ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Dictionar de medicamente online

Cauta medicamente alfabetic:

SINTROM < Medicamente care incep cu litera S < Dictionar Medicamente
Indicatii: Tratamentul si profilaxia bolii tromboembolice.

Contraindicatii:
Alergie cunoscuta la acenocumarol sau alti derivati cumarinici înruditi, sarcina, lipsa de cooperare a pacinetului (pacienti senili , nesupravegheati, alcoolici, cu tulburari psihice). De asemenea, se contraindica în toate starile patologice în care riscul hemoragic este mai mare decât beneficiul probabil (diateze hemoragice, discrazii sanguine, imediat înaintea sau ulterior interventiilor chirurgicale la nivelul SNC, oculare sau traumatizante).Ulcere peptice sau hemoragii ale tractului gastrointestinal , urogenital, aparatului respirator, precum si hemoragii cerebrale, pericardite uscate si lichidiene, endocardite bacteriene subacute. Hipertensiune severa, leziuni parenchimatoase severe hepatice si renale. Activitate fibrinolitica crescuta (de ex. dupa interventii chirurgicale la nivel pulmonar, uterin, prostatic).

Precautii:
În starile sau bolile în care Sintrom-ul se leaga în proportie redusa de proteinele plasmatice, deci are o activitate mai mare : tireotoxicoza , tumori, boli renale, infectii, inflamatii. La pacientii cu disfunctii hepatice se impune o atentie deosebita, întrucât sinteza factorilor de coagulare poate fi alterata. Bolile ce afecteaza absorbtia gastrointestinala pot modifica efectul anticoagulant al Sintrom- ului . În cazul insuficientei cardiace severe, este necesara formularea unei scheme, deoarece activarea sau gamma-carboxilarea factorilor de coagulare poate fi redusa în prezenta congestiei hepatice . Dupa compensarea disfunctiei, doza poate fi crescuta. La vârstnici, medicatia anticoagulanta trebuie administrata cu atentie. Întrucât metabolizarea acenocumarolului se face predominant la nivel hepatic , alterarea functiei renale poate sa nu influenteze eliminarea acestuia. Se impun , totusi, precautii din cauza posibilitatii unei disfunctii plachetare asociate. În timpul tratamentului anticoagulant, injectiile intramusculare pot determina hematoame, motiv pentru care se contraindica. Acest risc se reduce mult în cazul injectiilor i.v. sau s.c. Scurtarea timpului de protrombina impusa de interventii diagnostice sau terapeutice (angiografie, punctie lombara, interventii chirurgicale minore, extractii dentare) trebuie realizata cu mare atentie. A nu se lasa la îndemâna copiilor ! Sarcina si alaptare : Deoarece utilizarea Sintrom- ului ca si a altor derivati cumarinici se poate asocia cu malformatii congenitale ale embrionului, medicamentul nu trebuie administrat în sarcina. La femeile în perioada de fertilitate, se impun masuri contraceptive în perioada tratamentului. La mamele sub tratament cu Sintrom, substanta activa se elimina prin lapte, dar în cantitati mici, fara efecte adverse asupra sugarului. Preventiv, se recomanda însa administrarea profilactica la sugar a unui miligram de vitamina K1 pe saptamâna. Efecte asupra abilitatii de a conduce autovehicule sau de a supraveghea masini: Sintrom nu are influente asupra capacitatii de a conduce autovehicule. Pacientii nespitalizati trebuie, totusi, sfatuiti sa poarte asupra lor o adeverinta care certifica tratamentul cu anticoagulante, în eventualitatea unui accident.

Reactii adverse:
Hemoragii: în functie de intensitatea terapiei, de vârsta pacientului, de natura bolii de baza - dar nu si de durata tratamentului - complicatiile cel mai frecvent întîlnite în terapia anticoagulanta sunt hemoragiile cu diverse localizari. Daca hemoragia apare la un pacient cu un timp de tromboplastina în limite terapeutice, cazul trebuie diagnosticat cu atentie (de ex., posibilitatea unei ulceratii, tumori, tulburari congenitale de coagulare). Locurile predilecte pentru aparitia hemoragiei includ tractul gastrointestinal (melena ), creierul , tractul urogenital (hematurie macro- si microscopica), uterul ( metroragii si menoragii), ficatul, vezicula biliara (hemobilie), ochiul. Foarte rar tulburari gastrointestinale : pierderea apetitului, greata, varsaturi, reactii alergice - urticarie , dermatita , febra , alopecie reversibila. Cazuri izolate: necroza hemoragica cutanata, asociata de obicei unui deficit congenital de proteina C sau leziunilor hepatice .

Compozitie:
Substanta activa: 3-(-(4-nitrofenil)-acetil-etil)-4-hidroxicumarina(= acenocumarol) ca mixtura racemica. Acenocumarolul este un derivat 4-hidroxicumarinic.

Actiune:
Anticoagulant oral .

Administrare:
Sensibilitatea la anticoagulante variaza de la un pacient la altul si poate varia în cursul tratamentului. De aceea este necesara efectuarea regulata a testelor de coagulare si adaptarea dozelor în functie de rezultate. În lipsa acestei posibilitati, se evita utilizarea Sintrom. Doza zilnica trebuie prescrisa ca doza unica si administrata la aceeasi ora a zilei. Sintrom-ul este sub forma de tablete de 4 mg (marcate). Doza initiala: Daca timpul de tromboplastina înaintea tratamentului este în limite normale, doza recomandata este în prima zi 8-12 mg; în a doua zi 4-8 mg. Daca timpul de tromboplastina este initial anormal, tratamentul trebuie început cu precautie. Terapia de întretinere si testele de coagulare: Datorita diferentelor individuale marcate, doza de întretinere trebuie stabilita pe baza rezultatelor testelor de laborator (timpii de coagulare). Ajustarea corecta a dozei de întretinere se realizeaza prin monitorizarea valorilor timpului Quick (sau valorilor INR) la intervale regulate (ex.: o data pe luna), pentru a evita eventualele variatii peste limitele terapeutice. În functie de valorile timpului Quick sau INR, precum si de pacient si natura afectiunii, doza de întretinere se situeaza între 1-8 mg pe zi. Ca test de rutina, masurarea timpului de tromboplastina ofera rezultate bune. Atât înaintea începerii tratamentului, cât si pâna la stabilizarea valorilor coagularii în limite optime, acest test trebuie realizat zilnic în spital, ulterior intervalul între teste putând fi prelungit. Se recomanda ca recoltarea probelor de sânge sa se efectueze la aceeasi ora din zi. Pentru standardizare, a fost introdusa INR care, cu ajutorul tromboplastinei calibrate, permite realizarea unor comparatii generale. INR (International Normalised Ratio) reprezinta raportul dintre timpul de tromboplastina al plasmei testate si timpul de tromboplastina normal, raport ridicat la puterea valorii specificate în „International Sensitivity Index“, determinat pentru valorile de referinta ale tromboplastinei (procedura OMS). Cu cât timpul Quick scade, valoarea timpului de tromboplastina creste si, implicit, INR creste. În functie de tabloul clinic, nivelul terapeutic ce trebuie atins este cuprins, în general, între valorile INR 2-4,5. Între aceste limite nu apar nici recurente ale trombozei, nici complicatii severe hemoragice. Dupa întreruperea Sintrom, nu exista pericolul de hipercoagulabilitate reactiva si, deci, necesitatea reducerii treptate a dozei pâna la întrerupere. În cazuri foarte rare (la pacientii cu risc crecut - dupa infarct miocardic) poate aparea hipercoagulabilitate reactiva. La acesti pacienti, întreruperea tratamentului cu Sintrom trebuie realizata gradat. Timpul Quick INR Doza 50% 1,70 2 tablete de 4 mg 30 - 50% 1,70 - 2,58 1 tableta de 4 mg 15 - 29% 2,58 - 4,29 1/4 tableta de 4 mg

Doza: 4mg
Ambalaj: Cutie x 2 blist. x 10 compr.; (3 ani)
Firma producatoare: NOVARTIS PHARMA
SINTROM - medicamente care incep cu litera S - dictionar medicamente - startsanatate