ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Analize medicale de laborator

ARSEN IN SANGE SI URINA < < Analize medicale explicateDescriere

Nici un zacamant de minereuri metalice nu a fost sau nu este exploatat exclusiv pentru arsen; de regula, arsenul se obtine ca subprodus, crescand valoarea economica a diferitelor tipuri de mineralizati in care se gaseste.
Compusii arseniului au numeroase aplicatii industriale: pesticide, produse farmaceutice, sticla, ceramica si metalurgie. Folosit ca element de aliere mareste duritatea aliajelor. Arseniul este folosit cu mare succes si in electronica datorita proprietatilor semiconductoare si fotoconductoare, similare siliciului si germaniului. In pirotehnie se foloseste pentru producerea focurilor albe (cel indian). Trisulfura de arsen este pigmentul vopselei de ulei numite galben regal. Aceasta se mai foloseste in tabacarie, pentru ignifugarea lemnului.
Arsina (hidrogen arsenios) reprezinta un compus gazos generat in rezervoarele metalice avand impuritati de arsen, care depoziteaza acizi.
Arseniul este absorbit cu usurinta pe cale intestinala si este excretat in principal prin urina.
Expunerea acuta prin ingestia de compusi arsenicali sau inhalarea de arsina determina simptome gastrointestinale severe (hemoragice), icter, insuficienta renala si colaps, cu mare potential letal.
Intoxicatia cronica cu arsen este dificil de diagnosticat. Pot sa apara dureri abdominale, diaree, hiperpigmentare, hiperkeratoza, neuropatii periferice, encefalopatie.
Expunerea cronica prin inhalare, in cazul muncitorilor care lucreaza in topitorii, a fost asociata cu un risc crescut de cancer pulmonar.
In cazul expunerii profesionale limita biologica tolerabila (LBT)=50 μg/g creatinina.Recomandari

Recomandari pentru determinarea arseniului:

- arseniul in sange: monitorizarea expunerii acute sau recente (timp de injumatatire redus);
- arseniul in urina: monitorizarea expunerii cronice.Pregatire pacient Pacientul trebuie sa evite consumul oricarui aliment ce contine fructe de mare 72 ore inaintea recoltarii (aceste alimente cresc semnificativ nivelul arseniului urinar).

Metoda Spectrometrie cu absorbtie atomica.

Pentru cadre medicale

Specimen recoltat - 1) sange venos; 2) urina din 24 ore; 3) o proba de urina spontana.

Cauze de respingere a probei - specimen coagulat.

Recipient de recoltare - 1) vacutainer pentru metale ce contine EDTA ca anticoagulant; 2) vas de 2-3 litri si pahar de plastic de unica folosinta, pentru urina, pe care se noteaza cantitatea totala de urina din 24 ore; nu se folosesc conservanti ; 3) eprubeta pentru urina.

Cantitatea recoltata - 1) cat permite vacuumul; 2), 3) aproximativ 10 mL.

Prelucrare necesara dupa recoltare - nu este necesara.

Stabilitate proba - probele de sange si urina se mentin la temperatura camerei pana in momentul lucrului.

Atentie! Aceasta sectiune are caracter informativ.
Valorile rezultate la interpretarea analizelor pot sa difere de la un laborator la altul.
Garantia unei interpretari corecte poate fi oferita doar de laboratorul care a efectuat analizele.Arsen in sange si urina - Analize medicale de laborator - Explicatii analize medicale - valori normale