ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Dictionar de medicamente online

Cauta medicamente alfabetic:

HELICID 20 < Medicamente care incep cu litera H < Dictionar Medicamente
INDICATII: HELICID este utilizat pentru: - Tratamentul ulcerului duodenal si gastric, inclusiv a ulcerului asociat tratamentului cu antiinflamatoare nesteroidiene (AINS );


- Profilaxia ulcerului gastric si duodenal sau a eroziunilor gastrice asociate tratamentului cu AINS la pacienti cu risc crescut (vârstnici sau cu ulcer în antecedente) care necesita tratament cu AINS ;
- Tratamentul combinat al ulcerului peptic asociat cu infectie cu Helicobacter pylori ;
- Tratamentul esofagitei de reflux;
- Tratamentul esofagitei de reflux severe la copii cu vârsta mai mare de 2 ani;
- Pacienti cu risc de aspiratie a continutului gastric în timpul anesteziei generale (profilaxia aspiratiei acide );
- Tratamentul dispepsiei functionale provocata în principal de o tulburare a reglarii secretiei de acid gastric;
- Tratamentul sindromului Zollinger-Ellison;
- Prevenirea recaderilor la pacienti cu ulcer gastric si duodenal si esofagite severe care nu raspund la tratamentul uzual.

Cititi cu atentie si în întregime acest prospect înainte de a începe sa utilizati acest medicament .
- Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.
- Daca aveti orice întrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.


- Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi simptome cu ale dumneavoastra.
- Daca vreuna dintre reactiile adverse devin grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata în acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.


În acest prospect gasiti:
1. Ce este HELICID si pentru ce se utilizeaza?
2. Înainte sa utilizati HELICID
3. Cum sa utilizati HELICID
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza HELICID
6. Informatii suplimentare


CE ESTE HELICID SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA

HELICID apatine unei grupe de medicamente utilizate pentru tratamentul ulcerului gastro- duodenal si bolii de reflux gastro-esofagian, numiti inhibitori ai pompei protonice.

ÎNAINTE SA UTILIZATI HELICID

Nu utilizati HELICID
Daca sunteti hipersensibil la omeprazol sau la oricare dintre excipientii medicamentului.

Aveti grija deosebita când utilizati HELICID
La pacientii cu ulcer gastric, se recomanda excluderea etiologiei maligne a leziunii înaintea începerii tratamentului, precum si pe parcursul acestuia.
Ameliorarea simptomatologiei la pacientii cu ulcer gastric în timpul tratamentului cu omeprazol nu exclude prezenta unei tumori gastrice maligne.
Rar, la pacientii cu tratament îndelungat cu omeprazol s-a constatat aparitia unei gastrite atrofice.

Utilizarea altor medicamente
Reducerea aciditatii gastrice produsa de omeprazol poate sa scada absorbtia anumitor medicamente (ketoconazol, itraconazol, ampicilina, saruri de fer).
Omeprazolul este metabolizat hepatic de catre citocromul P450 (CYP2C19), de aceea poate prelungi eliminarea diazepamului, warfarinei si fenitoinei, care sunt metabolizate prin oxidare microzomala. Se recomanda monitorizarea pacientilor tratati cu warfarina sau fenitoina si ajustarea la nevoie a dozelor acestor medicamente.
Desi la subiectii normali nu exista interactiuni cu teofilina, lidocaina, chinidina, antiacide sau propranolol, au fost raportate cazuri clinice de interactiune cu alte medicamente metabolizate pe calea sistemului enzimatic al citocromului P-450 (ciclosporina, disulfiram, benzodiazepine). Pacientul trebuie monitorizat pentru a determina daca este necesara ajustarea dozei acestor medicamente când sunt administrate concomitent cu omeprazol .
Concentratiile plasmatice ale omeprazolului si claritromicinei sunt crescute în cazul administrarii concomitente.
Rezultatele unei întregi serii de studii de interactiune au indicat faptul ca administrarea repetata a medicamentului HELICID, 20-40 mg o data pe zi nu a influentat izoformele citocromului P450. Nu au fost identificate interactiuni cu substraturi ale CYP1A2 (cofeina, fenacetina, teofilina), ale CYP2C9 (warfarina -S, piroxicam, diclofenac, naproxen ), ale CYP2D6 (metoprolol, propanolol), ale CYP2E1 (etanol) si ale CYP3A (ciclosporina, lidocaina, chinidina, estradiol ).

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

Sarcina si alaptarea
Studiile la animale nu au pus în evidenta vreun efect teratogen sau fetotoxic în urma administrarii de omeprazol . Totusi, omeprazolul nu va fi administrat în perioada de sarcina sau alaptare decât daca este considerat absolut necesar.
În studiile clinice în care omeprazolul s-a administrat înainte de operatia cezariana pentru profilaxia aspiratiei acide , s-au raportat reactii adverse la nou-nascut. Cele mai întâlnite au fost icter , valori scazute ale scorului APGAR, hipoglicemie , infectii respiratorii , tahipnee, tulburari respiratorii si septicemie .
Nu se cunoaste daca omeprazolul se excreta în laptele matern, de aceea se va lua în considerare fie întreruperea tratamentului, fie întreruperea alaptarii.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Omeprazolul poate produce rareori reactii adverse nervos centrale care pot influenta negativ capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informatii importante privind unele componente ale HELICID
Datorita continutului în zahar si lactoza, pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la fructoza, sindrom de malabsorbtie la glucoza -galactoza sau insuficienta a zaharazei-izomaltazei nu trebuie sa utilizeze acest medicament, iar cei cu diabet zaharat trebuie avertizati.


CUM SA UTILIZATI HELICID

Utilizati întotdeauna HELICID exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Dozele recomandate sunt:

Ulcer duodenal
Doza recomandata este de 20 de mg omeprazol, administrata o data pe zi. S-a înregistrat o ameliorare rapida în decursul primelor 2 saptamâni de tratament la majoritatea pacientilor cu ulcer duodenal . Pacientii la care nu s-a obtinut un raspuns terapeutic satisfacator dupa primele 2 saptamâni, se continua tratamentul înca 2 saptamâni. La pacientii refractari la alte regimuri terapeutice, s-a obtinut un raspuns terapeutic satisfacator în primele 4 saptamâni de administrare a 40 de mg omeprazol o data pe zi. Pentru prevenirea recidivelor ulceroase la acestia, se recomanda administrarea de 10 mg omeprazol o data pe zi, fiind posibila cresterea dozei pâna la 20-40 mg omeprazol o data pe zi.
Tratamentul de întretinere consta în 20 mg omeprazol pe zi timp de 12 luni.

Ulcer gastric
Doza recomandata este de 20 de mg omeprazol, administrat o data pe zi. Majoritatea pacientilor care au ulcer gastric prezinta o ameliorare rapida a simptomatologiei, cu un raspuns terapeutic satisfacator pe parcursul primelor patru saptamâni de tratament . La pacientii la care s-a obtinut un raspuns terapeutic insuficient pe parcursul acestor prime patru saptamâni de tratament, se continua tratamentul înca 4 saptamâni. La pacientii cu ulcer gastric care nu raspund la alte regimuri terapeutice, raspunsul terapeutic satisfacator a fost obtinut dupa 8 saptamâni de tratament cu 40 mg omeprazol o data pe zi. Pentru prevenirea recidivelor de ulcer gastric la pacientii refractari la alte regimuri terapeutice se recomanda administrarea de 20 mg omeprazol o data pe zi, pâna la 40 mg omeprazol o data pe zi.

Ulcer gastric, duodenal sau eroziuni gastroduodenale asociate administrarii de AINS ( antiinflamatoare nesteroidiene)
Pacientilor cu ulcere gastrice sau duodenale sau celor cu eroziuni gastroduodenale induse de AINS, indiferent daca sunt sau nu în tratament cu AINS, trebuie sa li se administreze 20 mg omeprazol zilnic, timp de 4 saptamâni. Pacientii la care nu s-a obtinut un raspuns terapeutic satisfacator în aceasta perioada, tratamentul se continua înca 4 saptamâni. Profilactic, în aceste cazuri, este necesar tratament cu 20 mg omeprazol o data pe zi.

Eradicarea Helicobacter pilori în ulcerul duodenal si gastric
Exemple de asociere tripla pentru 1 saptamâna de tratament:
- amoxicilina 500 mg de 3 ori pe zi, metronidazol 400 mg de 3 ori pe zi, 20 mg omeprazol de 2 ori pe zi sau 40 mg omeprazol o data pe zi timp de 7 zile.
- claritromicina 250 mg de 2 ori pe zi, metronidazol 400 mg de 2 ori pe zi, 20 mg omeprazol de 2 ori pe zi sau 40 mg omeprazol o data pe zi timp de 7 zile.
- amoxicilina 1 g de 2 ori pe zi, claritromicina 500 mg de 2 ori pe zi, 20 mg omeprazol de 2 ori pe zi sau 40 mg omeprazol o data pe zi timp de 7 zile.

Exemple de asociere dubla pentru 2 saptamâni de tratament:
- claritromicina 500 mg de 3 ori pe zi si 20 mg omeprazol de 2 ori pe zi sau 40 mg omeprazol o data pe zi timp de 14 zile.
- amoxicilina 750 mg (sau 1 g) pe zi si 20 mg omeprazol de 2 ori pe zi sau 40 mg omeprazol o data pe zi timp de 14 zile.
- La pacienti cu ulcer gastric si duodenal , a se vedea dozele mentionate mai sus.
Daca dupa tratamentul cu una dintre aceste scheme, Helicobacter pilori este înca pozitiv, tratamentul va fi repetat.

Esofagita de reflux
Doza recomandata este de 20 mg omeprazol o data pe zi. La majoritatea pacientilor raspunsul terapeutic satisfacator este obtinut dupa 4 saptamâni, în caz contrar tratamentul se va prelungi cu înca 4 saptamâni. La pacienti care nu raspund la alte tratamente se recomanda 40 mg omeprazol zilnic timp de 8 saptamâni.
Pentru tratament pe termen lung doza recomandata este 20 mg omeprazol zilnic (poate fi crescuta la 40 mg omeprazol zilnic în caz de recadere).

Esofagita de reflux severa la copii cu vârsta mai mare de 2 ani
Doza recomandata pentru tratamentul leziunilor esofagiene este de 10 mg omeprazol o data pe zi pentru copii cu greutatea corporala cuprinsa între 10 si 20 kg, respectiv de 20 de mg o data pe zi pentru copii cu greutate mai mare de 20 kg. La nevoie, doza poate fi marita pâna la 20 mg, respectiv 40 mg, în functie de greutatea copilului.

Boala de reflux gastro-esofagian simptomatica
Doza recomandata este de 20 de mg omeprazol o data pe zi. Ameliorarea simptomatologiei este rapida. De asemenea, pacientii pot raspunde bine si la doza de 10 mg pe zi si, de aceea , doza trebuie individualizata. Daca, pe parcursul primelor 4 saptamâni de tratament cu doza de 20 mg omeprazol pe zi, nu se obtine controlul bolii, se recomanda efectuarea de investigatii suplimentare.

Sindrom Zollinger Ellison
Doza recomandata initial este de 60 mg omeprazol o data pe zi, dar durata tratamentului si doza administrata vor fi individualizate. Majoritatea pacientilor raspund la doze între 20 – 120 mg omeprazol zilnic.Când doza depaseste 80 mg omeprazol, se poate divide în 2 prize egale.

Profilaxia aspiratiei acide
Doza recomandata este de 40 mg omeprazol în seara anterioara interventiei chirurgicale, continuând cu 40 mg omeprazol în dimineata interventiei chirurgicale.

Insuficienta renala
Nu este necesara ajustarea dozelor la pacientii cu insuficienta renala .

Insuficienta hepatica
Datorita faptului ca timpul de înjumatatire plasmatica al omeprazolului este crescut la pacientii cu insuficienta hepatica, doza zilnica de 20 mg omeprazol este de obicei suficienta.

Vârstnici
Nu este necesara reducerea dozelor la vârstnici.

HELICID se administreaza de preferinta dimineata, cu un volum mic de lichid. La pacientii cu tulburari de înghitire, capsulele pot fi deschise si continutul poate fi înghitit sau poate fi administrat în suc, lapte sau iaurt. Continutul capsulelor nu se va mesteca sau zdrobi.
Daca înghititi cu dificultate, puteti respecta urmatoarele instructiuni: daca nu o puteti înghiti întreaga, deschideti capsula deasupra unui pahar gol, desfacând cele doua parti ale capsulei si dispersati continutul ei (microgranule), prin amestecare într-un lichid, de exemplu apa, suc de fructe , iaurt de baut sau lapte batut. Beti continutul paharului în maxim 30 de minute de la preparare. Clatiti paharul si beti continutul. Nu trebuie sa ramâna particule solide care sa contina substanta activa pe pahar. Utilizati aceeasi metoda pentru administrarea acestui medicament la copii mici. Capsulele pot fi, de asemenea, deschise astfel: lasati-le sa se umfle în apa sau în suc de fructe timp de 1-2 minute si apoi beti continutul.

Daca utilizati mai mult decât trebuie din HELICID
Nu luati mai multe capsule decât v-a prescris medicul dumneavoastra. În cazul unui supradozaj accidental sau al ingestiei mai multor capsule de catre un copil se recomanda consult medical imediat.

Daca uitati sa utilizati HELICID
Daca uitati sa va luati doza obisnuita, luati-o imediat ce va aduceti aminte. Daca însa se apropie momentul administrarii urmatoarei doze, asteptati si reveniti la schema dumneavoastra obisnuita de administrare.Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca aveti orice întrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.


REACTII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele, HELICID poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata în acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Urmatoarele reactii adverse au fost observate, desi în unele cazuri relatia de cauzalitate cu tratamentul nu a fost stabilita:
Dermatologice: rareori eruptii cutanate sau prurit , în cazuri izolate fotosensibilitate, eritem polimorf si alopecie .
Musculo-scheletice: în cazuri izolate, artralgii, miastenie si mialgii.
Neurologice : cefalee, rareori ameteli , parestezii, somnolenta, insomnie si vertij . În cazuri izolate, confuzie reversibila, agitatie, depresie si halucinatii.
Gastrointestinale : diaree , constipatie , dureri abdominale, greturi , voma, meteorism abdominal, rareori uscaciunea gurii, stomatita sau candidoza gastrointestinala.
Endocrine: în unele cazuri, ginecomastie.
Hematologice: foarte rar leucopenie, trombocitopenie, agranulocitoza si pancitopenie.
Altele: rareori stare de disconfort general. În cazuri izolate au fost descrise reactii de hipersensibilitate, angioedem, febra , bronhospasm , nefrita interstitiala sau soc anafilactic. Foarte rar pot sa apara transpiratii, edeme periferice, tulburari ale vederii si gustului. În cazul tratamentului îndelungat cu omeprazol s-a constatat o usoara crestere a incidentei chisturilor glandulare gastrice, ca o consecinta fiziologica a inhibitiei secretiei acide . Chisturile sunt benigne si reversibile.


CUM SE PASTREAZA HELICID

A nu se lasa la îndemâna si vederea copiilor .

Nu utilizati HELICID dupa data de expirare înscrisa pe cutie. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Nu utilizati HELICID daca observati deteriorarea capsulelor.

A se pastra în ambalajul original.
Flaconul trebuie închis bine dupa fiecare utilizare a produsului.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.


INFORMATII SUPLIMENTARE

Ce contine HELICID
- Substanta activa este omeprazolul.
- Celelalte componente sunt: sfere de zahar , lactoza anhidra, hipromeloza, hidroxipropilceluloza, laurilsulfat de sodiu, fosfat disodic dihidrat, ftalat de hipromeloza, dietil ftalat, oxid negru de fer (E172), oxid rosu de fer (E172), dioxid de titan (E171), oxid galben de fer (E172), gelatina

Cum arata HELICID

Capsule gelatinoase tari , cu corp de culoare maro deschis si cap de culoare rosie care contin microgranule sferice de culoare alba sau aproape alba .

AMBALAJ

HELICID 20
Cutie cu un flacon din sticla de culoare bruna, a 14 capsule gastrorezistente.
DETINATORUL AUTORIZATIEI DE PUNERE PE PIATA

ZENTIVA








HELICID 20 - medicamente care incep cu litera H - dictionar medicamente - startsanatate