dacriocistita
Dacriocistita reprezinta o inflamatie, acuta sau cronica, a sacului lacrimal, situat intre unghiul intern al ochiului si nas.
dacriocistografie izotopica
Dacriocistografie izotopica este o metoda care utilizeaza substante izotopice pentru evaluarea functiei evacuatoare a cailor lacrimale.
dacriocistorinostomie DCR
Interventie chirurgicala prin care se stabileste o comunicare directa a sacului lacrimal cu cavitatea nazala. (DCR) interventie chirurgicala care consta din restabilirea drenajului lacrimo-riazal, în cazuri de
dacriogen
Se refera la secretia lacrimala.
dacriolit
Calcul lacrimal(format in canalele lacrimale).
dacrioree
Lacrimare abundenta.
dacriosinuzita
Dacriosinuzita reprezinta inflamatia cailor lacrimale si a sinusurilor etmoidale.
dactilofazie
Procedeu folosit de surdomuti pentru a comunica intre ei cu ajutorul degetelor.
dactilomegalie
Dactilomegalia semnifica hipertrofia degetelor.
dactiloscopie
examen al particularitatilor degetelor, in special al liniilor papilare(amprente digitale), in vederea identificarii individuale.
dalac
Antrax.
dalton
Unitate de masura utilizata in biologia moleculara. Este egala cu masa unui atom de hidrogen.
Simbol: Da
daltonism
Daltonisumul este o tulburare ereditara a vederii in culori si in special pentru culorile rosu si verde. (protanopia) discroma-topsie caracterizata prin incapacitatea bolnavului de a recunoaste culoarea rosie s
dantura
Ansamblul dintilor naturali.
dartos (scrotal)
Membrana care dubleaza fata profunda a pielii scrotului si penisului, formata din fibre musculare netede, fibre conjunctive si fibre elastice.
deambulator
Deambulatorul este un cadru rigid sau articulat destinat sa asigure un sprijin in deplasarile sale, unei persoane al carui mers sau echilibru nu sunt asigurate.
debil
Care prezinta o forma de debilitate.
debilitate
Slabiciune
debilitate congenitala
Slabiciune marcata a noilor nascuti, in general prematuri, ca urmare a unor traumatisme sau leziuni intrauterine, intoxicatii sau boli ale mamei, tare genetice sau malformatii congenitale.
debilitate constitutionala
Stare de deficienta cronica a organismului, care apare din copilarie.