ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Analize medicale de laborator

HCG TOTAL (HCG+BETA) < < Analize medicale explicateDescriere Gonadotropina corionica umana (HCG), un hormon de natura glicoproteica produs in mod normal de placenta si in mod aberant de unele tumori cu celule germinale, este alcatuit din doua subunitati diferite: alfa si beta. Subunitatea alfa, constituita din 92 aminoacizi, este identica cu cea a hormonilor LH, FSH si TSH. Subunitatea beta, ce contine 145 aminoacizi, este specifica pentru HCG; deoarece testul are o sensibilitate inalta pentru beta-HCG nu exista riscul unei reactivitati incrucisate.
Cu ajutorul acestui test se poate confirma prezenta unei sarcini, la numai 6-10 zile de la implantarea ovulului fecundat. Rolul biologic al HCG consta in mentinerea corpului luteal in cursul sarcinii; influenteaza de asemenea productia de hormoni steroizi. Serul femeilor gravide contine in principal HCG intact. Concentratia serica si urinara de HCG total creste exponential in cursul sarcinii, dublandu-se la aproximativ 40-48 ore, atingand un maximum in saptamanile 8-12. Productia hormonului scade progresiv in saptamanile 10-20 de sarcina, la valori de 1/5-1/20 din concentratia maxima, dupa care ramane in platou pana la termen.
Determinarea combinata de HCG, estriol neconjugat si AFP in trimestrul II de sarcina in cadrul triplului test are utilitate, impreuna cu alte date clinice materne, in estimarea riscului de anomalii cromozomiale fetale la nastere.
Anumite tumori slab diferentiate sau nediferentiate se asociaza cu productie ectopica de HCG. Printre acestea se numara: mola hidatiforma, coriocarcinomul si tumorile testiculare cu celule germinale. In aceste forme de neoplazii HCG este produs de obicei de celulele sincitiotrofoblastice.

In iminenta de avort valorile HCG scad progresiv de la o determinare la alta. Dupa un chiuretaj complet timpul de injumatatire al concentratiei serice de HCG este de 1 zi.
In sarcina ectopica productia de HCG nu urmeaza paternul dintr-o sarcina normala (dublarea valorilor se inregistreaza mult mai lent, la 48 de ore). Valorile anormalede HCG coroborate cu ecografia transvaginala pot detecta multe sarcini ectopice inainte de ruperea lor.
Obtinerea unor valori crescute de HCG la triplul test (>2.5 MoM) indica un risc crescut de sindrom Down la nastere; in timp ce obtinerea unei valori scazute (500000 mUI/mL), care nu prezinta tendinta de regresie, sunt sugestive pentru mola hidatiforma. Monitorizarea post-operatorie a HCG total este esentiala pentru stabilirea atitudinii terapeutice ulterioare si reprezinta un important marker de prognostic.
Dupa evacuarea unei mole hidatiforme nivelul HCG trebuie sa atinga normalul in 12 saptamani, timpul de injumatatire al concentratiei serice fiind mai mare decat in conditii fiziologice (aproximativ 4 zile). Persistenta valorilor crescute sau observarea unei tendinte de crestere a valorilor indica prezenta unui tesut proliferant sau care a suferit o tranformare maligna. Modificarile HCG pot precede cu saptamani sau luni aparitia manifestarilor clinice. Monitorizarea postoperatorie a HCG se face saptamanal pana la normalizarea valorilor si in urmatoarele 3 saptamani, dupa care se efectueaza lunar o perioada de 6 luni. Monitorizarea periodica (efectuata in cazul unei remisiuni complete la 3-6 luni, o perioada de 5 ani) este utila pentru depistarea precoce a recurentelor.
In cazul tumorilor testiculare cu celule germinale frecventa testarii HCG (impreuna cu AFP) este urmatoarea: de doua ori inaintea orhiectomiei; de trei ori in prima saptamana dupa orhiectomie sau limfadenectomie retroperitoneala ; saptamanal in cursul chimioterapiei si iradierii pana la normalizarea valorilor. Dupa rezectia chirurgicala completa a tumorii, nivelurile HCG scad cu un timp de injumatatire de 1-3 zile, aproape identic cu cel inregistrat in conditii fiziologice. Dupa chimioterapie se poate produce o crestere tranzitorie a markerului datorita lizei tumorale. Persistenta nivelurilor crescute de HCG si/sau AFP dupa interventia chirurgicala indica faptul ca tumora nu este limitata la testicul. Dupa obtinerea unei remisiuni complete, monitorizarea markerilor serici se efectueaza lunar in primul an si la doua luni in cursul celui de-al doilea si al treilea an.

Pentru interpretarea valorilor HCG in trimestrul II de sarcina se utilizeaza medianele corespunzatoare varstei gestationale si se calculeaza MoM corespunzator (se imparte valoarea obtinuta pentru HCG la mediana).
Valorile mediane ale HCG in sarcina sunt urmatoarele:
- saptamana 3 de sarcina - valoare mediana HCG=17.5 mUI/mL;
- saptamana 4 de sarcina - valoare mediana HCG=141 mUI/mL;
- saptamana 5 de sarcina - valoare mediana HCG=1398 mUI/mL;
- saptamana 6 de sarcina - valoare mediana HCG=3339 mUI/mL;
- saptamana 7 de sarcina - valoare mediana HCG=39759 mUI/mL;
- saptamana 8 de sarcina - valoare mediana HCG=90084 mUI/mL;
- saptamana 9 de sarcina - valoare mediana HCG=106257 mUI/mL;
- saptamana 10 de sarcina - valoare mediana HCG=85172 mUI/mL;
- saptamana 12 de sarcina - valoare mediana HCG=66976 mUI/mL;
- saptamana 14 de sarcina - valoare mediana HCG=34440 mUI/mL;
- saptamana 15 de sarcina - valoare mediana HCG=28962 mUI/mL;
- saptamana 16 de sarcina - valoare mediana HCG=23930 mUI/mL;
- saptamana 17 de sarcina - valoare mediana HCG=20860 mUI/mL;
- saptamana 18 de sarcina - valoare mediana HCG=19817 mUI/mL;

! Mentiune: valorile mediane se refera la o sarcina unica; in cazul sarcinilor multiple valorile sunt mult mai mari.Recomandari

Recomandari pentru determinarea HCG:

- marker de sarcina: diagnostic precoce de sarcina, estimarea varstei gestationale, depistarea sarcinilor ectopice (impreuna cu ecografia transvaginala) si a iminentei de avort. De asemenea, reprezinta un component al triplului test.
- marker tumoral: detectarea si monitorizarea tumorilor HCG secretante de origine placentara, ovariana sau testiculara; in cazul tumorilor testiculare HCG se va determina impreuna cu AFP.Pregatire pacient

Se recolteaza a jeun (pe nemancate) sau postprandial; pacientele vor mentiona obligatoriu data ultimei menstruatii sau varsta gestationala determinata ecografic; pentru triplul test se va completa fisa de calcul de risc prenatal.Metoda

Se foloseste metoda imunochimica cu detectie prin electrochemiluminiscenta (ECLIA).Pentru cadre medicale

Specimen recoltat - sange venos.

Recipient de recoltare - vacutainer fara anticoagulant cu /fara gel separator.

Prelucrare necesara dupa recoltare - se lasa sangele sa coaguleze la temperatura camerei; se separa serul prin centrifugare; se lucreaza imediat; daca acest lucru nu este posibil, serul se pastreaza la 2-8° C sau la -20° C.

Volum proba - minim 1 mL ser.

Cauze de respingere a probei - specimen intens hemolizat.

Stabilitate proba - serul separat este stabil: 3 zile la 2-8° C; 1 an  la -20° C; nu decongelati/recongelati.Limite si interferente

Concentratiile HCG in sarcina au variatie individuala foarte mare, comparativ cu nivelurile altor hormoni. De aceea stabilirea cu acuratete a varstei gestationale nu se poate face pe baza unei singure determinari HCG.
Valorile HCG, ca si cele ale LH, cresc in perioada de menopauza, hipofiza fiind implicata in productia acestui hormon.
La unele femei aflate in postmenopauza, cu insuficienta renala ce necesita dializa, pot fi detectate niveluri de HCG care depasesc de 10 ori valorile de referinta, in absenta unei tumori HCG secretante. Acestea se datoreaza scaderii eliminarii renale de HCG, cu producerea fiziologica a acestui hormon in diverse tesuturi (in concentratii mici).

Interferente analitice:
Pot produce interferente cu unele componente ale kit-ului si conduce la rezultate neconcludente urmatoarele:
- tratamentul cu biotina in doze mari (> 5 mg/zi); de aceea se recomanda ca recoltarea de sange sa se faca dupa minimum 8 ore de la ultima administrare;
- titrurile foarte crescute de anticorpi anti-streptavidina si anti-ruteniu;
- anticorpii monoclonali proveniti de la soarece administrati la unii pacienti in scop diagnostic sau terapeutic.

Atentie! Aceasta sectiune are caracter informativ.
Valorile rezultate la interpretarea analizelor pot sa difere de la un laborator la altul.
Garantia unei interpretari corecte poate fi oferita doar de laboratorul care a efectuat analizele.HCG total (HCG+beta) - Analize medicale de laborator - Explicatii analize medicale - valori normale