ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Dictionar de medicamente online

Cauta medicamente alfabetic:

NOVOFEM < Medicamente care incep cu litera N < Dictionar Medicamente
Indicatii: Terapia de substituţie hormonal ă pentru sindromul de deficienţă estrogenică la femeile în menopauz ă cu uter intact.

Prevenirea osteoporozei la femeile în postmenopauză cu risc crescut de fracturi.

Compozitie si Mod de Ambalare

Cutie x 1 disc calendar x 28 comprimate filmate (12 comprimate filmate albe si 16 comprimate filmate rosii).

Novofem® contine o dozã minim ã eficace de estrogen natural - 1 mg Bestradiol în combinatie secventialã cu 1 mg NETA pentru ultimele 12 zile ale tratamentului.

Un comprimat filmat de culoare albă conţine:
Estradiol anhidru 1 mg sub formă de estradiol hemihidrat 1,03 mg şi acetat de noretisteronă 1 mg.

Un comprimat filmat de culoare roşie conţine:
Estradiol anhidru 1 mg sub formă de estradiol hemihidrat 1,03 mg.

Contraindicatii

Tratamentul cu Novofem nu este indicat în:

- Cancer de sân cunoscut, suspectat sau în antecedente;
- Tumori estrogeno-dependente cunoscute sau suspectate (ex.: carcinom endometrial);
- Sâ nger ări vaginale nediagnosticate;
- Ală ptare ;
- Tromboembolism venos idiopatic prezent sau în antecedente (tromboză venoasă profundă, embolism pulmonar);
- Evenimente tromboembolice arteriale, acute sau recente, în antecedente sau afecţiuni trombofilice la un pacient care nu se află sub tratament anticoagulant (vezi pct. 4.4 “Atenţion ări şi precauţii speciale”);
- Afecţiuni hepatice acute sau boli hepatice în antecedente, atât timp cât rezultatele testelor funcţionale hepatice nu s-au normalizat;
- Hipersensibilitate cunoscută la substanţele active sau la oricare dintre excipienţi;
- Porfirie ;
- Hiperplazie endometrială netratată.

4.4 Atentionări si precautii speciale

Examen medical/urmă rire

Înainte de iniţ ierea sau reinstituirea terapiei de substituţie hormonal ă trebuie efectuată o anamneză completă care să cuprindă antecedentele patologice personale si antecedentele heredocolaterale, împreună cu un examen general şi ginecologic, concentrat pe contraindicaţii şi precauţii. În timpul tratamentului, se recomandă examinări periodice, a căror natură şi frecvenţă sunt adaptate individual. Pacientele trebuie sfătuite să informeze medicul sau asistenta asupra oric ăror modificări ale sâ nilor . Investigaţ iile , inclusiv mamografia, trebuie efectuate în conformitate cu practicile de screening curente, acceptate, adaptate nevoilor clinice individuale. La femeile ce urmează terapie de substituţie hormonal ă, trebuie efectuată o evaluare atentă a raportului risc/beneficiu de-a lungul tratamentului.

Condiţii care necesită supraveghere

Dacă oricare dintre următoarele situaţii sunt prezente, dacă au apărut anterior şi/sau s-au agravat în timpul sarcinii sau în timpul unui tratament hormonal anterior, pacientul trebuie atent supravegheat. Trebuie luat în considerare că aceste afecţiuni pot reapare sau se pot agrava în timpul tratamentului cu Novofem:
- Leiomiom, endometrioză, hiperplazia endometrială;
- Afecţiuni tromboembolice în antecedente sau prezenţa unor factori de risc pentru aceste afecţiuni;
- Hipertensiune arterială;
- Afecţiuni hepatice (de ex.: porfirie, adenom hepatic , icter );
- Diabet zaharat cu complicaţii vasculare ;
- Colelitiază;
- Pierderea bruscă a auzului;
- Migrene sau cefalee severă;
- Lupus eritematos sistemic.

Hiperplazie endometrială

Riscul apariţiei hiperplaziei endometriale şi a carcinomului creşte când estrogenii sunt administraţi în monoterapie pe perioade lungi de timp. La femeile nehisterectomizate, pentru reducerea riscului este esenţială combinarea terapiei estrogenice cu progestogen, timp de 10 – 12 zile pe lună sau mai mult.

În timpul primelor luni de tratament pot surveni sângerare de întrerupere sau mici sâ nger ări, care, dacă continuă să apară după un timp de la începutul sau după întreruperea tratamentului, trebuie investigată cauza, inclusiv prin biopsie endometrială, pentru a exclude malignitatea endometrială.

Motive pentru întreruperea imediată a terapiei
- Afecţiuni tromboembolice arteriale sau venoase
- Boli arteriale
- Icter sau deteriorarea funcţiei hepatice
- Creştere semnificativă a tensiunii arteriale
- Pierderea bruscă parţială sau completă a vederii sau debut brusc al exoftalmiei sau dipopliei
- Debut nou al cefaleei tip migrenă
- Sarcină

Cancer de sân
Studii epidemiologice au arătat o creştere a riscului cancerului de sân la femeile tratate cu estrogeni sau combinaţii estro -progestative în terapia de substituţie hormonal ă (vezi pct. 4.8). Riscul creşte odată cu durata terapiei de substituţie hormonal ă şi scade, revenind la starea iniţială, după 5 ani de la întreruperea tratamentului. Femeile tratate cu combinaţii estro -progestative au un risc similar sau posibil mai mare comparativ cu femeile care au fost tratate cu estrogeni în monoterapie. De aceea , combinaţ iile estro -progestative nu sunt recomandate femeilor histerectomizate, cu excepţia cazurilor în care endometrioza a fost diagnosticată anterior.

Acest risc a fost mai mare la femeile cu constituţie astenică sau normală comparativ cu cele obeze. Cancerele de sân, diagnosticate la femeile care utilizează curent sau recent terapie de substituţie hormonal ă, tind să fie limitate la nivelul glandei mamare şi sunt mai puţin invazive şi au un prognostic mai bun.

Asocierea dintre folosirea timp îndelungat a terapiei de substituţie hormonal ă şi riscul crescut al cancerului de sân poate fi datorată diagnosticului precoce , efectului actual al terapiei sau ambelor.

Tromboembolism venos
Terapia de substituţie hormonal ă este asociată cu un risc relativ crescut de tromboembolism venos (TEV), de ex. tromboză venoasă profundă sau embolism pulmonar. Studiile au evidenţiat un risc de 2-3 ori mai mare la femeile ce folosesc terapie de substituţie comparativ cu cele care netratate, ceea ce ar însemna 1-2 cazuri noi de tromboembolism venos la 10000 pacient-ani de tratament . Apariţia unui asemenea eveniment este mai frecventă în primul an de tratament decât mai târziu.

O analiză a 51 de studii epidemiologice a arătat că probabilitatea diagnosticării cancerului de sân este uşor sau moderat crescută la femeile aflate sub terapie de substituţie hormonal ă comparativ cu femeile care nu au urmat un astfel de tratament . Acest lucru poate fi datorat unui efect secundar referitor la biologia molecular ă a preparatelor şi/sau la o atentă supraveghere a femeilor, care conduce la o diagnosticare precoce . Frecvenţa diagnosticării carcinomului a crescut cu durata terapiei de substituţie hormonale şi a devenit similară riscului de cancer de sân la femeile care nu au mai urmat terapie de substituţie hormonal ă 5 ani de la întreruperea tratamentului. Cancerul de sân diagnosticat la femeile care utilizează terapie de substituţie hormonala tinde să fie mai limitat decât la femeile care nu au urmat terapia de substituţie hormonal ă.

În general factorii de risc pentru tromboembolismul venos includ antecedente personale sau familiale, obezitate severă (indicele masei corporale > 30 Kg/m2) şi lupus eritematos sistemic (LES). Nu există un consens în ceea ce priveşte posibilul rol al bolii varicoase în etiologia TEV.

Pacientele cu TEV în antecedente prezintă un risc crescut de TEV. Pentru a exclude predispoziţia pentru tromboză, tromboembolismul recurent sau avortul spontan trebuie examinate antecedentele personale şi familiale. Terapia de substituţie hormonal ă trebuie considerată contraindicată până la evaluarea definitivă a factorilor predispozanţi pentru tromboză sau până la iniţ ierea tratamentului anticoagulant. Pacientele aflate sub tratament anticoagulant, necesită o evaluare atentă a raportului beneficiu/risc pentru terapia de substituţie hormonal ă.

Riscul de TEV poate fi crescut temporar în caz de imobilizare prelungită, traume majore sau intervenţii chirurgicale majore. Dacă o imobilizare prelungită este de aşteptat după anumite intervenţii chirurgicale, în special abdominale sau ortopedice la nivelul membrelor inferioare, trebuie luată în considerare întreruperea temporară a terapiei de substituţie hormonal ă cu 4-6 săptămâni înaintea interventiei. Tratamentul nu trebuie reînceput înainte ca pacienta să fie complet mobilizată.

Dacă TEV se dezvoltă după începerea tratamentului de substituţie hormonal ă, acesta trebuie întrerupt. Pacientele trebuie să fie sfătuite să contacteze imediat medicul lor când prezintă un poten ţial simptom de tromboembolism ( edem dureros la nivelul unui membru inferior, 1 luna sau durere persistand sau
reaparand dupa 3 luni, sau durere
asociata cu leziune tisulara
progresiva. Durerea somatogena
(organica) este durerea explicata
prin-tr-o cauza organica. Durerea
psihogena apare fara o patologie
organica asociata. Durerea somatica
poate fi nociceptiva (declansata
prin activarea fibrelor nervoase
senzitive. Cand sunt afectati
nervii somatici, durerea este
resimtita tipic, ca durere continua
sau ca presiune) sau neuropatica
(se produce prin disfunctionalitati
în sistemul nervos;
se crede
ca este declansata de procese
somatosenzitive aberante în
sistemul nervos periferic, în
sistemul nervos central sau în
ambele)")'>durere precordială acută, dispnee ).

Alte condiţii
- Estrogenii pot determina retenţia lichidiană, motiv pentru care pacientele cu afecţiuni cardiace şi renale trebuie atent supravegheate. Pacientele cu insuficienţă renal ă trebuie atent monitorizate, deoarece se aşteaptă creşterea concentraţiei plasmatice a substanţ elor active din Novofem.

- În cazul agravării astmului bron şic, epilepsiei sau diabetului zaharat, terapia de substituţie hormonal ă trebuie reconsiderată.

- S-a raportat un risc crescut al litiazei biliare, confirmată chirurgical la femeile aflate în postmenopauză care primesc estrogeni .

- La femeile cu hipertrigliceridemie familial ă au fost raportate cazuri rare de creştere importantă a trigliceridelor plasmatice, ducând la pancreatită sau alte complicaţii, în relaţie cu terapia estrogenică.

- Folosirea estrogenilor poate influenţa rezultatele de laborator a anumitor teste endocrine şi ale enzimelor hepatice .

Boală coronarian ă
Nu este clar efectul tratamentului îndelungat cu estrogeni asupra incidenţei morbidităţii şi mortalităţii cardiovasculare la femeile aflate în postmenopauză care suferă de boli coronariene .

Reactii Adverse

În general produsul nu afectează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Totuşi pacienţii trebuie avertizaţi de posibilitatea apariţiei ameţ elilor (vezi pct. 4.8).

4.8 Reactii adverse

În studiile clinice cel mai frecvent raportate evenimente adverse în timpul tratamentului cu produse folosite în terapia de substituţie hormonal ă similare Novofem au fost tensiune mamar ă şi cefalee (>1/10).

* Riscul cancerului de sân creşte proporţional cu numărul anilor de terapie de substituţie hormonal ă. Potrivit datelor obtinute din 51 de studii epidemiologice efectuate între 1970 şi începutul anilor 1990 precum şi din studii mai recente, estimarea cea mai bună a riscului relativ este de 1,5 - 2,5 pentru femeile care au utilizat curent sau recent terapie de substituţie hormonal ă timp de 10-15 ani sau mai mult.

La femei care nu utilizează terapie de substituţie hormonal ă, în total la aproximativ 45 femei la fiecare 1000 femei se aşteaptă să fie diagnosticate cu cancer de sân în intervalul de vârstă 50-70 de ani. Se estimează pe baza riscului relativ că, printre femeile cu terapie de substituţie hormonal ă curentă sau recentă timp de 10-15 ani, numărul total de cazuri adiţionale corespunzător perioadei de vârstă cuprinsă între 50 şi 70 ani va fi cuprins In intervalul 5-20 din 1000 de femei tratate.

Alte reacţii adverse au fost raportate în asociere cu terapia estro -progestativă:
- Cancer endometrial;
- Tromboembolism venos;
- Cloasmă, eritem multiform, eritem nodos, eruptii hemoragice, purpur ă vascular ă;
- Hirsutism, scă dere în greutate.

Interactiuni

Metabolizarea estrogenilor şi progestativelor poate fi crescută prin asocierea cu inductoare enzimatice, enzimele citocromului P450, cum sunt anticonvulsivante (fenobarbital, fenitoină, carbamazepină) sau antiinfectioase (rifampicina, rifabutina, nevirapina, efavirenz).

Ritonavir şi nelfinavir, deşi cunoscuţi ca inhibitori puternici ai enzimelor hepatice , au proprietăţi inductoare când sunt utilizate concomitent. Aceasta poate determina scă derea efectului şi modificări ale profilului sâ nger ă rilor în timpul tratamentului.

Scăderi ale nivelului de estradiol au fost observate în cazul administrării simultane de antibiotice (de ex. peniciline şi tetracicline).

Estrogenii pot creşte efectele şi reacţ iile adverse ale imipraminei.

Dacă se administrează concomitent ciclosporina, nivelele plasmatice ale ciclosporinei, creatininei şi transaminazelor pot creşte datorită scă derii excreţiei biliare a ciclosporinei.

Datorită efectului estrogenilor de scă dere a toleranţei la glucoz ă si a răspunsului la insulină, necesarul de antidiabetice orale sau insulină poate fi modificat şi, anume, poate fi crescut .

4.6 Sarcina si alăptarea

Novofem nu este indicat în timpul sarcinii. Dacă sarcina survine în timpul tratamentului cu Novofem, acesta trebuie înterupt imediat.

Datele clinice obţinute la un număr limitat de gravide expuse nu au indicat efecte adverse a noretisteronei asupra fă tului la dozele uzuale folosite în terapia de substitutie hormonal ă, iar rezultatele studiilor epidemiologice efectuate până în prezent nu au indicat efecte teratogene sau fetotoxice când combinaţ iile de estrogeni cu progestative în doze similare celor din Novofem au fost administrate inadecvat în timpul sarcinii.

Date obţinute la un număr limitat de gravide expuse la doze mai mari decât cele folosite în terapia de substitutie hormonala, după a 8-a săptămână de sarcină, au arătat efecte adverse ale noretisteronei asupra fă tului (virilizarea feţ ilor de sex feminin).

Alăptarea

Novofem nu este indicat în timpul alăptării.

Mod de Administrare

Novofem este un preparat combinat, secvenţial pentru terapia continuă de substituţie hormonal ă.

Se administrează câte un comprimat filmat pe zi în următoarea ordine: terapie estrogenică – un comprimat filmat roşu pe zi, timp de 16 zile, urmată de terapie estrogen /progestogenică - comprimat filmat alb pe zi, timp de 12 zile.

După administrarea ultimului comprimat filmat alb, tratamentul se continuă ziua urmă toare cu primul comprimat filmat roşu dintr-o nouă cutie.

La femeile care nu au urmat un tratament de substituţie hormonal ă sau care au urmat anterior o terapie continuă de substituţie hormonal ă combinată, tratamentul cu Novofem poate fi început în orice zi.

La femeile care au urmat anterior un tratament de substituţie hormonal ă secvenţială, tratamentul cu Novofem trebuie început în prima zi a ciclului menstrual .

Pentru tratamentul simptomelor postmenopauză trebuie utilizate cele mai mici doze eficace.

Trecerea la o combinaţie de doze mai mari poate fi recomandată dacă răspunsul după 3 luni de tratament nu duce la o ameliorare satisfăcă toare a simptomatologiei.

La începutul unui nou ciclu de tratament, de obicei, poate să apară o sângerare asemănă toare menstruaţiei. Dacă pacienta a uitat să ia un comprimat filmat, acesta trebuie înlăturat. Omiterea unei doze poate creşte posibilitatea apariţiei sâ nger ării de întrerupere sau a unor mici sâ nger ări.

În cazul terapiei de substituţie hormonal ă pentru prevenirea osteoporozei, trebuie să fie luată în considerare dependenţa de doză a efectelor asupra masei osoase (vezi pct 5.1 “Proprietăţi farmacodinamice”), precum şi tolerabilitatea individuală la tratament .

Producator
NovoNordisk, Danemarca








Novofem - medicamente care incep cu litera N - dictionar medicamente - startsanatate