ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Dictionar de medicamente online

Cauta medicamente alfabetic:

VANTIN < Medicamente care incep cu litera V < Dictionar Medicamente


Cefpodoxim

Indicatii

Pneumonie acuta comunitara data de S. pneumoniae sau H. Influenzae (numai tulpini ce nu produc β-lactamaza). Bronsita cronica bacteriana acutizata cauzata de S. pneumoniae, H. influenzae (tulpinile ce nu produc β-lactamaza) sau M. catarrhalis. Otita medie acuta cauzata de S. pneumoniae, H. influenzae (inclusiv tulpinile care produc β-lactamaza) si M. catarrhalis. Faringita sau amigdalita cauzata de S. pyogenes. Gonoree uretrala sau cervicala acuta necomplicata, cauzata de Neisseria gonorrhoeae (inclusiv tulpinile producatoare de penicilinaza). Infectie anorectala acuta necomplicata la femei, datorata N. gonorrhoeae (inclusiv tulpinile producatoare de penicilinaza). Infectii necomplicate ale pielii, cauzate de S. aureus (inclusiv tulpinile producatoare de penicilinaza) sau S. pyogenes. Infectii urinare necomplicate produse de E. coli, K. pneumoniae, Proteus mirabilis sau S. sapprophyticus. Sinuzita maxilara acuta usoara sau medie.

Precautii

In insuficienta renala severa (CCR < 30 mL/min) se creste intervalul de administrare pana la 24 ore. Daca pacientul este hemodializat, frecventa dozelor va fi de 3 ori pe saptamana dupa hemodializa. Ajustarea dozelor nu este necesara in ciroza hepatica.
Se poate folosi urmatoarea formula pentru a estima CCR (mL/min):
Barbati: greutatea (kg) × (140 – varsta) / 72 × creatinina serica (mg/dL);
Femei: 0,85× valoarea pentru barbati.
Suspensia se prepara prin adaugarea a 58 mL apa distilata peste produsul de 50 mg/5 ml, sau 57 mL apa distilata peste produsul de 100 mg/5 ml. Se scutura usor sticla pentru a omogeniza pudra, apoi se adauga 25 ml de apa si se agita energic timp de 15 secunde. Se adauga restul de apa si se agita energic timp de 3 minute pana cand toate particulele se afla in suspensie. Se agita bine inainte de administrare. Dupa preparare se pastreaza la frigider, nu mai mult de 14 zile.
Observatii pentru pacient – familie: Comprimatele se administreaza in timpul mesei pentru a imbunatati absorbtia. Suspensia orala se poate administra cu sau fara alimente. Anuntati medicului lipsa de raspuns la tratament, reactiile adverse, greata, voma persistente sau diareea, astfel incat medicamentul sau doza sa poata fi modificate. In cazul gonoreei, este recomandat sa se testeze si trateze si partenerul / partenera si sa se foloseasca contraceptie de bariera pentru a preveni reinfectarea. Medicamentul nu este eficient impotriva sifilisului; toti partenerii ar trebui testati pentru a primi tratamentul adecvat.
Evaluarea si controlul terapiei: Observati orice reactii la cefalosporine / peniciline deoarece poate apare sensibilitate incrucisata. Investigati sursa infectiei si efectuati culturile uzuale. Observati orice disfunctie renala; se modifica doza daca este simptomatica. Efectuati teste serologice pentru sifilis la tratarea gonoreei. Monitorizati SV si aportul si eliminarile; evaluati diareea persistenta de alte cauze, cum ar fi C. Difficile. Daca apar convulsii, intrerupeti terapia.

Actiune

Cefalosporina de generatia a treia. T ½ dupa administrare orala: 2-3 ore. Intre 29-33% este eliminat nemetabolizat in urina.

Mod de administrare

Comprimate, suspensie orala: Pneumonie comunitara acuta: Adulti si copii peste 13 ani: 200 mg la intervale de 12 ore, timp de 14 zile.
Bronsita cronica bacteriana acutizata: Adulti si copii peste 13 ani: 200 mg la intervale de 12 ore, timp de 10 zile. Se folosesc comprimate.
Gonoree necomplicata (barbati si femei) si infectii rectale gonococice (femei): Adulti si copii peste 13 ani: priza unica de 200 mg.
Infectii ale pielii: Adulti si copii peste 13 ani: 400 mg la intervale de 12 ore, timp de 7-14 zile.
Faringita si amigdalita: Adulti si copii peste 13 ani: 100 mg la intervale de 12 ore, timp de 5-10 zile. Copii (5 luni – 12 ani): 5 mg/kg corp (maxim 100 mg/doza) la intervale de 12 ore (doza maxima zilnica 200 mg) timp de 5-10 zile.
Infectii urinare necomplicate: Adulti si copii peste 13 ani: 100 mg la intervale de 12 ore, timp de 7 zile.
Otita medie acuta: Copii (2 luni – 12 ani): 5 mg/kg la intervale de 12 ore timp de 5 zile.

VANTIN - medicamente care incep cu litera V - dictionar medicamente - startsanatate