ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Analize medicale de laborator

FREE BETA-HCG < < Analize medicale explicateDescriere Gonadotropina corionica umana (HCG) este un hormon glicoproteic prezent in conditii normale in sange si urina numai in cursul sarcinii. Este sintetizat de tesutul placentar (incepand cu trofoblastul primitiv) inca din momentul nidatiei si are rolul de a sustine corpul luteal in primele saptamani de sarcina. HCG sau substantele HCG-like sunt produse de asemenea de diverse tumori trofoblastice sau non-trofoblastice.
Hormonul HCG intact este o molecula compusa din 2 subunitati, alfa si beta, unite printr-o legatura necovalenta. Aceste subunitati pot fi prezente si in forma libera, nelegata. Subunitatea alfa are o structura identica cu subunitatea omoloaga a hormonilor glicoproteici hipofizari, LH, FSH si TSH. Subunitatea beta este specifica fiecaruia din acesti hormoni, conferindu-le activitati biologice particulare. Exista totusi o similitudine intre subunitatile beta ale HCG si LH, explicand astfel activitatile biologice esential identice ale celor 2 hormoni.

Pentru interpretarea valorilor free beta-HCG in trimestrul I de sarcina (in cadrul dublului test) se utilizeaza medianele corespunzatoare varstei gestationale (furnizate de programul Prisca-versiunea 4) si se calculeaza MoM corespunzator (se imparte valoarea obtinuta pentru free beta- HCG la mediana).Recomandari

Recomandari pentru determinarea free beta-HCG:

- diagnosticul si monitorizarea bolilor trofoblastice (mola hidatiforma, coriocarcinomul);
- diagnosticul si monitorizarea anumitor tumori testiculare secretante de HCG cu raport free beta-HCG/HCG intact crescut (in unele cazuri tumorile secreta numai free beta-HCG!);
- monitorizarea precoce a rezultatului fertilizarii in vitro;
- free beta-HCG in serul matern impreuna cu PAPP-A (proteina plasmatica asociata sarcinii) au utilitate in primul trimestru de sarcina (saptamanile 10-13+6z) pentru screening-ul prenatal al sindromului Down si al trisomiei 18.Pregatire pacient Se recolteaza a jeun (pe nemancate) sau postprandial; pacientele vor mentiona obligatoriu data ultimei menstruatii sau varsta gestationala determinata ecografic; pentru dublul test se va completa fisa de calcul de risc prenatal.

Metoda Se foloseste metoda imunoenzimatica cu detectie prin chemiluminiscenta (ECLIA).

Pentru cadre medicale

Specimen recoltat - sange venos.

Recipient de recoltare - vacutainer fara anticoagulant cu/fara gel separator.

Prelucrare necesara  dupa recoltare - se separa serul prin centrifugare.

Volum proba - minim 0.5 mL ser.

Cauze de respingere a probei - specimen intens hemolizat.

Stabilitate proba - serul separat este stabil 7 zile la 2-8° C; timp indelungat la -20° C; nu decongelati/recongelati.Limite si interferente Interferente analitice:

Anticorpii heterofili prezenti in serul pacientilor pot interactiona cu imunoglobulinele incluse in componentele kit-ului si da rezultate neconcludente.

Atentie! Aceasta sectiune are caracter informativ.
Valorile rezultate la interpretarea analizelor pot sa difere de la un laborator la altul.
Garantia unei interpretari corecte poate fi oferita doar de laboratorul care a efectuat analizele.Free beta-HCG - Analize medicale de laborator - Explicatii analize medicale - valori normale