ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Dictionar de medicamente online

Cauta medicamente alfabetic:

PIROXICAM COMPRIMATE < Medicamente care incep cu litera P < Dictionar Medicamente
Indicatii: Afectiuni reumatismale cu caracter inflamator sau degenerativ, articulare sau abarticulare ( poliartrita reumatoida, spondi - lita anchilopoietica, artroze ); suferinte musculoscheletice acute (periartrite, tendinite, bursite, entorse , luxatii , lombosciatica); 1 luna sau durere persistand sau
reaparand dupa 3 luni, sau durere
asociata cu leziune tisulara
progresiva. Durerea somatogena
(organica) este durerea explicata
prin-tr-o cauza organica. Durerea
psihogena apare fara o patologie
organica asociata. Durerea somatica
poate fi nociceptiva (declansata
prin activarea fibrelor nervoase
senzitive. Cand sunt afectati
nervii somatici, durerea este
resimtita tipic, ca durere continua
sau ca presiune) sau neuropatica
(se produce prin disfunctionalitati
în sistemul nervos;
se crede
ca este declansata de procese
somatosenzitive aberante în
sistemul nervos periferic, în
sistemul nervos central sau în
ambele)")'>durere de diferite etiologii (posttraumatica, postoperatorie, postpartum); guta acuta; dismenoree primara.

Prezentare farmaceutica: Comprimate continand 20 mg piroxicam, excipienti q. s., in cutii a 20 comprimate (2 blistere x 10 comprimate sau flacon x 20 comprimate); supozitoare continand 40 mg piroxicam, in cutii a 6 supozitoare.

Actiune terapeutica:
Antiinflamator nesteroidian (AINS ) din clasa oxamilor cu proprietati antiinflamatoare , analgezice, antipiretice si uricozurice ce actioneaza prin inhibarea sintezei prostaglandinelor si migrarea leucocitelor spre focarul inflamator inhiband fagocitoza si eliberarea hidrolazei lizozomale; de asemenea inhiba producerea anionului superoxid, exercita un efect de inhibare a agregarii plachetare; caracterizat prin activitate terapeutica ridicata in doze scazute, tolerabilitate mai buna decat a altor AINS .

Farmacocinetica: Dupa administrare orala absorbtia este rapida si aproape completa nefiind influentata de alimente si antiacide. Dupa o doza unica de 20 mg, la 30 min se atinge concentratia serica de 1 mg/ml ), nivel terapeutic minim, concentratia serica maxima (peste 2 mcg/ml ) atingandu-se dupa 90 minute; dupa administrare rectala, Cmax se atinge in 20-30 minute. Dupa doze repetate de 20 mg se ating Cmax de 3-8 mg/ml dupa 5-7 zile de tratament . Circula legat de proteinele plasmatice in proportie de 99%; difuzeaza in lichidul sinovial atingand 43% din nivelul plasmatic, traverseaza placenta si trece in laptele matern. Este extensiv metabolizat in ficat (in principal prin hidroxilarea inelului piridinic al lantului lateral si conjugare ) urmata de eliminare renala sub forma de glicuronoconjugat; < 5% din doza zilnica se elimina nemodificat prin urina si fecale. T1/2 = 35-40 h.

Mod de administrare: In afectiunile reumatismale cu caracter inflamator sau degenerativ, articulare sau abarticulare: in medie 20 mg/zi doza unica; in unele cazuri doza poate varia (10-30 mg/zi); in suferinte musculoscheletice acute: 40 mg/zi in primele doua zile de tratament, apoi in urmatoarele 14 zile cate 20 mg/zi; guta acuta: 40 mg/zi in una sau mai multe prize timp de 5-7 zile; dureri posttraumatice sau postoperatorii: 20 mg/zi; pentru un efect mai rapid se poate administra in primele doua zile de tratament cate 40 mg/zi, in una sau doua prize, continuand cu 20 mg/zi; dismenoree primara: 40 mg/zi in primele doua zile si daca este necesar 20 mg/zi in urmatoarele 1-3 zile. In toate cazurile administrarea se face in timpul mesei. Administrarea supozitoarelor: cate un supozitor seara la culcare; in guta acuta doza poate fi crescuta; in functie de starea si reactivitatea pacientului administrarea supozitoarelor poate fi asociata cu tratament oral fara ca doza zilnica sa depaseasca 40 mg/zi.

Reactii adverse: In general este bine tolerat; mai frecvente sunt cele gastrointestinale (anorexie, dureri epigastrice, greturi , voma, diaree , constipatie , meteorism , uneori ulcer gastric sau duodenal ), fiind favorizate de administrarea prelungita a unor doze zilnice de 30-40 mg. Rar s-au semnalat: ameteli , cefalee, astenie , tulburari vizuale, dispnee , palpitatii , eruptii cutanate , prurit , sindrom Stevens-Johnson, sindrom Lyell, unele tulburari sanguine (trombocitopenie, leucopenie) sau metabolice; supozitoarele pot provoca iritatie locala.

Contraindicatii: Ulcer peptic activ; hipersensibilitate la piroxicam; nu se administreaza pacientilor la care aspirina si alti AINS produc fenomene de astm , edem , urticarie ; insuficienta hepatica sau renala severa; sarcina si alaptare , copii sub varsta de 15 ani.

Precautii: Se administreaza cu prudenta pacientilor cu tulburari gastrointestinale in antecedente (hemoragii gastrointestinale , ulcer peptic, hernie hiatala); pacientilor cu insuficienta cardiaca congestiva, ciroza hepatica, sindrom nefrotic si alte afectiuni renale (risc de decompensare); pacientilor cardiaci si hipertensivi (risc de agravare).

Interactiuni: Anticoagulante orale (risc de hemoragii); medicamente cu afinitate mare pentru proteinele plasmatice (se impune ajustarea dozelor); litiu sau preparate cu litiu (creste litemia); aspirina sau alti AINS (nu se asociaza datorita cresterii riscului aparitiei efectelor adverse).

Conditii de pastrare: In ambalajul original ferit de caldura si umitate.
Termen de valabilitate: 2 ani.
Producator: AC Helcor








PIROXICAM, comprimate - medicamente care incep cu litera P - dictionar medicamente - startsanatate