ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Analize medicale de laborator

ANTICORPI ANTI-CENTROMER < < Analize medicale explicateDescriere Anticorpii anti-centromer sunt indreptati in principal impotriva a 3 proteine localizate in zona centromerica a cromozomilor: CENP-A, CENP-B si CENP-C.
Anticorpii anti-centromer constituie un marker serologic pentru  sindromul CREST, o forma limitata de sclerodermie (prevalenta 70-90 %). Clinic, sindromul CREST se caracterizeaza prin: calcificari cutanate, sindrom Raynaud, tulburari de motilitate a esofagului, sclerodactilie, telangiectazii. Anticorpii anti-Scl-70 sunt foarte rar depistati la acesti pacienti. Spre deosebire de pacientii cu scleroza sistemica si anti-Scl-70 pozitivi, pacientii avand anticorpi anti-centromer au in general o evolutie benigna a bolii si un prognostic relativ favorabil. Cu toate acestea, s-a constat ca detectarea anticorpilor anti-centromer impreuna cu anticorpii anti-histone reprezinta un factor de risc pentru afectare vasculara si pulmonara severa.
Acest tip de autoanticorpi mai poate aparea in sindromul Raynaud si in ciroza biliara primitiva.
Detectarea anticorpilor anti-centromer la pacientii cu sindrom Raynaud are o valoare predictiva  pozitiva mare pentru aparitia altor  simptome asociate sclerodermiei.
In 10-20 %, din cazuri, acesti anticorpi pot aparea in ciroza biliara primitiva, in special la persoanele care prezinta concomitent si simptome asociate  sclerodermiei.
Recomandari

Recomandari pentru determinarea anticorpilor anti-centromer:

- suspiciune de scleroza sistemica sau sindrom CREST;
- estimarea prognosticului in scleroza sistemica sau in prezenta simptomelor precoce de sclerodermie (ex. fenomene de tip Raynaud).Pregatire pacient Se recolteaza a jeun (pe nemancate) sau postprandial (dupa mese).

Metoda Se foloseste, metoda imunoenzimatica cu detectie prin fluorescenta (FEIA).

Pentru cadre medicale

Specimen recoltat - sange venos.

Recipient de recoltare - vacutainer fara anticoagulant cu/fara gel separator.

Prelucrare necesara dupa recoltare - se separa serul prin centrifugare.

Volum proba - minim 0.5 mL ser.

Cauze de respingere a probei - ser intens hemolizat, lipemic sau puternic contaminat bacterian.

Stabilitate proba - serul separat este stabil 12 ore la 4o C; timp mai indelungat la -20o C.Limite si interferente Anticorpii anti-centromer nu sunt specifici pentru sindromul CREST.
Dintre pacientii care prezinta acest tip de autoanticorpi,  numai o parte intrunesc criteriile specifice de diagnostic. Totusi, majoritatea pacientilor asociaza manifestari de sindrom Raynaud.

Atentie! Aceasta sectiune are caracter informativ.
Valorile rezultate la interpretarea analizelor pot sa difere de la un laborator la altul.
Garantia unei interpretari corecte poate fi oferita doar de laboratorul care a efectuat analizele.Anticorpi anti-centromer - Analize medicale de laborator - Explicatii analize medicale - valori normale