ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Analize medicale de laborator

ALDOSTERON PLASMATIC < < Analize medicale explicate



Descriere

Aldosteronul stimuleaza absorbtia sodiului si apei la nivelul tubilor renali distali favorizand totodata excretia renala a potasiului.
Secretia acestui hormon mineralocorticoid de catre zona glomerulara a suprarenalei este modulata in principal de sistemul renina-angiotensina; nivelele ACTH, hiponatremia si hiperpotasemia participa de asemenea la reglarea acesteia.
Nivelele aldosteronului pot fi masurate in plasma, urina pe 24h sau in sangele obtinut din circulatia venoasa a suprarenalelor.
In hiperaldosteronismul primar, nivelele serice ale reninei cresc usor sau raman neschimbate dupa testul de stimulare al aldosteronului (restrictia consumului de sare) deoarece aldosteronul este secretat in exces de catre glandele suprarenale patologice; testul de supresie a aldosteronului - perfuzia cu 1,5-2 L solutie salina timp de 24 h (orele 8-10) - de asemenea nu produce modificari notabile.



Recomandari Recomandari pentru determinarea aldosteronului plasmatic:

- diagnosticarea hiperaldosteronismului primar/secundar la un pacient tanar cu hipertensiune arteriala si hipokalemie, in lipsa tratamentului diuretic.


Pregatire pacient 1. Cel putin 2 saptamani inaintea testului este necesar sa nu faceti abuz de sare si sa sistati administrarea unor medicamente ce ar putea influenta nivelele sodiului si potasiului din organism si balanta lichidiana (ex. diuretice, antihipertensive, corticosteroizi, contraceptive orale). 2. Pentru o mai buna colaborare este necesar sa informati medicul asupra medicamentelor pe care le primiti. 3. Pentru efectuarea corecta a testului sangvin este necesar sa stati in picioare sau asezat pe scaun cel putin 2 ore inaintea recoltarii.

Metoda Este folosita metoda radioimunologica.

Pentru cadre medicale Se recolteaza dimineata circa 5-10 mL sange venos intr-o eprubeta cu capac auriu(separator de ser). Ocazional, la pacientii spitalizati, se poate preleva proba in decubit dorsal, inaintea treceriila ortostatism. Uneori se obtine o a doua proba dupa 4 ore de la trecerea pacientului in ortostatism.
Pe eprubeta trebuie precizata pozitia pacientului in momentul recoltarii (decubit dorsal sau ortostatism) si medicamentele administrate ce ar putea interfera cu rezultatele testului.
Proba trebuie manevrata cu atentie datorita riscului de hemolizare si consecutiv de alterare a rezultatelor. Specimenul se transporta la laborator pe gheata.


Limite si interferente Exercitiile fizice extenuante si stresul pot stimula secretia suprarenalei si pot creste nivelele aldosteronului. Pozitia si postura, dieta, variatiile diurne, sarcina, agentii radioactivi administrati in timpul testului pot influenta rezultatele.

Creste nivelul de aldosteron plasmatic:
- administrarea de diazoxid, hidralazina, nitroprusiat, diuretice, laxative, potasiu, spironolactona.

Scade nivelul de aldosteron plasmatic:
- administrarea de fludrocortizon, propranolol sau de IEC.
Atentie! Aceasta sectiune are caracter informativ.
Valorile rezultate la interpretarea analizelor pot sa difere de la un laborator la altul.
Garantia unei interpretari corecte poate fi oferita doar de laboratorul care a efectuat analizele.







Aldosteron plasmatic - Analize medicale de laborator - Explicatii analize medicale - valori normale