colistinum sulfas
Indicatii:
In principiu, Colistinul e indicat in tratamentul infectiilor cu caracter general sau local, generate de germeni gramnegativi, sensibili la acest antibiotic; infectii urinare (colibaciloza, pielonefrite, cistite, uretrite); infectii postoperatorii (abcese, flegmoane s.a.); infectii biliare (angiocolite, colecistite); infectii otice (otite, mastoidite).
Contraindicatii:
Sensibilizarea la colistina (exceptionala).
Precautii:
In prezenta unei insuficiente renale se impune pe langa ajustarea posologiei, o supraveghere atenta a bolnavului: se va urmari aparitia unor eventuale parestezii periorale si se va controla functia renala. Aceeasi supraveghere e necesara la pacientii supusi unui tratament indelungat cu colistina.
Reactii adverse:
Parestezii la nivelul limbii si al extremitatilor, urticarie, prurit generalizat, vertij, tulburari de vorbire; fenomenele de mai sus se amelioreaza prin intreruperea tratamentului.
Compozitie:
Un flacon contine 500 000 UI, respectiv 1 000 000 UI colistin metansulfonat de sodiu.
Actiune:
Este un antibiotic din grupa polimixinelor, cu actiune bactericida asupra bactericida asupra germenilor gramnegativi, in special fata de Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Aerobacter aerogenes, Klebsiella, Pasteurella, Salmonella, Shigella, Haemophilus. Prezinta rezistenta la colistina toti cocii si bacilii grampozitivi, Neisseria, Mycobacterium, Corynebacterium, bacilii sporulati, inclusiv clostridiile, de asemenea fungii. Rezistenta la colistina (a germenilor initial sensibili) se instaleaza greu si este, de obicei incrucisata cu celelalte polimixine. Dupa administrare intramusculara, substanta poate fi decelata aproape imediat in sange; nivelul maxim se constata dupa 30-60 minute, concentratia mentinandu-se ca atare timp de 8-12 ore la persoanele cu functie renala normala. Antibioticul se distribuie in tot organismul, concentratiile pulmonare depasindu-le pe cele sanguine; prezenta in bila se deceleaza numai dupa doze relativ ridicate, iar bariera oculara, cea meningeala si cea placentara pot fi cu greu trecute de colistin. Perioada biologica de injumatatire a colistinei (administrata parenteral) e de 1,6-2,7 ore. Colistina se elimina rapid prin rinichi, in forma activa. La copiii mici, inclusiv la prematuri si la nou-nascuti, eliminarea e mai rapida, iar la persoanele in varsta si la bolnavii cu insuficienta renala viteza de excretie scade, necesitand adaptarea corespunzatoare a posologiei.
Mod de administrare:
Doza medie zilnica e de 50 000 UI/kg corp (la persoanele in varsta si la bolnavii cu insuficienta renala se impune scaderea acesteia, iar la nou-nascuti, inclusiv la prematuri, doza zilnica medie poate fi marita pana la 100 000 UI/kg corp.
Colistinul poate fi administrat: intramuscular (doza zilnica se fractioneaza in 2-3 injectii); in perfuzie venoasa lenta; in aplicatii locale (instilatii, spalaturi, masari, pe plagi infectate in fistule etc).
Pentru administrare parenterala, solutia se prepara dizolvand continutul unui flacon in 2-3 ml apa distilata pro injectione, iar pentru aplicatii - in 20-50 ml de solutie clorosodica izotonica.