Probleme pe care muzica le poate rezolva - articole medicale

Probleme pe care muzica le poate rezolvaMuzica este unul dintre cele mai frumoase si relaxante lucruri care exista pe pamant, fie ca te face sa dansezi ca un nebun sau te lasa sa te adancesti in ganduri.

Beneficiile sunetelor muzicale merg mult mai departe de atat, chiar studiile specialistilor aratand acest lucru, conform greutate prea mica

Copiii cu o greutate prea mica la nastere trebuie sa petreaca mai mult timp in spital, pentru a avea puterea necesara sa supravietuiasca atunci cand sunt externati. Pentru a facilita acest proces, multe maternitati, mai ales cele din strainatate, apeleaza la muzica, pentru a le reduce durerile si stresul.

Spitalele mai folosesc si instrumente muzicale care sa mimeze sunete naturale, precum bataile inimii mamei, pe care cei mici le aud atunci cand sunt in pantec. Micutii reusesc sa adoarma mai usor asa, consumand mai putina energie si luand in greutate mai repede. Muzica lui Mozart a dovedit rezultate remarcabile in acest sens.

Plante ofilite

Daca muzica ajuta bebelusii sa creasca si sa fie sanatosi, tot ea poate ajuta si plantele. Dorothy Retallack a sris o carte in 1973, numita "The Sound of Music and Plants", care detaliaza efectele pe care sunetele muzicale le au asupra acestora.

Dorothy a pus muzica rock mai multor plante si una mai usor de ascultat si mai relaxanta altora. La finalul studiului, plantele din al doilea grup erau uniform crescute, avand o culoare sanatoasa si fiind orientate catre sursa de sunet. Si celelalte crescusera, chiar mai inalte, insa inegale, nefiind intr-o forma la fel de buna, avand frunze galbui si indreptate in directia opusa sursei de muzica.

Creier afectat de hemoragie sau Parkinson

Muzica poate sa ajute persoanele care in urma unor accidente ori hemoragii cerebrale sau Parkinson au probleme de miscare sau vorbire. Atunci cand aud un ritm, cum este cel al muzicii, oamenii cu probleme neurologice provocate de atac cerebral sau Parkinson isi recastiga simtul echilibrului. Mai mult, ei reusesc sa rosteasca pe muzica unele cuvinte pe care altfel nu ar fi capabili sa le reproduca.

Un studiu efectuat pe copii cu autism a aratat ca unii dintre ei chiar au reusit sa spuna in acest fel primele cuvinte din viata lor.

Alunga adolescentii nedoriti

Librariile, mall-urile si alte magazine stiu deja acest lucru: adolescentilor nu le place muzica clasica. Atat de mare este disconfortul creat de aceasta muzica, incat ei fug aproape inspaimantati. Atunci cand creierul "aude" asa ceva, suprima dopamina, o subtanta ce are legatura cu placerea. Asa ca daca vrei sa alungi un grup de tineri galagiosi de pe gazonul tau, pune muzica clasica si problema este rezolvata.

Pierderea auzului

Poate ca muzica nu ajuta la recastigarea auzului, dar cu siguranta ajuta la prevenirea pierderii lui. Un studiu efectuat pe 163 de adulti, dintre care 74 muzicieni de-o viata, arata ca acestia din urma proceseaza ceea ce aud mai bine decat restul. Un muzician de 70 de ani intelegea un discurs dintr-un mediu plin de zgomot la fel de bine ca un om din cealalta grupa de 50 de ani.

O inima franta

Nu... nu este vorba despre o inima franta din dragoste, ci de un infarct. Muzica ajuta pacientii sa isi revina dupa aceste episoade sau dupa operatii pe inima, scazand presiunea sanguina si anxietatea si incetinind bataile cordului.

Incearca sa asculti si muzica vesela, care sa te binedispuna. Cercetatorii spun ca bucuria resimtita la auzul muzicii imbunatateste circulatia sanguina, vasele de sange se dilata si inima este mai bine irigata.

Performante mai bune in sport

In cadrul unui studiu din 2005 din Marea Britanie s-a observat ca muzica mareste capacitatile de performanta ale atletilor cu pana la 20%, aproape la fel cum ar face-o unele energizante, numai ca muzica nu se vede la testele antidoping. Pentru rezultate optime, asculta muzica rapida in timpul antrenamentului si una mai lenta cand te odihnesti.

Adolescenti morocanosi

Cercetatorii au vrut sa vada ce impact are muzica asupra adolescentilor, asa ca au expus un grup de tineri la melodii cu mesaje pozitive, precum "Heal the World" a lui Michael Jackson, in timp ce alt grup a ascultat melodii cu mesaje neutre. Oamenii de stiinta au daramat, apoi, "din intamplare", un suport cu creioane. Primul grup s-a grabit sa adune ustensilele de scris cu mai multa bunavointa si a reusit sa o faca de 5 ori mai repede decat cel de-al doilea grup.


http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/terapii/probleme-pe-care-muzica-le-poate-rezolva-1185888