ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Dictionar de medicamente online

Cauta medicamente alfabetic:

DEPO PROVERA SUSPENSIE INJECTABILA < Medicamente care incep cu litera D < Dictionar Medicamente
Contraindicatii:
Sarcina cunoscuta sau suspecta sau ca test de diag-nostic pentru sarcina. Sangerare vaginala nediagnosticata. Neoplasm de san cunoscut sau suspect. Tromboflebita acuta sau cronica sau antecedente de boala tromboembolica. Boala sau disfunctie hepatica. Sensibilitate crescuta la Depo-Provera (medroxiprogesteron sau alt ingredient).

Precautii:
1. Sangerari neregulate. Majoritatea femeilor ce folosesc Depo-Provera contraceptiv injectabil prezinta modificari ale sange-rarilor menstruale. Aceste modificari includ sangerare neregulata sau imprevizibila sau spotting sau, mai rar, sangerare marcata, continua. Daca aceasta sangerare anormala persista sau este severa, trebuie efectuate investigatiile adecvate pentru a exclude posibilitatea unei patologii organice, iar daca este necesar trebuie instituit un tratament corespunzator. Daca femeile continua sa foloseasca Depo-Provera contraceptiv injectabil, cateva vor experimenta sangerare intermenstruala si un numar mai mare amenoree. in luna a 12-a, amenoreea a fost raportata la 55% din femei, iar in luna a 24-a la 68% din femeile care folosesc Depo-Provera.
2. Modificari ale densitatii osoase. Folosirea Depo-Provera poate fi considerata printre factorii de risc ai dezvoltarii osteoporozei. Gradul pierderii osoase este mai mare in primii ani de administare si apoi se apropie de rata normala corespunzatoare varstei.
3. Riscuri maligne. Supravegherea pe termen lung a femeilor ce folosesc Depo-Provera contraceptiv injectabil a demonstrat un risc global usor crescut sau nemodificat al cancerului de san si nici un risc crescut pentru cancerul de ovar, ficat sau cancer cervical si un efect protectiv, prelungit de reducere a cancerului endometrial in populatia celor ce folosesc medicamentul. Riscul relativ crescut (RR) de 2,19 (95% IC 1,23-3,89) al cancerului de san a fost asociat cu folosirea Depo-Provera la femeile la care prima expunere la medicament a fost in urma cu 4 ani si la cele cu varsta sub 35 de ani (IC = interval de confidenta). Cu toate acestea, RR global pentru femeile care folosesc mereu Depo-Provera a fost de numai 1,2 ( 95% IC 0,96-1,52). Nota: Un RR de 1 nu indica un risc crescut, dar nici unul scazut, de cancer asociat folosirii acestui medicament comparativ cu cei ce nu-l folosesc. in cazul unei subpopulatii cu RR de 2,19, intervalul de confidenta de 95% este destul de larg si nu include valoarea de 1, aceasta demonstrand un risc crescut pentru cancer de san in subgrupul definit fata de cei care nu iau medicamentul. Valoarea de 2,19 a RR arata ca femeile care au inceput administrarea medicamentului in urma cu 4 ani si au varsta sub 35 de ani, au un risc de 2,19 ori mai mare (IC 95%: 1,23-3,89 ori) de a face cancer de san fata de cele care nu iau acest medicament. Institutul National de Cancer raporteaza o incidenta medie anuala a cancerului de san pentru femeile din S.U.A., fara deosebire de rasa, cu varsta cuprinsa intre 30 si 34 de ani, de 26,7% la 100000 femei. Un RR de 2,19 creste riscul posibil de la 26,7 la 58,5 cazuri la 100000 de femei. Riscul atribuabil (RA) este de aceea 3,18 la 100000 femei pe an. O crestere nesemnificativa statistica a RR a cancerului cervical de tip scuamos a fost asociata folosirii Depo-Proverei la femei care au fost prima data expuse medicamentului inainte de 35 de ani (RR 1,22 la 1,28 si 95% IC 0,93 - 1,70). Riscul relativ global nesemnificativ al cancerului invaziv de tip scuamos la femei ce au folosit mereu Depo-Provera a fost estimat a fi 1,11 (95% IC 0,96-1,29). Nu a fost observata nici o modificare a riscului in functie de durata de folosire sau numarul administrarilor sau de tipul expunerilor, initial sau recent.
4. Boala tromboembolica. Medicul trebuie alertat la cea mai precoce manifestare trombotica (trombo-flebita, embolism pulmonar, boli cerebrovasculare sau tromboza renala). Daca oricare din aceste manifestari apare sau este suspicionata, medicamentul nu trebuie administrat.
5. Boli oculare. Medicatia nu trebuie readministrata in timpul examinarii, daca exista pierderi bruste complete sau partiale a acuitatii vizuale sau daca exista un debut brusc de ptoza, diplopie sau migrena. Daca examinarea arata edem papilar sau leziuni vasculare retiniene, administrarea medicatiei trebuie evitata.
6. Sarcini accidentale. Nou-nascutul provenit din sarcinile accidentale, care apar la 1-2 luni de la injectia cu Depo-Provera, poate avea risc crescut de greutate scazuta la nastere, care la randul ei este asociat cu risc crescut de exitus neonatal. Riscul atribuabil este scazut pentru ca aceste sarcini sunt mai rare. La copiii mamelor ce folosesc Depo-Provera s-a observat o crestere semnificativa a incidentei polidactiliei si a anomaliilor cromozomiale, polisindactilia fiind cea mai pronuntata la femei sub 30 de ani. Natura diferita a acestor anomalii, lipsa confirmarii de catre alte studii, expunerea proconceptuala la distanta a Depo-Provera si efectul de sansa datorat compararii statistice multiple, face imposibila o asociere cauzala. Copiii expusi la medroxiprogesteron acetat in uter si urmariti apoi in adolescenta nu au demonstrat nici un efect advers, incluzand dezvoltarea fizica, intelectuala, sexuala sau sociala. Multe rapoarte au sugerat o asociere intre expunerea intrauterina la agentii progestativi din timpul primului trimestru de sarcina si anomalii genitale fetale masculine sau feminine. Riscul de hipospadias (5 pana la 8 la 1000 din nou-nascutii de sex masculin in populatia generala) poate fi aproape dublat prin expunerea la acest medicament. Nu exista date suficiente pentru a cuantifica riscul la fetii expusi de sex feminin, dar din cauza ca o parte din aceste medicamente determina virilizarea usoara a organelor genitale externe a fetilor feminini si din cauza riscului crescut de hipospadias la feti masculini, este prudenta evitarea administrarii acestui medicament in primul trimestru de sarcina. Pentru a ne sigura ca Depo-Provera nu este administrata unei femei gravide, este important ca prima injectie sa fie facuta numai in primele 5 zile de la inceperea ciclului menstrual, in primele 5 zile postpartum la femeile care nu alapteaza si la 6 saptamani pentru cele ce alapteaza. (Vezi Doze si Administrare).
7. Sarcina ectopica. Cadrele medicale trebuie sa aiba in vedere posibilitatea aparitiei unei sarcini ectopice la femeile ce folosesc Depo-Provera si raman insarcinate sau acuza dureri abdominale severe.
8. Lactatie. Cantitati decelabile de medicamente au fost identificate in laptele matern la femeile ce foloseau Depo-Provera. La femeile lauze tratate cu Depo-Provera, compozitia calitativa si cantitativa a laptelui nu este afectata. Copiii expusi prin laptele matern la medroxiprogesteron au fost studiati pentru efectele asupra dezvoltarii si comportamentului de-a lungul pubertatii. Nici o reactie adversa nu a fost observata.
9. Anafilaxie si reactii anafilactoide. In cazul folosirii terapiei cu Depo-Provera au fost raportate anafilaxia si reactiile anafilactoide. Daca apare reactia anafilactica trebuie instituit tratament adecvat. Reactiile grave necesita tratament de urgenta.
Precautii generale. Examinarea fizica: Evaluarea inainte de tratament si antecedentele anuale, examenul fizic trebuie sa includa date speciale referitoare la san si organele pelvine, precum si un test Papanicolaou. Retentia de lichide: Din cauza ca medicamentele progestative pot determina un grad de retentie lichidiana, stari ce pot fi influentate de acest efect, precum epilepsia, migrena, astmul si disfunctia cardiaca sau renala, necesita o observare atenta. Modificari ale greutatii corpului: Exista o tendinta de crestere in greutate la femeile sub tratament cu Depo-Provera. De la o greutate medie initiala de 61,68 kg, femeile ce au urmat un an de tratament cu Depo-Provera au ajuns la o greutate de cu 2,45 kg mai mult. Pacientele, dupa 2 ani de tratament, au castigat in greutate 3,67 kg. Femeile care au incheiat 4 ani de tratament au castigat in greutate o medie de 6,26 kg, iar cele cu 6 ani de terapie au avut mai mult cu 7,4 kg. Doua procente din femei s-au retras din experimentul clinic, din cauza excesului de greutate. Reluarea fertilitatii: Depo-Provera contraceptiv injectabil are un efect contraceptiv prelungit. intr-un studiu facut in S.U.A., pe un lot de femei care au intrerupt tratamentul cu Depo-Provera, pentru a deveni gravide, sunt furnizate date numai pentru 61% din ele. Pe baza analizarii Life table a acestor date, se asteapta ca 68% din femeile care vor ramane insarcinate sa procreeze in 12 luni, 83% sa procreeze in 15 luni si 93% in 18 luni de la ultima injectie. Timpul mediu de conceptie pentru acelea ce procreeaza este de 10 luni de la ultima administrare cu limite intre 4 si 31 de luni si nu este legat de durata de folosire a medicamentului. Nu exista date despre 39% din pacientele care intrerup terapia cu Depo-Provera in scopul procrearii sau care nu mai pot fi urmarite sau s-au razgandit. Tulburari ale SNC si convulsii: Pacientii care au antecedente de depresie trebuie observati atent, iar medicamentul nu trebuie administrat in cazul reaparitiei depresiei. Au fost raportate putine cazuri de convulsii la pacientii tratati cu Depo-Provera contraceptiv injectabil. Nu sunt dovezi clare despre cauza acestora (administrarea medicamentului sau cauze preexistente). Metabolismul carbohidratilor: S-a observat o scadere a tolerantei la glucoza la anumiti pacienti aflati sub tratament cu Depo-Provera. Mecanismul este necunoscut. Pentru acest motiv, pacientii diabetici trebuie observati atent in timpul terapiei. Functia hepatica: Daca apare icter, trebuie reconsiderata oportunitatea administrarii medicamentului. Protectia impotriva bolilor transmise sexual: Pacientii trebuie informati ca acest produs nu protejeaza impotriva infectiei HIV (SIDA) sau a altor boli transmise sexual.Interactiuni ale medicamentului: Aminoglutetimida administrata concomitent cu Depo-Provera ar putea sa scada semnificativ concentratia serica de medroxiprogesteron acetat. Beneficiarii acestui tratament trebuie sfatuiti asupra scaderii eficientei medicamentului prin folosirea lui simultana cu aminoglutetimida sau medicamente inrudite.Interactiuni ale testelor de laborator: Anatomopatologul trebuie informat asupra terapiei cu progestativ in cazul examinarii unor probe relevante. Urmatoarele teste de laborator ar putea fi afectate de progestative, inclusiv Depo-Provera injectabil: Concentratiile plasmatice sau urinare de steroizi sunt scazute (ex. progesteron, estradiol, pregnandiol, testosteron, cortizol); Concentratiile de gonadotropine sunt scazute; Concentratiile de globuline legate de hormonii sexuali sunt de asemenea scazute; Iodul legat de proteine si cel legat de proteine si extras de butanol ar putea sa creasca. Captarea T3 poate sa scada; Testele de coagulare pentru protrombina (factorul II), pentru factorii VII, VIII, IX si X pot creste); Sulfobromftaleina si alte teste hepatice pot fi crescute; Efectele medroxiprogesteronului asupra metabolismului lipidelor nu sunt consecvente. Au fost observate atat cresteri cat si scaderi ale colesterolului total, tri-gliceridelor, lipoproteinelor cu densitate mica (LDL), lipoproteinelor cu densitate mare (HDL) si a colesterolului. Carcinogeneza: Vezi Precautii, sectiunea 3.Sarcina si lauzie: Sarcina categoria X. Vezi Precautii sectiunea 5. Lauzie: Vezi Precautii, sectiunea 8.Informatii pentru pacient: Se recomanda ca viitorii beneficiari ai tratamentului cu Depo-Provera sa fie informati asupra riscurilor si beneficiilor datorate medicamentului, in comparatie cu alte forme de contraceptie sau cu lipsa acesteia. Se recomanda ca medicii sau alte cadre medicale responsabile sa informeze pacientele la inceperea tratamentului ca ciclul lor menstrual poate fi modificat si ca poate sa apara sangerare neregulata si imprevizibila sau spotting care poate scadea pana la amenoree, daca tratamentul Depo-Provera continua, nefiind necesara alta terapie.Reactii adverse: in cel mai mare studiu clinic experimental cu Depo-Provera, la peste 3900 de femei tratate timp de pana la 7 ani cu Depo-Provera s-au observat urmatoarele reactii adverse care pot fi legate sau nu de tratamentul cu acest medicament. Urmatoarele reactii adverse au fost raportate la 5% din subiecti: Ciclu menstrual neregulat (sangerare sau amenoree sau ambele); Cefalee; Nervozitate; Durere sau disconfort abdominal; Ameteala; Astenie (slabiciune sau oboseala). Reactii adverse raportate la 1 pana la 5% din subiectii care au folosit Depo-Provera au fost: Scaderea libidoului sau lipsa orgasmului; Durere lombara; Crampe la nivelul membrelor inferioare; Depresie; Greata; Insomnie; Leucoree; Acnee; Vaginita; Durere pelvina; Durere la nivelul sanilor; Alopecie sau lipsa cresterii parului; Senzatii de balonare; Rash; Edem; Bufeuri; Altralgii. Reactiile raportate la mai putin de 1% dintre subiecti au inclus: galactoreea, melasma, cloasma, convulsii, modificari ale apetitului, tulburari gastro-intestinale, icter, infectii genito-urinare, chisturi vaginale, dispareunie, parestezii, durere toracica, embolie pulmonara, reactii alergice, anemie, somnolenta, sincopa, dispnee si astm, tahicardie, febra, transpiratii abundente cu miros deosebit, piele uscata, frisoane, cresterea libidoului, senzatie excesiva de sete, disfonie, durere locala (la nivelul locului de administrare), discrazii sanguine, sangerari rectale, modificari ale dimensiunilor sanului, noduli la nivelul sanului sau sangerarea areolei mamare, tumora la nivelul axilei, cancer de san, prevenirea lactatiei, senzatie de sarcina, incapacitatea reluarii fertilitatii, paralizie, paralizii faciale, sclerodermie, osteoporoza, hiperplazie uterina, cancer cervical, vene varicoase, dismenoree, hirsutism, sarcini accidentale, tromboflebita, tromboza venoasa profunda. in plus, s-au mai obtinut si rapoarte voluntare cu reactii anafilactoide si anafilaxie, consecutive tratamentului cu Depo-Provera.

Compozitie:
Fiecare ml contine:-Medroxiprogesteron acetat - 150 mg-Polietilen glicol 3350 - 28,9 mg-Polisorbat 80 - 2,41 mg-Clorura de sodiu - 68 mg-Metilparaben - 1,37 mg-Propilparaben - 0,150 mg-Apa sterila q.s.

Actiune:
Depo-Provera contraceptiv injectabil (medroxiprogesteron acetat), administrat in doza recomandata la femei, la fiecare 3 luni, inhiba secretia de gonadotropine inhiband maturarea foliculara si ovulatia si determinand subtierea endometrului. Aceste actiuni determina efectul sau contraceptiv.

Administrare:
Flaconul de 1 ml de Depo-Provera contra-ceptiv injectabil trebuie agitat bine imediat inainte de folosire pentru a fi siguri ca doza ce trebuie administrata reprezinta o suspensie uniforma. Doza recomandata este de 150 mg Depo-Provera contraceptiv injectabil, administrat injectabil la fiecare 3 luni intramuscular profund, in muschiul gambei sau gluteal. Pentru a creste garantia ca pacienta nu este insarcinata in momentul administrarii se recomanda ca injectia sa fie facuta in primele 5 zile de la inceputul ciclului menstrual normal, la 5 zile post-partum daca nu alapteaza si la 6 saptamani post-partum daca alapteaza. Daca perioada dintre cicluri este mai mare de 14 saptamani, medicul trebuie sa cerceteze daca pacienta a fost sau nu gravida inainte de administrarea medicamentului.








DEPO PROVERA, SUSPENSIE INJECTABILA - medicamente care incep cu litera D - dictionar medicamente - startsanatate