Bebelusii care cresc la altitudine au o dezvoltare a creierului incetinita, arata un studiu recent.
In cadrul cercetarii realizate in mai multe state si in urma testelor la care au fost supusi bebelusi de 3 ani si copii de pana la 2 ani, s-a descoperit ca in unul din cinci cazuri exista riscul de intarzieri in dezvoltarea creierului.
Cand acestia locuiau la circa 2.600 metri, riscul aparitiei acestor intarzieri in dezvoltarea creierului era cu mult mai mare, putand aparea la unul din trei copii, relateaza Medical Daily.
O explicatie ar putea fi aceea ca traiul la altitudine presupune mai putin oxigen. Copiii sunt afectati de aceasta problema inca din uter, catre este mai prost irigat, rezultatele vazandu-se ulterior.
Au fost testati, in cadrul studiului, 2.000 de copii din Argentina, Brazilia, Bolivia, Chile, Ecuador, timp de 2 ani. S-a observat ca pentru fiecare 100 de metri in plus, in ceea ce priveste altitudinea la care locuiau, riscul de a suferi intarzieri de dezvoltare era cu 2% mai mare.
Comparativ cu cei care locuiau la o altitudine de mai putin de 800 de metri, cei care aveau casa la peste 2.600 de metri prezentau un risc dublu de a se confrunta cu aceasta problema.
http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/bebelusi/nu-ti-creste-copilul-la-munte-vezi-ce-risca-1199316