ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Ce este cifoza si cum se poate trata? - articole medicale

Cifoza – termen care descrie o curbare normal a coloanei toracice sau cervicale – se refera la orice curbare a coloanei de peste 45 de grade. Exista mai multe forme:

Cifoza posturala. Cifoza inseamna “cocoasa”. Este o rotunjire a partii superioare a spatelui care poate avea o cauza extrem de simpla: o pozitie deficitara si umeri cazuti. Cand un copil sta cocosat si are abdominalii slabiti, se produce intinderea ligamentelor coloanei (tesuturile conjunctive care leaga vertebrele). Aceasta intindere poate deveni semnificativa, accentuand curbura naturala a coloanei. (Iata de ce parintii tipa mereu: “Stai drept!”)

Cifoza apare de obicei in adolescenta si este mai frecventa la fete. Unele tinere pot fi deranjate de atentia indreptata asupra sanilor lor in crestere si se cocoseaza pentru a face hainele sa atarne si sa para mai largi in umeri. Sau poate fi vorba de o crestere a greutatii asupra pieptului pe masura ce sanii se dezvolta. Pozitia poate deveni obisnuita si curbura devine definitiva. Rareori e dureroasa, dar, intrucat nu este naturala, curbura poate pune probleme pe masura ce copilul se maturizeaza. Cei mai multi copii scapa de ea si se indreapta cand cresc. Abdominalii slabi si tendoanele genunchilor contractate (muschii dorsali ai coapselor) contribuie la curbare. Cand copilul fortifica abdominalii pentru a sustine spatele si lungeste tendoanele genunchilor, situatia se imbunatateste semnificativ. Apropo, abdominalii slabi si tendoanele genunchilor contractate sunt probleme specifice celor care stau asezati prea mult timp, de exemplu cei care stau la birou majoritatea zilei. Deci ce se intampla cand o persoana cocosata creste? Intrucat curbura naturala a coloanei toracice este indreptata spre inainte, orice slabiciune a muschilor sau a tesutului moale din spate o va accentua. Iar un piept supradezvoltat va face acelasi lucru. O vertebra afectata se va deteriora si va ceda incepand de la partea frontala (cea dinspre piept), ceea ce va duce la o accentuare a curbei. (Hipercifoza este o forma exagerata de cifoza caracterizata de umeri adusi in fata si piept incovoiat in interior). Chiar daca nu se intampla nimic din toate acestea, cifoza posturala la un adult poate produce dureri de cap, de spate si articulare.


Cifoza congenitala. La unii copii, coloana nu se dezvolta corect. Este posibil ca oasele sa nu se formeze bine sau se poate dezvolta o excrescenta osoasa intre doua vertebre, producand o cocosare progresiva pe masura ce copilul creste. Daca e prezenta la nastere, afectiunea se agraveaza pe masura ce copilul creste. Copiii cu probleme precum spina bifida pot avea cifoza grava. Singurul tratament este cel chirurgical. In mod normal, interventiile se fac pana la varsta de 5 ani.

Cifoza Scheuermann. La aceasta forma de cifoza, trei sau mai multe vertebre sunt neregulate si blocate la 5 grade fiecare. Ca si cifoza posturala, devine evidenta in adolescenta, dar afecteaza mai mult baietii. De obicei aceasta forma de  cifoza nu e dureroasa, dar este o deformare evidenta, deranjanta, care poate progresa si deveni dureroasa, provocand simptome neurologice. Singura modalitate de a o diferentia de cifoza posturala  este radiografia. Poate fi tratata cu orteze care permit remodelarea osului vertebrei.

Cifoza cauzata de o fractura prin compresie. “Cocoasa babei” este un exemplu clasic de cifoza care rezulta dintr-o fractura prin compresie. Apare cand o vertebra se rupe din cauza osteoporozei (ca in cazul “cocoasei babei”), a unei tumori sau infectii. Fiind vorba de o fractura si de afectarea tesutului moale adiacent, apar dureri. De asemenea, poate provoca probleme neorologice.

Recomandari

In cazul cifozei posturale, se pot face multe pentru corectarea spatelui curbat. Muschii lucreaza in perechi, deci daca spatele este slabit si dezvolta o cocoasa, inseamna ca pietul se contracta si se incovoaie. Stabilitatea spatelui  e favorizata de abdominalii puternici. Cand acestia sunt slabi, spatele nu are sprijin.

Cand cifoza este provocata de o fractura prin compresie cauzata de osteoporoza, tot ce se poate face este micsorarea dezechilibrelor – fracturile nu prea sunt usor de reparat. Dar osteoporoza poate fi prevenita cu calciu si exercitii cu greutati. Exista si medicamente care pot ajuta la fortificarea osului, astfel incat sa nu devina poros si sa se rupa. Daca osteoporoza s-a instalat deja, poate fi oprita avansarea sa. In cazul in care coloana este deja fracturata, poate fi fixata chirurgical, iar restul corpului poate fi intretinut cu exercitii de forta si flexibilitate.


Autor www.kosmodisk.ro






Ce este cifoza si cum se poate trata? - articole medicale - startsanatate