ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Analize medicale de laborator

RETRACTIA CHEAGULUI < < Analize medicale explicateDescriere RC apreciaza activitatea plachetara din ultima faza a coagularii prin masurarea actiunii trombodinamice a F7p (trombostenina) asupra cheagului de fibrina dintr-o plasma citratata cu numar standard de trombocite (100000/µl). Se elimina astfel factorul de eroare legat de prezenta trombocitelor.

Recomandari Recomandari pentru determinarea retractiei cheagului:

- diagnosticul tulburarilor de hemostaza datorate deficientei functiei trombodinamice plachetare, fie prin deficit numeric, fie calitativ.
Pregatire pacient Se recolteaza a jeun (pe namancate).

Metoda Se foloseste metoda manuala conform tehnicilor de lucru din laborator.

Pentru cadre medicale

Specimen recoltat - sange venos, recoltat in vacutainer de plastic sau sticla siliconata cu citrat de Na 0.105M (raport citrat de sodium-sange=1/9; capac bleu/verde). Se recomanda recoltarea simultana de sange venos pentru determinarea numarului de trombocite, in vacutainer cu EDTA K3 (capac mov/roz).

Cantitate recoltata - cat permite vacuumul - 2 vacutainere cu citrat de Na 0.105M;- 1 vacutainer cu EDTA. Probele trebuie agitate imediat dupa recoltare pentru a preveni coagularea partiala.

Prelucrare proba - imediat dupa recoltare sau in maxim 1 ora de la recoltare:
- se centrifugheaza un vacutainer cu sange recoltat pe citrat de Na, 5 minute la 1.000 rotatii/minut, pentru a obtine o plasma bogata in trombocite;
- se centrifugheaza celalalt  vacutainer cu sange recoltat pe citrat de Na, 10 minute la 5.000 rotatii/minut, pentru a obtine o plasma saraca in trombocite;
- se amesteca cele doua plasme intr-o proportie convenabila, pentru a obtine o plasma cu cca.100.000 trombocite/µl (+/- 10.000).

Stabilitate proba - 1 ora la 15-20º C pentru sangele recoltat in vacutainerele cu citrat de Na.Limite si interferente

Deoarece valoarea fibrinogenului plasmatic influenteaza rezultatul RC (hipofibrinogenemia il mareste, iar hiperfibrinogenemia il scade), testul nu are valoare diagnostica decat daca fibrinogenul plasmatic este intre 150-550mg/dl. In afara acestui interval efectuarea RC este inutila, deoarece se pot obtine rezultate eronate.

Interferente medicamentoase:
Scaderi:
- plicamicin, carbenicilin.

Atentie! Aceasta sectiune are caracter informativ.
Valorile rezultate la interpretarea analizelor pot sa difere de la un laborator la altul.
Garantia unei interpretari corecte poate fi oferita doar de laboratorul care a efectuat analizele.Retractia cheagului - Analize medicale de laborator - Explicatii analize medicale - valori normale