ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Otravuri si veninuri care ne tin in viata - articole medicale

Otravuri si veninuri care ne tin in viataOtravurile, indiferent ca provin de la plante sau animale, folosite cu pricepere, pot fi transformate din substante letale in elixiruri ale sanatatii. Stiinta este perfectionata inca din antichitate.

Folosite in cantitati mari, otravurile ucid dar, aplicate in cantitati mici, pot deveni aliatele noastre, existand momente in care ne pot salva chiar viata. Totul sta in arta de a le dramui cu migala si a le aplica respectand daruirea specifica intelepciunii parintilor medicinei sau tehnologiei sofisticate a laboratoarelor moderne.

Otravuri si veninuri care ne salveaza viata

In orice caz, neglijarea lor ar fi o eroare, remarca creier, pana in prezent aproape imposibil de tratat.

Proteina, asociata cu iod radioactiv, este injectata in sange, unde actioneaza asupra celulelor canceroase, pe care le distruge. Ca urmare, insasi tumoarea se retrage.

In ceea ce priveste toxicitatea veninului in natura, specialistii apreciaza ca, dintr-un milion de persoane muscate anual de scorpioni, cel putin 3.000 isi gasesc moartea. Tot specialistii precizeaza ca nu exista scorpioni a caror muscatura sa nu fie veninoasa, iar efectul toxic se produce asupra sistemului nervos. Ca urmare, cei scapati cu viata raman adesea cu sechele incurabile.

Belladonna

Inca din Evul Mediu, belladonna a fost folosita in egala masura ca medicament, produs cosmetic si otrava. Nu o data s-au produs accidente fatale prin intrebuintarea ei confuza. In Evul Mediu, se folosea in doze mici ca anestezic, iar in doze mari ca instrument letal, pentru indepartarea rivalilor sau a dusmanilor.

In trecut, bine dozata, belladonna a fost intens folosita ca analgezic, relaxant muscular, produs anti-inflamator si in cosmetica.

Astazi, belladonna se mai foloseste pentru a trata bradicardia (ritm cardiac lent), asistolia si alte afectiuni cardiace. Celor care au o transpiratie foarte abundenta li se prescriu doze mici de belladonna, capabila sa o blocheze.

Melci conici

Melcii conici, raspanditi pe diferite plaje ale lumii, elibereaza veninul din glande atunci cand musca. Veninul contine neurotoxine si se manifesta uneori ca o simpla intepatura de albina, iar alteori letal. Adesea otrava are un efect analgezic, de o mie de ori mai puternic decat al morfinei, si nu creaza obisnuinta.

Desi in arealul unde isi duc viata asemenea melci populatia este speriata de prezenta si, mai ales, de muscatura lor, neurotoxinele cotinute de venin sunt folosite cu succes in medicina pentru combaterea bolii Alzheimer, a bolii Parkinson si a epilepsiei.

Spre deosebire de tratamentele traditionale folosite pentru asemenea boli, cu efecte secundare uneori grave, veninul melcilor, administrat in doze sricte, nu are contraindicatii.

Aconitum ferox

Aconitum ferox este denumirea stiintifica a unei plante care nu se afla curent in aria de raspandire europeana, patria ei fiind in Nepal. Efectul otravitor al acestei buruieni il intrece mult pe cel al cucutei si s-a crezut multa vreme ca nu exista vreun efect benefic.

Aconitum ferox este o planta cu gust placut si aroma imbietoare, care atrage nu numai oameni, dar si animale, carora le pricinuieste moartea. Cu timpul, insa, a reusit sa fie inglobata in medicina, ca medicament.

Se folosea pentru a trata raceala, pneumonia, amigdalita, laringita si astmul. Otrava incetineste pulsul, reduce ritmul cardiac, ajungand la 40-30 batai pe minut, in functie de doze.

Pana in a doua jumatate a secolului XX, medicii foloseau curent aconitum ferox indeosebi in cazul bolilor respiratorii. In prezent, acest vechi remediu a fost inlocuit prin tratamente alopate verificate si sigure.


http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/tratament/elena-principala-life-otravuri-si-veninuri-care-ne-tin-in-viata-1179068




Otravuri si veninuri care ne tin in viata - articole medicale - startsanatate