Descriere: Adenocor este o solutie sterila pentru administrare intravenoasa conditionata in flacoane de sticla transparenta.
Fiecare flacon contine 6 mg Adenosina in 2 ml solutie clorura de sodiu 0,9% m/v in apa distilata pentru preparate injectabile Ph. Eur.
Utilizare in scop terapeutic: Conversia rapida la ritm sinusal a tahicardiilor paroxistice supraventriculare, inclusiv a celor asociate cu fascicule accesorii (sindrom Wolff-Parkinson -White).
Utilizare in scop diagnostic: Ajuta la diagnosticul diferential al tahicardiilor cu complexe largi sau inguste. Cu toate ca Adenocor nu are eficacitate in conversia flutter - ului atrial, fibrilatiei atriale sau a tahicardiei ventriculare la ritm sinusal, intarzierea conducerii AV ajuta la diagnosticul activitatii atriale. Sensibilizarea investigatiilor electrofiziologice intracavitare.
Mod de actiune: Adenocor administrat intravenos rapid intarzie conducerea prin nodul AV. Aceasta actiune poate intrerupe circuitele de reintrare care implica nodul AV si restabili ritmul sinusal normal la pacientii cu tahicardie supraventriculara paroxistica. Odata circuitul intrerupt, tahicardia inceteaza si ritmul sinusal normal este restabilit. Prin intarzierea conducerii AV, activitatea atriala este mai usor de evaluat pe inregistrarile ECG si prin aceasta Adenocor poate ajuta la diagnosticul diferential al tahicardiilor cu complexe largi sau inguste. Adenocor poate fi utilizat in studiile electrofiziologice pentru a determina situsul blocului AV, sau pentru a determina, in unele cazuri de preexcitatie, daca conducerea are loc pe o cale accesorie sau via nodul AV.
Doze si administrare: Adenocor este destinat utilizarii in spital, numai sub monitorizare si cu echipament de resuscitare cardiorespiratorie disponibil pentru utilizare imediata. Trebuie administrat prin injectare i.v. rapida, in bolus, conform schemei de dozare crescatoare de mai jos. Pentru a fi sigur ca solutia patrunde in circulatia sistemica, administrati direct intr-o vena sau intr-o linie venoasa. Daca se administreaza intr-o linie venoasa, trebuie injectat cat mai proximal posibil, si urmat de un jet salin rapid. Adenocor trebuie folosit numai daca exista facilitati pentru monitorizare cardiaca. La pacientii care dezvolta bloc AV de grad inalt la o anumita doza
, nu se vor mai administra doze superioare.
Doze terapeutice: Adulti: Doza initiala: 3 mg in bolus intravenos (in 2 sec). A doua doza
: Daca prima doza nu a condus la suprimarea tahicardiei supraventriculare in primele 1 pana la 2 minute, 6 mg trebuie administrate, de asemenea, in bolus intravenos. A treia doza
: Daca a doua doza nu a condus la suprimarea tahicardiei supraventriculare in primele 1 pana la 2 minute, 12 mg trebuie administrate, de asemenea, in bolus intravenos. Nu sunt recomandate doze aditionale sau mai inalte. Copii: Nu s-au intreprins studii pediatrice controlate. Studiile necontrolate publicate arata ca Adenozina are efecte similare la adulti si copii
; dozele eficace pentru copii au fost cuprinse intre 0,0375 mg/kg corp si 0,25 mg/kg corp. Varstnici: Vezi recomandarile de dozare si administrare pentru adulti. Doze pentru utilizarea in scop diagnostic: Schema de dozare ascendenta de mai sus trebuie utilizata pana cand se obtin suficiente informatii pentru diagnostic.
Contraindicatii: Adenocor este contraindicat la pacientii care sufera de: bloc AV de grad doi sau trei (cu exceptia pacientilor cu un pace-maker artificial in functiune); boala nodului sinusal-sick sinus syndrome - (cu exceptia pacientilor cu un pace-maker artificial in functiune); astm
. Avertizari: Pacientii cu fibrilatie sau flutter atrial si un fascicul accesoriu pot dezvolta conducere crescuta pe traiectul by- pass
. Insuficienta renala sau hepatica nu modifica eficacitatea Adenocor- ului
, intrucat nici rinichiul si nici ficatul nu sunt implicate in degradarea adenozinei exogene.
Efecte adverse: Flush-ul facial, dispnea, bronhospasmul, senzatia de constrictie toracica si greata, apar in mod obisnuit. Mai rar observate sunt: senzatie de disconfort; transpiratii; palpitatii
; hiperventilatie; presiune cefalica; teama; incetosarea vederii
; senzatii de arsura; bradicardie; asistolie; dureri toracice; cefalee; vertij ; greutate in brate; dureri de brate, spate si gat; gust metalic. Aceste efecte adverse au fost usoare, de scurta durata (de obicei mai putin de 1 minut) si in general bine tolerate de pacienti. A fost raportata bradicardie severa si unii pacienti au necesitat pacing temporar. Efectele Adenocor- ului nu sunt blocate de atropina. La momentul conversiei la ritmul sinusal normal, ECG poate inregistra contractii ventriculare premature, contractii atriale premature, bradicardie sinusala, tahicardie sinusala, pauze sinusale si/sau bloc atrioventricular. Bradicardia indusa predispune la tulburari ale excitabilitatii ventriculare, inclusiv fibrilatie ventriculara, ce justifica recomandarile date la "Doze si administrare".
Interactiuni medicamentoase: Dipiridamolul, un cunoscut inhibitor al recaptarii Adenozinei, poate potenta actiunea Adenocor- ului
. Au fost raportate asistolii consecutive administrarii concomitente. Se sugereaza ca Adenocor nu trebuie administrat pacientilor care primesc Dipiridamol; daca utilizarea Adenocor- ului este esentiala, dozele trebuie reduse de 4 ori (e.g. doza initiala este 0,5 pana la 1,0 mg). Teofilina si alte xantine de tip cafeina sunt cunoscute ca inhibitori puternici ai adenozinei. Adenocor poate interactiona cu alte medicamente care afecteaza conducerea cardiaca.
Sarcina: Adenozina este o substanta prezenta in mod natural in toate celulele organismului, in diferite forme
, deci nici un efect asupra fetusului nu este de asteptat. In absenta dovezilor ca nu are efecte daunatoare asupra fetusului, Adenocor trebuie folosit in timpul sarcinii numai daca este absolut necesar.
Supradozare: Nu a fost raportat nici un caz de supradozare. Intrucat semiviata adenozinei in sange este foarte scurta, durata oricarui efect advers datorat supradozarii este, cu mare probabilitate, limitata.
Precautii farmaceutice: Nu se pastreaza la frigider. Orice cantitate neutilizata imediat dupa deschiderea fiolei, trebuie aruncata.
Forma de prezentare: Cutii din carton cu 6 flacoane. Valabilitate: Nu folositi dupa data limita inscriptionata pe ambalaj.
Producator: Sanofi Winthrop