calciu 10% (0,5 mg/ml solutie); fiole de 10 ml continand 10 ml solutie apoasa de gluconat de calciu 10% (1 mg/ml solutie).
Actiune
Are actiune recalcifianta, scade excitabilitatea neuro-musculara si relaxeaza musculatura neteda; anti-alergic, antiinflamator si normalizant al permeabilitatii capilare.
Mod de administrare:
In tetania hipocalcemica grava: i.v. lent, in 10-15 minute, 10-20 ml din solutia 10% (de preferinta sub control ECG); in continuare, in perfuzie i.v. 6-8 g/1000 ml solutie de glucoza 5% sau se injecteaza i.m. solutia 10%. In caz de hipoparatiroidism postoperator: in cazul in care pacientul prezinta tetanie sau calciul seric este < 7 mg la 100 ml, se introduce o perfuzie cu gluconat de calciu, controland semnele Chvostek sau Trousseau si monitorizand calcemia (care trebuie mentinuta la 8-8,5 mg/100 ml). In convulsii hipocalcemice: la nou-nascutul cu hipopara-tiroidism, se introduce i.v. lent, in solutie 5% gluconat de calciu 300-500 mg/kg corp pe zi.