defibrilare
Oprirea fibrilatiei atriale sau ventriculare si restabilirea ritmului cardiac normal.
defibrilatie
Tehnica vizand suprimarea unei fibrilatii ventriculare printr-o descarcare electrica in regiunea inimii obtinuta cu un aparat numit defibrilator.
defibrilator
Defibrilatorul este un aparat electronic generator de stimuli electrici ritmici, de intensitati si durate reglabile, folosit in tratamentul fibrilatiei atriale sau ventriculare.
defibrinare
Eliminarea fibrinogenuluiĀ din sange sau dintr-un lichid organic.
deficienta
Insuficienta de dezvoltare sau de functionare a unui organ, sistem sau organism in ansamblu.
deficienta mintala
Deficienta mintala reprezinta o insuficienta de dezvoltare intelectuala.
Deficienta mintala grupeaza ansamblul de afectiuni care impiedica accesul copilului la autonomie si la adaptare sociala.
Sinonime: ariera
deficit de miofosforilaza
Boala ereditara cauzata de un deficit al unei enzime anume fosforilaza, in celulele musculare. Se manifesta prin crampe dureroase si printr-o oboseala musculara intensa, in timpul si dupa un efort fizic importa
deficit imunitar
Defect al sistemului imunitar. Deficitul imunitar celular faciliteaza adesea infectiile virale sau micotice si diminua apararea contra infectiilor microbiene.
deficit imunitar dobandit
Maladie foarte grava provocata de virusul imunodeficientei umane(HIV) din grupul retrovirusurilor, care distruge apararea imunitara a organismului(limfocitele T) si il expune la diferite infectii oportuniste ce
deflectat
Opus pozitiei normale de flexie; se spune in special de capul fatului cand este foarte inclinat spre spate.
deflectie
1. Pozitia in extensie a capului fatului in timpul travaliului, contrara flexiei naturale, ce caracterizeaza prezentarea cu fata.
2. In electricardiografie, orice deviatie a traseului deasupra sau sub linia izo
deflorare
Ruptura himenului, in timpul primului raport sexual.
deflorescenta
Prin deflorescenta se intelege disparitia leziunilor cutanate intr-o maladie eruptiva.
deformabilitate
Capacitatea globulelor rosii de a-si modifica forma pentru a putea trece prin capilare foarte fine; aceasta proprietate este mult diminuata in hipotiroidie.
deformare
Iregularitate dobandita a formei unui organ sauĀ a unei parti a corpului.
defrenare
Defrenarea reprezinta intreruperea influxurilor nervoase care incetinesc ritmul cardiac si modereaza tensiunea arteriala, prin sectionarea chirurgicala a nervilor depresori si a zonelor barosensibile aortice.
defulare
Eliberarea si exteriorizarea constienta, in cursul sedintelor de psihanaliza, a tendintelor si sentimentelor pana atunci refulate in subconstient.
degajare
Ansamblu de miscari care permite prezentarea fetala, trecerea prin stramtoarea inferoara, planseul perineal si orificiul vulvar.
degenerat(a)
Subiect a carui constitutie fizica si mentala prezinta anomalii sau insuficiente marcante.
degenerescenta
1. modificarea patologica a structurii unei celule, tesut, organ etc., cu pierderea caracterelor distincte si a functiilor normale. 2. deteriorarea mentala sau morala Deteriorarea si pierderea functiilor specia