ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Cat de sanatoasa este soia? - articole medicale

Preparatele din soia sunt aliaţi de încredere ai omului modern pentru  menţinerea echilibrului fizic şi psihic. Bogată în proteine de calitate, în minerale şi în vitamine, această legumă poate substitui cu succes carnea.

Aliment-medicament

Nutriţioniştii aşază soia în topul antioxidanţilor foarte puternici, cu rol de protecţie a organismului împotriva substanţelor toxice din atmosferă. O dietă bogată în acest aliment complex previne boli grave precum hepatită, diabet sau cancer de sân.

Şi persoanele care sunt în convalescenţă sau au trecut printr-o perioadă solicitantă se refac mai repede dacă mănâncă  preparate din soia.

Boabele de soia conţin numeroase substanţe active: protide (până la 40 la sută, carnea având doar 15-20 la sută), aminoacizi esenţiali, lipide (în proporţie de 12-25 la sută), glucide (30 g), săruri minerale, vitaminele  A, B1, B2, C, D, E, fier (8,4 mg la sută), calciu (280 mg), lecitină, fibre (5 g), acizi graşi saturaţi, acid oleic. Pe suta de grame, soia are 422 de calorii. Nutriţioniştii recomandă soia drept un înlocuitor excelent al preparatelor din carne.

Soia, cel mai bun antioxidant

Antioxidanţii sunt protectori ai organismului împotriva radicalilor liberi, cu efecte nocive. Se găsesc în legume, fructe, lactate, plante medicinale şi în carnea albă, contribuind la menţinerea sănătăţii celulelor.

Cantitatea mare de antioxidanţi din soia, numiţi izoflavonoizi, contribuie la menţinerea echilibrului hormonal. De asemenea, au puterea de a menţine nivelul normal al colesterolului „bun” şi de a reduce efectul colesterolului „rău”.

Făina este bogată în proteine

Spre deosebire de făina de grâu, cea de soia este de 20 de ori mai bogată în materii grase şi de patru ori mai bogată în sodiu. În schimb, este săracă în carbohidraţi. Este folosită în cele mai diverse  preparate de panificaţie.

Acestui sortiment de făină îi lipseşte, totuşi, glutenul, o proteină necesară organismului, existentă în pâinea dospită. Datorită acestui lucru,  este recomandată persoanelor cu intoleranţă la gluten.

Laptele, preparat şi în casă

Laptele de soia (bogat în vitamina B), care se găseşte în magazine, se poate prepara şi în casă. Avem nevoie de un kilogram de seminţe uscate de soia, pe care le punem în apă cu o linguriţă rasă de sare, timp de 16-18 ore.

După ce s-au înmuiat, seminţele se spală şi se trec prin maşina de tocat. În pasta obţinută se adaugă patru litri de apă (la temperatura camerei) şi puţină sare. Vasul va sta acoperit 50 de minute, apoi lichidul se strecoară.

Pasta rămasă va fi folosită la prepararea unui nou extract de soia. Apoi, ambele extrase se amestecă şi laptele obţinut se pune la fiert. Masa de soia rămasă conţine multe proteine.

În plus, este bogată şi în fier uşor asimilabil şi reprezintă o sursă de celuloză. O lingură din această pastă are o valoare nutritivă similară unui ou.

Brânza combate tumorile   
 
Tofu, brânza obţinută din soia, are multe proteine şi poate fi consumată în locul cărnii. Aceasta mai conţine şi calciu. Produsul din soia împiedică dezvoltarea tumorilor şi scade nivelul colesterolului „rău”.

Ce trebuie să ştii despre modificările genetice

Există studii care atrag atenţia asupra faptului că tipurile de soia modificate genetic dăunează sănătăţii. Riscurile potenţiale sunt: toxicitatea şi rezistenţa plantei la anumite antibiotice, precum şi potenţialul alergenic crescut al plantei. Din ianuarie 2007, aceste culturi sunt declarate ilegale în ţara nostră. Aşadar, este bine să optăm pentru produsele de soia care au pe ambalaj menţiunea că nu au fost modificate genetic.

Pentru a beneficia de valoarea nutritivă a acestei plante, trebuie să o consumăm cât mai puţin prelucrată şi să ne asigurăm că nu este modificată genetic (lucru specificat de regulă pe etichetă). Se recomandă laptele de soia, făina de soia, germenii şi boabele de soia coapte.

Există, desigur, multe alte produse de soia (parizer, salam, pate vegetal), dar, în urma procesului de prelucrare, s-au pierdut calităţile nutritive şi chiar terapeutice ale acestei plante (antisclerogene şi hipocolesterolemiante).


http://www.adevarul.ro/articole/cat-de-sanatoasa-este-soia.html




Cat de sanatoasa este soia? - articole medicale - startsanatate