ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Dictionar de medicamente online

Cauta medicamente alfabetic:

PROPRANOLOL COMPR < Medicamente care incep cu litera P < Dictionar Medicamente
Indicatii:
Angina de piept, indeosebi angina cronica stabila (ca tratament de fond) si pentru profilaxia pe termen lung dupa perioada acuta a infarctului miocardic; aritmii cardiace supraventriculare si unele tahiaritmii digitalice; cardiomiopatie obstructiva; hipertensiune arteriala esentiala, mai ales forme cu circulatie hiperkinetica si debit cardiac crescut, forme cu hiperreninemie sau asociat hipopresolului si nefrixului; profilaxia migrenelor; tireotoxicoza; inaintea si in timpul interventiilor chirurgicale pentru feocromocitom (se asociaza obligatoriu un blocant -adrenergic, de exemplu tolazolina); stari anxioase (mai ales cand predomina tulburarile cardiace), tremor esential; pentru profilaxia hemoragiilor digestive la cirotici (cu exceptia insuficientei hepatice severe, cu icter, ascita mare, encefalopatie).

Contraindicatii:
Insuficienta cardiaca necontrolata, soc cardiogen, bloc atrio-ventricular (fara pacemaker electronic), fenomene Raynaud, bradicardie marcata (sub 55/minut), astm bronsic, bronsita spastica, hipoglicemie, acidoza metabolica (de exemplu la diabetici), prudenta sau se evita in timpul sarcinii si alaptarii. Propranololul poate creste periculos efectul deprimant circulator al anestezicelor generale (se intrerupe cu 48 de ore inainte de interventiile chirurgicale sau, daca nu este posibil, se injecteaza 1-2 mg atropina ca medicatie anestezica); nu se asociaza cu verapamil si cu orice medicament care deprima miocardul (chinidina, procainamida, lidocaina); mascheaza simptomele vegetative ale hipoglicemiei provocate de insulina sau sulfamide antidiabetice (risc de supradozare); efectul hipotensiv al propranololului este crescut de guanetidina, reserpina si diuretice; stimularea -adrenergica (prin noradrenalina, adrenalina etc.), sub propranolol poate provoca vasoconstrictie periculoasa; toate aceste asocieri medicamentoase impun prudenta; propranololul impiedica efectele izoprenalinei (bronhodilatin) si altor stimulente -adrenergice. Propranololul (in administrare sistemica) figureaza pe lista substantelor dopante (este interzis la sportivi).

Reactii adverse:
Greata, voma, diaree sau constipatie, senzatie de rece in extremitati, sudoratie, insomnie, cosmaruri, oboseala, stare depresiva, cefalee, fotofobie, interferarea functiei sexuale (diminuarea capacitatii de reactie); rareori purpura, dispnee, halucinatii vizuale, parestezii. Agraveaza insuficienta cardiaca, favorizeaza blocul atrioventricular, poate provoca bronhospasm, agraveaza tulburarile circulatorii periferice; administrarea indelungata poate determina modificari nefavorabile ale lipidelor plasmatice (cresterea colesterolului, LDL si a trigliceridelor). intreruperea brusca a tratamentului prelungit poate provoca, mai ales la bolnavii cu angina pectorala severa care au raspuns bine la -blocante, agravarea anginei, infarct de miocard, aritmii ventriculare (doza de propranolol trebuie redusa treptat). in caz de hemoragie digestiva riscul prabusirii circulatorii poate fi crescut.

Compozitie:
Comprimate continand clorhidrat de propranolol 10 mg sau 40 mg.

Actiune:
Blocant -adrenergic, cu actiune chinidinica slaba; nu are actiune simpatomimetica intrinseca, nu este cardioselectiv. Antiangios si antiaritmic prin blocare -adrenergica; inlatura influentele cardiostimulatoare simpatice si catecolaminice si diminueaza raspunsul inimii la efort, micsoreaza consumul de oxigen al miocardului, suprima focarele de automatism ectopic si procesul de reintrare, protejeaza fata de aritmii, ischemia miocardica si infarct; deprima forta de contractie a inimii si scade debitul cardiac, intarzie conducerea atrioventriculara (efectul deprimant miocardic are si o componenta chinidinica). Antihipertensiv prin diminuarea debitului cardiac, inhibarea secretiei de renina si prin actiune centrala.

Administrare:
in angina pectorala si hipertensiunea arteriala se incepe cu 40 mg de 2 ori/zi si se creste progresiv, dupa nevoie - doza obisnuita este de 80 mg (2 comprimate a 40 mg) de 2 ori/zi, uneori sunt necesare doze mai mari (320 mg/zi); pentru tratamentul de durata al infarctului (dupa 5-20 zile de la episodul acut) se administreaza 2-3 zile cate 40 mg de 4 ori /zi, apoi 80 mg de 2 ori/zi; in aritmii, hipertiroidism, migrene, tremor, 10-40 mg de 2-3 ori/zi; pentru prevenirea recidivelor hemoragiei digestive la cirotici se incepe cu 20 mg de 2 ori/zi, crescand doza cu prudenta, dupa nevoie; pentru controlul dozei se urmareste pulsul, care nu trebuie sa scada sub 60/minut in repaus.








PROPRANOLOL, COMPR. - medicamente care incep cu litera P - dictionar medicamente - startsanatate